Wyrok SN w sprawie głosowań w WM
Wojtek50
Użytkownik
Witam
poszukuję wykładni SN co do zasad głosowania tzn że w głosowaniu nie powinno się brać pod uwagę procentu od powierzchni tylko 1 mieszkanie do 1 głos.
poszukuję wykładni SN co do zasad głosowania tzn że w głosowaniu nie powinno się brać pod uwagę procentu od powierzchni tylko 1 mieszkanie do 1 głos.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.zarzadca.pl/prawo/akty-prawne/dzienniki-ustaw/12-ustawa-o-wlasnosci-lokali
Niezrozumienie jasnego przepisu ustawy zaprowadziło właściciela większościowego aż do Sądu Najwyższego.
jest 10 mieszkań po 30m oraz 10 po 40m we własności lokatorów
i 11 mieszkań nie wykupionych po 70m . Powierzchniowo przewaga nie wykupionych - ilościowo odwrotnie. I podobno w tej kwestii wypowiedział się SN .
Prawda czy fałsz?
Nowy doklejony: 26.03.12 14:28
Do POSESJA
Tak. O to chodziło. Ma to obostrzenia ale dla mnie jest OK.
Dzięki wszystkim
U Was jest 20 właścicieli lokali wyodrębnionych oraz 1 (jeden) lokali niewyodrębnionych.
Zgodnie z ustawą, możecie go przegłosować stosunkiem 20:1.
Tak jak napisał Posesja 20 : 1
art 3 pkt 3i 4 u.w.l. mówi o udziale i na tej podstawie art. 23 mówi o głosowaniu. W art.23 pkt 2a można zmienić formę głosowania. I jeśli przegapiłem to na zebraniu to obowiązuje zasada powierzchni.
gdzieś coś przegapiłem?
Dla mnie musi to być dokładna łopatologia bo muszę to zrozumieć . Mam przeciwko poważne instytucje i nie mogę występować jako całkowicie ciemny.
Jeśli dla kogoś to wszystko jest oczywistością to bardzo mu dziękuję. Myślę że znajdą się osoby cierpliwe które mi to wyjaśnią.
Co do zasady: głosuje się udziałami. Można to zmienić w pewnych sytuacjach, określonych w art. 23 ustawy o własności lokali. Właściciele mogą w umowie (czyli za zgodą wszystkich) przyjąć, że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden głos. Mogą też przyjąć taką zasadę w formie uchwały, ale głosowanej udziałami.
Jeśli jest właściciel większościowy (posiadający większość udziałów) lub jeśli suma udziałów nie daje 100%, zasadę 1 właściciel = 1 głos wprowadza się "na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów" - bez głosowania w sprawie tego żądania (jest żądanie 20% udziałowców = uchwała jest głosowana metodą 1=1).
W Waszym przypadku jest właściciel większościowy - ma więcej, niż 50% powierzchni, to ma też większość udziałów. Chyba, że nie piszesz wszystkiego: do obliczenia udziałów nie wystarczy powierzchnia samych lokali, bierze się też powierzchnię pomieszczeń przynależnych do lokali (takich, które zostały wykupione razem z lokalem i są wpisane w akcie notarialnym i KW lokalu). Jeżeli tak, to wystarczy żądanie 20% udziałowców i masz głosowanie uchwały metodą 1 właściciel = 1 głos.
A wtedy przegłosowujecie większościowego właściciela 20:1.
Jeżeli jedna osoba lub instytucja jest właścicielem KILKU LOKALI to i tak w głosowaniu w/g tej zasady dysponuje tylko 1 głosem (a nie głosem będącym sumą posiadanych przez nią lokali), tak samo jednym głosem dysponuje osoba, która jest właścicielem zaledwie jednego małego lokalu - ta osoba ma również jeden głos.
Dlatego przy zastosowaniu zasady 1 właściciel 1 głos - dwóch właścieli dwóch małych "kawalerek" może przegłosować np. właściciela, który posiada dziesięć dużych wielopokojowych apartamentów. Rozumiesz? Jednak głosowanie w systemie 1 właścicel 1 głos we wspólnocie jest warunkowe, czyli jest dopuszczone po spełnieniu pewnych, określonych warunków... mówi o nich UoWL.
(starałam się łopatologicznie - tak jak prosiłeś)
Rozumiesz?
Serdeczne dzięki.
Żadne forum nie składa się ze stałych wyjadaczy. Są też nowi i niektóre tematy zaczynają się od początku.
pozdrawiam