jaki bank dla malej wspolnoty
hrupek
Użytkownik
Witam.
Jestemy nowopowstala, mala wspolnota.
Jak bank byscie polecili do prowadzenia rachunku?
Zakladamy, ze bedziemy prowadzili jeden rachunek na koszty zarzadu i fundusz remontowy. (Zarzad we wlasnym zakresie)
Wplaty beda dokonywane przelewami.
Pozadane cechy:
1. niskie koszta
2. obsluga online
3. mozliwosc podpisania umowy przez kuriera - mala miejscowosc
W jaki sposob rozwiazuje sie kwestie przelewow w obsludze online? Czy wystarczy uchwala o upowaznieniu dla jednego z czlonkow zarzadu?
Czy warto klasc szczegolny nacisk by konto bylo w banku, w ktorym wspolnota bedzie sie pozniej starala o kredyt?
Ktore banki polecacie pod katem preferencyjnych kredytow, np. zw. z ochrona srodowiska?
Jestemy nowopowstala, mala wspolnota.
Jak bank byscie polecili do prowadzenia rachunku?
Zakladamy, ze bedziemy prowadzili jeden rachunek na koszty zarzadu i fundusz remontowy. (Zarzad we wlasnym zakresie)
Wplaty beda dokonywane przelewami.
Pozadane cechy:
1. niskie koszta
2. obsluga online
3. mozliwosc podpisania umowy przez kuriera - mala miejscowosc
W jaki sposob rozwiazuje sie kwestie przelewow w obsludze online? Czy wystarczy uchwala o upowaznieniu dla jednego z czlonkow zarzadu?
Czy warto klasc szczegolny nacisk by konto bylo w banku, w ktorym wspolnota bedzie sie pozniej starala o kredyt?
Ktore banki polecacie pod katem preferencyjnych kredytow, np. zw. z ochrona srodowiska?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Do bieżącej działalności
http://www.ingbank.pl/male-firmy/konta-firmowe#tab=2
http://www.aliorbank.pl/pl/wlasna_dzialalnosc/rachunki/rachunek_wspolnota
http://www.pocztowy.pl/instytucje/mieszkalnictwo/pakiety/
W ING Direct przelewy wprowadza administrator, akceptuje członek zarządu. Uchwała chyba niepotrzebna, niech się zarząd sam umówi, kto to będzie robił
Nic nie zaszkodzi.
Alior ma ciekawa a przede wszystkim tania oferte z tego co przeczytalem.
Ceny proponowane przez PKO BP SA i inne spoldzielcze to jakies nieporozumienie...
Meritum tez wyglada niezle, ale jakos podswiadomie wole miec bank ktorego placowka jest w miescie.
Tak sobie teraz mysle, ze konto zawsze pod katem kredytu mozna zmienic z jednego banku do innego, teraz liczy sie cena +obsluga online.
Jak brzmi ta uchwała? Możesz ją zacytować?
Kto ma być tą osobą upoważnioną?
oj naiwny Ty naiwny...
Wybacz, od ladnych kilku lat jestem nauczony ze przelewy online sa za free i niech tak pozostanie.
Jak mam mala WM na poziomie okolo 450 m. kw. to kazde 10 pln kosztow stalych robi roznice.
A z drugiej strony 20-30 pln nawet w skali duzej wspolnoty to jednak pieniadze. Po co mam placic, skoro (zakladam, ze w tej samej jakosci) mam cos za darmo?
Bo bank stoi tu juz od 50 lat, i byl jak mnie jeszcze nie bylo? Haha... marny dowcip
W malej WM konto zmienie w 24h, no maks 48h, zakladajac ze wszyscy beda obecni, a jak nie to przygotuje sobie odpowiednia uchwale wczesniej, a zmienie gdy zajdzie potrzeba. To tylko kwestia dobrej woli wlascicieli. A skoro dogadamy sie co do wziecia kredytu, to taki drobiazg jak ew. zmiana konta przejdzie automatycznie.
Posesja:
Uchwala upowaznia ( i obciaza odpowiedzialnoscia) jednego z powolanych czlonkow zarzadu do dostepu online do rachunku i dokonywania przelewow.
Nie obracamy duzymi sumami, nie ma sensu by z kazdym przelewem jezdzic do banku w dwie osoby.
Nawet jesli w wersji online mozna zrobic wielopis (tak to sie nazywa?) to wolimy by robila to tylko jedna osoba.
Przelewy online to jedno, a sam dostęp (podgląd) to drugie. Będzie bardziej transparentnie, jeżeli również inne osoby z "zarządu" będą mogły śledzić operacje na koncie.
Ryzykanci .... do pierwszej awantury....
Tu nikt nie piesze o jeżdżeniu do banku z przelewem przez dwie osoby, ale jego akceptację do realizacji przez dwie osoby ze wspólnoty.