Zrzeczenie sie prawa na rzecz zarządu
olewit
Użytkownik
Wspólnota dysponuje sporymi kwotami zgromadzonymi na funduszu remontowym. Co roku zarząd poddaje pod głosowanie w formie uchwały propozycje wydatków z tego funduszu. Nie rozdysponowują one całej kwoty funduszu. Pozostaje niezagospodarowana część, która jest większa od podzielonej. W tym roku zarząd chce poddać pod głosowanie uchwałę, którą wspólnota upoważni zarząd do dysponowania tą kwotą tzn, że wspólnota zrezygnuje z decydowania o wydatków z tej kwoty (mam nadzieję, że jest to zrozumiałe). Mam wątpliwości, czy wspólnota może może przekazać swoje uprawnienia na rzecz zarządu?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Na czynności zwykłego zarządu - bez uchwały
A że granica (między tym co to jest zwykły zarząd a co go przekracza) bywa nieostra...
Poza tym jak zarząd wyda na coś kasę bez uchwały to w praktyce nic mu za to nie grozi poza odwołaniem
Możecie sobie przegłosować co chcecie, tylko po co? Tak jak napisał Zarządca - uchwałą sejmowej ustawy nie zmienicie
Pewnie obecnie nie macie takich potrzeb remontowych aby go wykorzystywać co do grosza . Proponuje go gromadzić, bo za 10, 15 lat przyjdą te właściwie remonty.
Nie polecam takiej uchwały aby Zarząd sam decydował na co będzie wydał kasę zgromadzoną na FR.
Wyrok
z dnia 18 grudnia 2007 r.
Sąd Apelacyjny we Wrocławiu
I ACa 1226/07
W tej sprawie tak w skrócie między innymi podjęto uchwałę na umożliwienie zarządowi podjęcia samodzielnie decyzji o wydatkowaniu kwoty 25.000 zł bez konieczności podejmowania uchwał .Tą uchwałę zaskarżył jeden z właścicieli
na samym końcu tego orzeczenia Sąd Apelacyjny ustosunkował się w swoim orzeczeniu do tej kwestii myślę że jest to podobna sytuacja tu cytat z tego orzeczenia
"..........Podnosząc z kolei zarzut naruszenia art. 22 ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali
w zw. z art. 199, 201 i 203 k.c., apelujący pominął, że ustawa o własności lokali dokonuje
delimitacji na czynności z zakresu zwykłego zarządu oraz na czynności przekraczające zwykły
zarząd w oparciu o kryterium przedmiotu tych czynności, a nie ich wartości, co wynika z rodzaju
czynności wskazanych w art. 22 ust. 2 powołanej wyżej ustawy (podobnie kwestię tę
rozstrzygnięto w Kodeksie cywilnym). Stąd też Sąd Okręgowy słusznie wskazał, że
umożliwienie zarządowi podjęcia samodzielnie decyzji o wydatkowaniu kwoty 25.000 zł bez
konieczności podejmowania uchwał, w sprawach przekraczających zwykły zarząd, należy uznać
za sprzeczne z art. 22 ust. 2 ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. Dlatego też redakcja
treści § 8 uchwały nr x, w którym możliwość podjęcia czynności uzależniona jest od wartości tej
czynności, a nie jej charakteru, jest sprzeczna z przepisami prawa."
Wobec powyższego Sąd Apelacyjny oddalił apelację na zasadzie art. 385 k.p.c.
Nowy doklejony: 03.04.12 21:30
Podobne stanowisko wskazał Zarządca w innym wątku przytaczając inne orzeczenie Sądu Apelacyjnego
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 17 marca 2009 r., sygn. akt: I ACa 149/09:
"W ten bowiem sposób współwłaściciele cedują na zarząd uprawnienie do samodzielnego podejmowania czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, co stanowi obejście prawa, a w szczególności przepisu art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali. Analogicznie należy oceniać zapis uchwały, zgodnie z którym wysokość opłat za montaż urządzeń innych niż klimatyzacyjne i reklamy będzie wynikiem negocjacji przyszłego dzierżawcy lub najemcy z zarządem. Zgoda, o jakiej stanowi art. 22 ust. 2 ustawy o własności lokali, winna dotyczyć konkretnej ściśle określonej czynności. W drodze uchwały nie można bowiem przenosić na zarząd uprawnienia do samodzielnego podejmowania określonego rodzaju czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu. W ocenie Sądu Apelacyjnego również z tych względów zaskarżona uchwała jest sprzeczna z prawem."
Dziękuję za informacje. Mam pytanie odnośnie pierwszego orzeczenia. Jeden z członków wspólnoty zaskarżył uchwałę, z uzasadnienia wynika, że miał rację, a sąd oddalił apelację? Jak mam to rozumieć -chyba brakuje mi prawniczej wiedzy.
Apelację od wyroku sądu okręgowego wniosła wspólnota mieszkaniowa i przegrała w kolejnej instancji.
Olewit napisałem to w ogromnym skrócie i potwierdzam to co napisał Zarządca całe orzeczenie to stanowisko Sądu okręgowego stanowisko wnoszącego apelację oraz ostateczne orzeczenie Sądu Apelacyjnego .