Nowe drzwi wejściowe a juz wybite szyby

GiziGizi Użytkownik
edytowano kwietnia 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam, chciałabym prosić o podpowiedź. Otóż, jesteśmy w trakcie termomodernizacji,wymieniono nam również drzwi wejściowe do kiosków. Pytanie dotyczy własnmie drzwi zewnętrznych. Wykonawca podpisał umowę z producentem drzwi wejściowych szt 6 . Dwoje drzwi to wewnątrzklatkowe, problemem są drzwi zewnetrzne, które , w myśl przepisów p.poż. powinny otwierać się na prawo. W tej sytuacji gdy otwierają się w prawo- uderzają o ścianę podczas wiatru i kolejny raz mamy wybitą szybę. Otwierając się o 180st. pokrywają drzwi od zsypów i klamka z gałką na dzrwiach klatkowych odbija wgniecenie w drzwiach zsypu. Ponadto, wykonawca, który podpisał umowę z producentem drzwi - miał dokonać obróbki drzwi zamontowanych przez producenta. Jeden i drugi- migają się od odpowiedzialności. Co możemy zrobić aby uchronić drzwi od dalszego obijania i wybijania szyby.???? Proszę o pilną odpowiedź,-jutro odbiór.....

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2012
    Co możemy zrobić aby uchronić drzwi od dalszego obijania i wybijania szyby.????
    Zamontuj odbój na drzwiach taki, aby się drzwi nie stykały lub samozamykacz
  • Opcje
    GiziGizi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    matko, dziekli wielkie:-)
    Samozamykacz juz dawno jest -tyle,że się nie sprawdza a odbojniki też się nie sparwdzają. Zamontowany był jeden i od razu babuszka -sąsiadka- podknęła się i połamała ręke!!! Co robić?? Nie mam wpływu na zakres umowy między Wykonawcą a Producentem , wykonawca umywa ręce a producent naciska na odbiór drzwi.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano kwietnia 2012
    problemem są drzwi zewnetrzne, które , w myśl przepisów p.poż. powinny otwierać się na prawo.
    W myśl jakich przepisów? Możesz ja przytoczyć? Ja znam tylko taki wymóg :
    § 236. 4. Drzwi stanowiące wyjście ewakuacyjne z budynku przeznaczonego dla więcej niż 50 osób powinny otwierać się na zewnątrz. Wymaganie to nie dotyczy budynku wpisanego do rejestru zabytków.
    Źródło: Rozporządzenie MI ws. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz.U.2002.75.690.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2012
    [cite] Gizi:[/cite]matko, dziekli wielkie:-)
    Samozamykacz juz dawno jest -tyle,że się nie sprawdza
    a dlaczego sie nie sprawdza ????
    a odbojniki też się nie sparwdzają.

mnie chodziło o takie montowane na drzwiach, 20 cm od zawiasów, na ramie drzwi góra i dół ...
    Zamontowany był jeden i od razu babuszka -sąsiadka- podknęła się i połamała ręke!!! Co robić??

to gdzie zanotowali, że się o mało co nie zabiła ...na końcu drzwi???? 80 c-m od ściany ?
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    GiziGizi Użytkownik
    edytowano listopada -1
    szkoda,że nie mogę wstawić zdjęcia:-(( Odbojniki zamontowali przed klatką jakieś 80cm ,czyli tak aby najdalejw wysunięty róg dolny odbijał się od drzwi ale problem był w wysokości odbojnika- mianowicie, wbili w posadzkę coś w rodzaju litery odwróconej "U" i wysokości około 20cm, i kobiecinka włożyła nogę i poleciała, zdzierając nos, tłukąc okulary i łamiąc sobie rękę w dwóch miejscach..... Odbojników na ścianie się nie da, gdyż drzwi otwierają się w promieniu 180st. uderzając w drzwi niższe - zsypowe. Nie wiem co robić, jutro chcemy zmusic Producenta aby zamontował ewentualnie taki trójkąt u góry z zastrzałem obitym gumą ....propozycja-nasza. Nie wiem co robić, szyba wybita, ramy drzwi -porysowane a płytki położone nad drzwiami zsypów - położone w czwarte- odleciały od siły uderzenia:-)))Będę wdzięczna za jakąś podpowiedź ewentualnie na link- z przepisami prawa budowlanego dot. wieżowca.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano kwietnia 2012
    Odbojników na ścianie się nie da,
    a ja takich nie proponuję , tylko montowane
    na drzwiach, 20 cm od zawiasów , na ramie drzwi góra i dół...
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.