ZARZĄDCA DZIAŁA NIEZGODNIE Z UCHWAŁAMI - JAK WYMÓC PRAWIDŁOWE POSTĘPOWANIE.

lokalokalokaloka Użytkownik
Po przeanalizowaniu uchwał wspólnoty, przepisów UoWL, oraz aktów notarialnych okazało się że zarządca:

1.Naliczał zaliczki na utrzymanie NW oraz FR od mniejszej o ok 700m2 powierzchni niż notarialna. W dokumentach z zebrania i w tekstach obowiązujących uchwał podane są tylko wysokości zaliczek i przewidywany koszt utrzymania NW. Jedyną powierzchnią jaka się tam pojawia jest powierzchnia przyjęta no naliczenia zaliczek na FR - ta jednak dla odmiany jest wyższa od notarialnej o około 100m2 (zarządca stwierdził jednak że stało się to przez pomyłkę i potwierdził, że mimo tego zapisu naliczał zaliczki wg powierzchni zaniżonej o 700m2)
2.Wszystkie koszty, które generuje lokal użytkowy o powierzchni ok 1000m2 zaliczył do kosztów wspólnych i skalkulował je w zaliczkach na utrzymanie NW. Pomimo tego jednak moc głosu właścicieli tego lokalu przeliczył od prawidłowej powierzchni.

W jaki sposób mogę wymóc prwidłowe naliczanie (oraz prawidłowe przeliczenie zaliczek wstecz do momentu ostatniego zatwierdzonego przez wspólnotę sprawozdania zarządcy), skoro w tym wypadku nie wymaga to większości a po prostu zaczęcia przestrzegania prawa.

Czy w związku z powyższym ma tu zastosowanie jakiś rodzaj prawa zwyczajowego o którym nie wiem, ponieważ zarządca twierdzi, że skoro w latach 2006-2009 rozwiązania te uzyskały akceptację w postaci przyjęcia sprawozdania zarządcy, legalnie stosuje je w latach 2010-2012. Dodam że w latach tych nie przeszła żadna uchwała a część mieszkańców zaczęła domagać się rozliczenia zgodnego z prawem(czyli ostatnimi uchwałami z 2010, UoWL, i aktami notarialnymi).

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pisaliście skargę do KOZ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Pisaliście skargę do KOZ?
    Przepraszam ale nie wiem co to jest KOZ - poza tym owszem brałem pod uwagę skargę do jakiegoś stowarzyszenia zarządców - tylko że firma nawigator nie należy do żadnego. Z twojego pytania wnioskuje, że istnieje jakiś państwowy organ kontrolujący działania zarządców i mogę tam złożyć skargę - czy dobrze cie zrozumiałem?
  • Opcje
    acabanacaban Użytkownik
    edytowano listopada -1
    JA jestem właśnie po interwencji pisemnej do Min.Infr. w sprawie udostępnienia dokumentów Wspólnoty przez licencjonowanego .administratora/ zarządu/ dla właściciela i odpowiedż brzmi: proszę zwrócić się do organów ścigania ze stosownym doniesieniem/ art.276 K.K./ gdyż można domniemywać , że istnieje konkretny powód ukrywania dokumentów..? I rozważamy tak uczynić.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano marca 2012
    [cite] lovkafashion:[/cite]brałem pod uwagę skargę do jakiegoś stowarzyszenia zarządców - tylko że firma nawigator nie należy do żadnego.
    Stowarzyszenia zarządców zrzeszają zarządców, a nie firmy. Zarządcą jest osoba fizyczna. Sprawdź w umowie, jaki zarządca odpowiada zawodowo za wykonywanie czynności zarządzania w Waszej wspólnocie i złóż do KOZ skargę na niego.

Tylko się pospiesz, bo niedługo Gowinowa deregulacja zlikwiduje odpowiedzialność zawodową zarządców i swoje skargi będziesz mógł pisać tylko na Berdyczów. :smile:
    Komentarz edytowany Posesja
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Posesja:[/cite]Tylko się pospiesz, bo niedługo Gowinowa deregulacja zlikwiduje odpowiedzialność zawodową zarządców i swoje skargi będziesz mógł pisać tylko na Berdyczów. :smile:
    tam też ja rozpatrzą tak jak KOZa i z tym samym efektem ...
  • Opcje
    edytowano marca 2012
    [cite] acaban:[/cite] proszę zwrócić się do organów ścigania ze stosownym doniesieniem
    a konkretniej - możesz podać ten organ z nazwy?

Nowy doklejony: 25.03.12 23:49
    [cite] koziorozka:[/cite]Pisaliście skargę do KOZ?
    czyli to jedyna droga?
    Komentarz edytowany lokaloka
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Google nie działają?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Organy_ścigania
  • Opcje
    edytowano marca 2012
    [cite] Posesja:[/cite]
    Google nie działają?http://pl.wikipedia.org/wiki/Organy_ścigania
    No tak ale który z nich polecasz?, bo dawno dawno termu na tym samym forum, wyraziłem opinię, że skoro nic nie mogę zrobić w tej sprawie ani na forum wspólnoty ani na drodze prawnej, to przynajmniej podam zarządce na policję za działania niezgodne z prawem - wtedy zostałem wyśmiany.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano marca 2012
    [cite] lovkafashion:[/cite]Po przeanalizowaniu uchwał wspólnoty, przepisów UoWL, oraz aktów notarialnych okazało się że zarządca:

1.Naliczał zaliczki na utrzymanie NW oraz FR od mniejszej o ok 700m2 powierzchni niż notarialna. W dokumentach z zebrania i w tekstach obowiązujących uchwał podane są tylko wysokości zaliczek i przewidywany koszt utrzymania NW. Jedyną powierzchnią jaka się tam pojawia jest powierzchnia przyjęta no naliczenia zaliczek na FR - ta jednak dla odmiany jest wyższa od notarialnej o około 100m2 (zarządca stwierdził jednak że stało się to przez pomyłkę i potwierdził, że mimo tego zapisu naliczał zaliczki wg powierzchni zaniżonej o 700m2)
    2.Wszystkie koszty, które generuje lokal użytkowy o powierzchni ok 1000m2 zaliczył do kosztów wspólnych i skalkulował je w zaliczkach na utrzymanie NW. Pomimo tego jednak moc głosu właścicieli tego lokalu przeliczył od prawidłowej powierzchni.

W jaki sposób mogę wymóc prwidłowe naliczanie (oraz prawidłowe przeliczenie zaliczek wstecz do momentu ostatniego zatwierdzonego przez wspólnotę sprawozdania zarządcy), skoro w tym wypadku nie wymaga to większości a po prostu zaczęcia przestrzegania prawa.

Czy w związku z powyższym ma tu zastosowanie jakiś rodzaj prawa zwyczajowego o którym nie wiem, ponieważ zarządca twierdzi, że skoro w latach 2006-2009 rozwiązania te uzyskały akceptację w postaci przyjęcia sprawozdania zarządcy, legalnie stosuje je w latach 2010-2012. Dodam że w latach tych nie przeszła żadna uchwała a część mieszkańców zaczęła domagać się rozliczenia zgodnego z prawem(czyli ostatnimi uchwałami z 2010, UoWL, i aktami notarialnymi).

PRzyjęcie sprawozdania nie przesądza o prawidłowości rozliczeń, od kiedy to utrzymanie cudzego lokalu stanowi koszt zarządu? Czy w sprawozdaniu był rzeczywiście taki koszt " utrzymanie lokalu stanowiącego odrębną własność"? Gdyby nawet - to właściciele lokali nie mogą skutecznie przyjąć w drodze uchwały, że będą utrzymywać rzecz cudzą - to się nie mieści w ich kompetencjach i w tym wypadku nie ma większego znaczenia, że uchwały takiej nie zaskarżono.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite] Czy w sprawozdaniu był rzeczywiście taki koszt " utrzymanie lokalu stanowiącego odrębną własność"?
    Tak były bo oprócz kosztów typu prąd(brak osobnego licznika), ochrona( jedna z kamer znajduje sie w tym lokal), które ciężko wyliczyć, znajdują się w sprawozdaniu pozycje jednoznacznie przypisane do tego lokalu: naprawa bramy wjazdowej, czyszczenie, wymiana czujników Co2.
    Gdyby nawet - to właściciele lokali nie mogą skutecznie przyjąć w drodze uchwały, że będą utrzymywać rzecz cudzą - to się nie mieści w ich kompetencjach i w tym wypadku nie ma większego znaczenia, że uchwały takiej nie zaskarżono.
    No i właśnie dlatego od prawie roku próbuję się tu dowiedzieć, w jaki sposób wymóc na zarządcy zaprzestanie działań do których nie ma prawa?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.