Zarząd nie realizuje uchwał, co mogą zrobić mieszkańcy WM
slawom48
Użytkownik
Witam wszystkich. Mam pytanie: Zarząd nie realizuje uchwał, co mogą zrobić mieszkańcy wspólnoty mieszkaniowej. Mogą odwołać Zarząd, to wiem. Ale czy są jakieś inne formy nacisku na Zarząd aby postępował zgodnie z prawem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Można ewentualnie zaskarżyć uchwały, np. w sprawie udzielenia absolutorium, albo wystąpić o zarządcę przymusowego, ale skuteczność takich czynności zależy od stanu sprawy.
Dlaczego zarząd nie realizuje uchwał, o jakie uchwały chodzi?
od prawie roku szukam porady w podobnej sprawie i jedyne co się dowiedziałem to to, że moge napisać skargę do jakiejś tam instytucji okołorządowej, albo przestać płacić i w sądzie udowadniać, że zarządca niesłusznie obciążał mnie kosztami - nie wiem tylko czego dotyczy twoja sprawa bo jeśli nie niesłusznych obciążeń finanasowych, to nawet to drugie wyjście odpada (w moim przypadku zresztą też bo od wrześniowego listu adwokackiego z ponagleniem mnie do zapłaty nic w sprawie nie drgnęło - wątpie żeby dali sprawe do sądu bo co zrobią jak przegrają?).
jak cie stać to bierz dobrego "papugie" niech ci wysmaruje pozew wobec zarządcy, jeśli w ogóle uzna że się da, bo na forum dowiedziałem się że wobec zarządcy to się nie bardzo da to zrobić - tylko wobec wspólnoty...
Wydaje mi się, że problemem tutaj jest ewentualne przekroczenie zwykłego zarządu, wykonanie czynności bez umocowania w uchwale, czy tak?
Nie wiem czy rzeczywiście zarząd naruszył prawo, sam fakt wydatkowania środków o tym nie świadczy, wszystko zależy od przyczyn zlecenia ekspertyzy. Ostatecznie można zaskarżyć uchwałę dotyczącą przyjęcia sprawozdania finansowego.
A dlaczego zarząd zlecił biegłemu tę ekspertyzę?
-czy sąd, jeśli oczywiście uzna nasze racje wskazuje co konkretnie było niezgodne z prawem i nakazuje pod jakimśtam rygorem konkretny sposób naprawienia tego?,
chodzi mi o to czy po uznaniu zaskarżenia sprawozdania przez sąd powstaje jakiś mocniejszy bat na zarządce niż uchwała większości mieszkańców, z której jak widać nic sobie zarządca nie robi?
Skutek jest taki, jakby nie była podjęta, ale nie tylko, ponieważ z uzasadnienia wyroku wynika także jakie błędy popełniono, zarząd nie może ich już powtórzyć, bo kwestia ta została osądzona (ma to znaczenie w innych ewentualnych sprawach, np. o zapłatę).