Czy w nocy w wieżowcu na klatce muszą się palić cały czas światła?
Witam wszystkich.
Każda ze wspólnot płaci ogromne sumy za oświetlenie w klatkach, które się świeci cały czas w nocy. Co można zrobić aby zmniejszyć koszty oświetlenia i zarazem być w zgodzie z obowiązującym prawem. Podobno obowiązujące przepisy nakazują aby na klatce ciągle świeciło się światło. Proszę o rady w tej sprawie.
Każda ze wspólnot płaci ogromne sumy za oświetlenie w klatkach, które się świeci cały czas w nocy. Co można zrobić aby zmniejszyć koszty oświetlenia i zarazem być w zgodzie z obowiązującym prawem. Podobno obowiązujące przepisy nakazują aby na klatce ciągle świeciło się światło. Proszę o rady w tej sprawie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://halogen.pl/plafon-z-czujnikiem-ruchu-360st-p5880.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-03&utm_content=5880#nclid=10eb81b2efc952be9985913feefdfb61
http://megastore.pl/108809,Orno-Plafon-z-czujnikiem-ruchu-360-st-IP20-2x40W-E27-OR-PL-302.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-03&utm_content=108809#nclid=2d65cab30cfede7a7f17d588679e3a30
Nie ma obowiązku oświetlania klatki schodowej, kiedy nikt z niej nie korzysta.
bzdużą, ... nie musi .... wystarczy, że przed drzwiami przed windą zapalone będzie światło.
https://forum.zarzadca.pl/discussion/3987/czy-w-nocy-w-wiezowcu-na-klatce-musza-sie-palic-caly-czas-swiatla/#Item_2
Tylko się nie obraź, proszę... a przepis brzmi tak:
art. 1
Zawsze muszą palić się światła
art. 2
Jesli nie muszą zawsze, patrz art. 1
We wspólnotach jest tak, jak chcą ich członkowie
Jeżeli tak, to poza oświetleniem sztucznym powinno funkcjonować oświetlenie awaryjne, które włączy sie w przypadku zaniku prądu. Czy w budynku jest instalacja oświetlenia ewakuacyjnego i jak jest zasilana?
Z przepisów:
Rozporządzenie w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów
Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
zależy mi na kontynuowaniu tego tematu. Niedawno wprowadziłam się do nowo postawionego budynku - 4 klatki ( 2x 7 kondygnacji; 1x 8 kondygnacji; 1x 9 kondygnacji) + powierzchnia garażu + korytarze umożliwiające przejście do jednej z klatek oraz piwnic. Wspólnota płaci ogromne rachunki za energię elektryczną. Przez 24 godziny na dobę w częściach wspólnych pala się lampy. Administrator twierdzi, że są to lamy awaryjne ( lampy ...... maja naklejone niebieskie lub żółte paski taśmy jako oznaczenie) i zgodnie z przepisami ppoż muszą świecić się nieprzerwanie. Mówi również, że mają wbudowany moduł podtrzymujący ich świecenie przez godzinę po odcięciu prądu.
Dołączam amatorsko narysowany schemat klatki schodowej, o której mowa.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dc60d7dabcd103a3.html
- Czy prawdą jest, że zgodnie z przepisami lampy oznaczone niebieskimi i żółtymi paskami muszę świecić się całą dobę?
- Czy do tych lamp możną zamontować czujniki ruchu?
- Gdzie/jak mogę uzyskać oficjalną (urzędową) opinię w tej sprawie?
Dodam, że to tych lamp nie istnieją żadne włączniki na ścianach, którymi można by włączyć lub wyłączyć lampę.
W projekcie znajduje się okno, jednak są również klatki schodowe, w których nie ma okiem ( co w takiej sytuacji).
Natomiast lampy na schodach ( wg mnie to jedyna droga ewakuacji podczas pożaru, ponieważ winda nie będzie jeździła) są uruchamiane włącznikiem w ścianie - palą się przez pewien czas.
Poza dwiema lampami awaryjnymi w obrębie klatki schodowej ( na suficie) nie ma innych lamp. Lampa z włącznikiem znajduje się na ścianie (nad stopniami schodów).
Wiem, że są w sprzedaży lampy awaryjne z zamontowanym modułem awaryjnym oraz od fabrycznie wbudowanym czujnikiem ruch nawet wewnątrz lampy ( tak by było estetycznie).
Bardzo proszę o podanie konkretnych podstaw prawnych - paragrafów, które będą argumentem w "walce" z administratorem.
Właściciele u siebie mogą sobie chodzić po ciemku albo z latarkami. Uchwalcie zamianę istniejącej instalacji na normalną. A te idiotyzmy o oświetleniu awaryjnym w prywatnej własności dyskwalifikują administratora.
Stasiu: Problem polega na tym, że administratora (firmy administrującej) nie można zwolnić. W aktach notarialnych podpisywanych z deweloperem każdy z kupujących zgodził się na to by przez rok wyznaczona przez dewelopera firma zarządzała budynkiem. Tego niestety nie przeskoczymy. Na chwilę obecną pozostaje jedynie "walka".
Zgodnie z przepisami (RMI § 181.3 pkt 1) - oświetlenie awaryjne musi być stosowane m.in. w:
- w pomieszczeniach o powierzchni ponad 2.000m2 w budynkach użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego
W związku z tym "właściciele u siebie mogą sobie chodzić po ciemku albo z latarkami" nie może być stosowane.
Pomawiam zapytanie w kwestii możliwości montażu czujników ruchu w lampach znajdujących się w częściach wspólnych budynku.
Po otworzeniu podanego linka wyświetla się następujący komunikat:
Komunikat
Strona ta zawiera treści erotyczne, przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych. Klikając OK stwierdzasz, że masz ukończone 18 lat i akceptujesz pojawienie się treści erotycznych. Jeśli jesteś osobą niepełnoletnia opuść to miejsce i przejdź do innej kategorii zdjęć.
Ciekawa informacja do schematu klatki schodowej, o której mowa. :cool: :bigsmile:
Nie chcę mieć kłopotów z komputerem.
Natomiast styl pisania madziulaportal jest mi dziwnie znajomy... wręcz charakterystyczny.
Śmiem nawet twierdzić, że madziulaportal nosi spodnie pod spódnicą. :bigsmile:
Zawsze dobrze jest policzyć rzeczywiste koszty palenia się świateł na klatkach schodowych oraz wziąć pod uwagę korzyści (niekoniecznie materialne, jak np bezpieczeństwo). Moje wyliczenia w podanym przypadku są następujące:
Wieżowiec ma 12 klatek, i np każda klatka ma 10 kondygnacji, czyli mamy 12 x 10 = 120 żarówek
Na każdej kondygnacji wystarczy zamontować 1 żarówkę (lub listwę) LED o mocy 10W
Rok ma 24 x 365 = 8760 godzin
Całorocznie więc mamy dla 120 żarówek: 120 x 10 x 8760 = 10512000Wh= 10512kWh
w RWE cena kWh = 0.53zł
W skali roku więc oświetlenie całodobowe 12 klatek 10-piętrowych to 10512 x 0.53 = 5571.36zł
Teraz zakładając, że na każdej kondygnacji są 3 takie same lokale, to w budynku jest 12 x 10 x 3 = 360 lokali
Czyli rocznie na lokal jest 5571.36zł/360 = 15.48zł, a więc miesięcznie 1.29zł
Dla mnie to nie jest dużo za większe bezpieczeństwo na klatkach schodowych
Śmiem nawet twierdzić, że madziulaportal nosi spodnie pod spódnicą."
Pani komentarz nie wnosi, żadnych pomocnych informacji do wątku.
Proszę o usunięcie komentarzy nie dotyczących wątku.
Komunikat, który pojawia się przed otwarciem zdjęcia wynika z błędnych ustawień właściwości zdjęcia na portalu, w którym zdjęcia umieściłam. Korzystałam z tego portalu poraz pierwszy, a forum www.zarządca.eu pozwala na dołączanie zdjęć jedynie przez link do zdjęcia, nie ma możliwości dodania pliku.
CITIZEN: Dziękuję za przekazane informacje. Moja sprawa dotyczy innej WM niż ta, o której mowa na początku wątku. Jednak również dla mojego budynku warto wykonać taką kalkulację.Prawdę jest, że oświetlenie LED jest bardzo energooszczędne, ale również droższe, pytanie tylko czy w zamontowanych już lampach (opraw) można umieścić świetlówki LED czy należy wymienić również oprawę. Tu pojawia się kolejna kalkulacja.
Wymiana świetlówek na LEDowe i oświetlanie nimi korytarza przez 24 godz. przyniesie większą oszczędność niż montaż czujników ruchu do istniejących lamp (oświetlanie korytarza przez kilka minut tylko gdy ktoś przechodzi - ruch mieszkańców na klatce niewielki rano do pracy, wieczorem z pracy ???
Tak czy inaczej jestem wdzięczna za podsunięcie pomysłu. Jutro wykonam kalkulację.
Chętnie poznam rozwiązania/podpowiedzi oraz odpowiedź (zgodną z normami) czy do lamp oświetlenia awaryjnego można mocować czujniki ruchu i czy prawdą jest, że te lampy muszą być włączone z 24 godz na dobę? Dokładny opis - post nieco wyżej.
Dobra nasza Stasiu!
Pozdrawiam.