Ile zarabia zarządca nieruchomości
Tube
Użytkownik
Rynkowe zarobki na stanowisku zarządca nieruchomości zawierają się w przedziale od 5500 PLN do 9300 PLN. Oznacza to, że co drugi zarządca nieruchomości w Polsce otrzymuje pensję pomiędzy 5500 PLN a 9300 PLN. 10 procent przedstawicieli tego zawodu otrzymuje wynagrodzenie w wysokości mniejszej niż 4000 PLN. Natomiast najwyższe płace na jakie mogą liczyć zarządcy nieruchomości to zarobki rzędu 10000 PLN. Powyżej tej kwoty zarabia 10% pracowników zatrudnionych na tym stanowisku.
więcej na http://www.moja-pensja.pl/zarobki/486
(Dane dostępne w serwisie moja-pensja.pl zostały przygotowane na podstawie publikacji Głównego Urzędu Statystycznego, Narodowego Banku Polskiego oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.... )
więcej na http://www.moja-pensja.pl/zarobki/486
(Dane dostępne w serwisie moja-pensja.pl zostały przygotowane na podstawie publikacji Głównego Urzędu Statystycznego, Narodowego Banku Polskiego oraz Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.... )
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
MiruśL chociaż ty nie legitymujesz się licencją, ale wykonujesz podobne czynności i zarabiasz 9300 zł/m-c (?) wiem dlaczego bronisz stanowiska deregulacyjnego.
Minus koszty (podatki, prowadzenie biura itp) zostaje połowa 6 tys zł.
czy 6 tys zł na rękę to dużo za obsługę:
-2 budynków po 10 tys m2 lub
-10 budynków po 2tys m2 lub
-28 budynków po 700m2
No dobra, a co właściwą obsługą nieruchomości ? ile kosztuje ? inspektor nadzoru , ewidencja księgowa, ... pracują za friko ...
Na pewno uda Ci się zabezpieczyć interesy wszystkim aktualnym "orłom" od zarządzania. :cool:
Ale... jak bierze tzn. że ktoś mu brać pozwolił. Jeśli jednak może brać, to wszystko jest O.K.
To zależy... Odpowiem Ci cytatem z piosenki M.Rodowicz - Jadą wozy kolorowe :bigsmile:
"U nas wiele i niewiele bo w sam raz
u nas czerwień, u nas zieleń, cień i blask
u nas błękit, u nas fiolet, u nas dole i niedole
ale zawsze kolorowo jest wśród nas "
http://wspolnota.net.pl/ksiegowosc/ile-placicie-administrowanie-wspolnota-t3235-114.html?hilit=stawka za administrowanie
Wal więc do Sądu i zaskarż ten tryb naliczania zaliczek ...
To właściciele decydują/głosują co chcą zrobić, administratorowi nic do tego
Napisałam o stawce za m kw. bo bardzo często wynik liczenia jest identyczny z liczeniem udziałami, więc to tylko kwestia zapisu a nie merytoryczna
W Waszej wspólnocie - nie jedynej zresztą - ogon merda psem.
No, w sądzie macie duże szanse, że was sędzia.... wyśmieje.
========
Powtarzam: wyśmieje was. Uchwały podejmują właściciele a nie zarządca.
Podpisując umowę z administratorem powinno ustalać się stawkę wynagrodzenia kwotowo, np. 1500 zł brutto miesięcznie. Tak zresztą radzą specjaliści rynku nieruchomości. Nie ma to nic wspólnego z udziałami. To zarząd wspólnoty po konsultacji z właścicielami (lub mając uchwałę o utworzeniu takiego stanowiska we wspólnocie - plan gosp. ) podpisuje taką umowę. Koszt ten dopiero zgodnie z UoWL (jako koszty zarządu) jest rozdzielany na poszczególnych właścicieli według ich udziałów.
Jeżeli jest inaczej tzn., że właściciele dają sie robić w balona i są przysłowiowym "psem".
Jednak ustawa nie wspomina o tym, w jaki sposób obliczać wynagrodzenie zarządcy - zatem stawka od metra jest tak samo niesprzeczna z uwl, jak stawka od numeru buta.
Natomiast ustawa o gospodarce nieruchomościami, która reguluje wykonywanie zawodu zarządcy nieruchomości, mówi wprost o sposobie ustalenia wynagrodzenia zarządcy: Zatem w umowie o zarządzanie może być podana kwota wynagrodzenia miesięcznego, kwartalnego, rocznego lub stawka za m2 powierzchni użytkowej, 1% udziału w NW lub jakiś inny sposób ustalania (obliczania) wynagrodzenia (np. wzór matematyczny, jeżeli umowa przewiduje wynagrodzenie złożone ze zmiennych składników). Każdy z tych zapisów będzie zgodny z prawem. To bardzo wygórowana stawka, szczególnie, ze powierzchnia użytkowa jest spora. Nie ma tam u Was konkurencji?
Czy MPGM jest spółką komunalną? Czy wskazało w umowie zarządcę z licencją, odpowiedzialnego za zarządzanie Waszą nieruchomością wspólną?
tak to spółka komunalna . Umowy jako takiej też z nimi nie mamy podpisanej. Wspólnota została powołana uchwałą na zebraniu mieszkańców i MPGM został wybrany jako nasz zarządca. Nie ma umowy notarialnej. A administratorzy zmieniają się jak chcą. Nam nic do tego :devil:
Do jej powstania nie jest potrzebna żadna uchwała ani inne czynności prawne.