Zaległe wynagrodzenie poprzedniego zarządcy
joziu
Użytkownik
Od stycznia 2011 roku jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej, budynek ok. 30 mieszkań. W czasie mojego zamieszkiwania w tym budynku administratorem tej wspólnoty mieszkaniowej jest firma "B". Wcześniej jednak, w latach 2008-2010 administrowała firma "A". Firma "A" nie do końca wywiązywała się ze swoich obowiązków i została zmieniona na firmę "B". Administrator firmy "A" najprawdopodobniej nie otrzymywał też części swojego wynagrodzenia w końcowym okresie działania. O swoje wynagrodzenie dochodził roszczeń w sądzie i sprawę wygrał. Obecnie w 2011 roku wspólnota wypłaciła temu panu 6500 zł., co zostało przez wspólnotę rozliczone z bieżącej eksploatacji.
Czy wchodząc do takiej wspólnoty mieszkaniowej w roku 2011 jestem zobowiązany do partycypowania w zaległych kosztach z lat, w których nie byłem członkiem tej wspólnoty?
Czy wchodząc do takiej wspólnoty mieszkaniowej w roku 2011 jestem zobowiązany do partycypowania w zaległych kosztach z lat, w których nie byłem członkiem tej wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Pieniądze byly zbierane a teraz ich nie ma. Czy ktoś je ukradl? Widocznie zostaly wydane na inne cele? To jest blędna hipoteza. Przykro mi , że moje stanowisko Cię nie satysfakcjonuje. Może znajdą się inni.:bigsmile:
Kwestię tę reguluje art. 17 ustawy o własności lokali stanowiąc, że
"za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości."
Ewentualne roszczenia można kierować do zbywcy, o ile wprowadzić Pana w błąd co do sytuacji prawnej i faktycznej.
§ 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.
§ 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą.