WYPŁATA NA ZWOLNIENIU
LUCYNA
Użytkownik
Czy osoba z zarządu przebywająca na zwolnieniu lekarskim (zwolnienie ginekologiczne)wystawionego na inny zakład pracy ,może pobierać pensję we wm za wykonywaną pracę?
Z tego co wiem zwolnienie to zwolnienie i taka osoba nie powinna wykonywać żadnych obowiązków .Ale osoba przebywająca na zwolnieniu jest niezbędna we wm choćby do przelewania opłat,lub załatwieniu niewielu spraw urzędowych.Wydaje mi się że z tego tytułu należy się wynagrodzenie które jest ustalone .Zdaje sobie sprawę że jeśli ktoś"życzliwy"doniesie do ZUSU to tej osobie zostaną cofnięte wszystkie dotychczas wypłacone chorobowe .Ale i tak jest to osoba która musi brać udział w czynnościach zarządu. Bardzo proszę o odpowiedz .
Z tego co wiem zwolnienie to zwolnienie i taka osoba nie powinna wykonywać żadnych obowiązków .Ale osoba przebywająca na zwolnieniu jest niezbędna we wm choćby do przelewania opłat,lub załatwieniu niewielu spraw urzędowych.Wydaje mi się że z tego tytułu należy się wynagrodzenie które jest ustalone .Zdaje sobie sprawę że jeśli ktoś"życzliwy"doniesie do ZUSU to tej osobie zostaną cofnięte wszystkie dotychczas wypłacone chorobowe .Ale i tak jest to osoba która musi brać udział w czynnościach zarządu. Bardzo proszę o odpowiedz .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
a-z A może coś tak więcej jak to powinno wygladać w świetle prawa. Posluchajmy księgowego, my "amatorzy" z zarządu wlascicielskiego wiele się mozemy nauczyć. To bardzo ciekawe forum, tu rozwiazanie zależy od tego kto pyta.:bigsmile:
Umowę powinniście rozwiązać. Wynagrodzenie nadal będziesz mogła pobierać, bo podstawę do jej wypłaty masz w uchwale. Umowa zlecenia nie jest Ci do niczego potrzebna, a wspólnocie wręcz szkodzi, bo generuje dodatkowe koszty.