art 58 kc
Krzysztof_cwikla
Użytkownik
Słuchajcie mam pytanie wiem że istnieje wyrok nawet mam go gdzieś w zakładkach dotyczący 58 kc który mówi że "zastosowanie tego artykułu po terminie 6 tygodni od chwili podjęcia uchwały jest nie zgodne z prawem .
Moje pytanie dotyczy tego
- czy zastosowanie jego jest zgodne z prawem jeżeli zostanie wniesione w ustawowym terminie 6-ciu
tygodni od chwili podjęcia uchwały ?
- czy w okresie rozpatrywania wniosku o uchylenie uchwały mogę dosłać inne dowody wskazujące na niezgodność z prawem podjętej uchwały ?
- co wiecie o uchwale nieistniejącej ?
Nowy doklejony: 10.04.12 15:23
Pytam bo znalazłem książkę Wspólnota mieszkaniowa Aleksandra Turleja i tu cytat moje pytania dotyczą tej drugiej części
W pewnych wyjątkowych okolicznościach dopuszczalne jest skorzystanie z art. 58 KC w związku z art.1 ust. 2 UoWL, który przewiduje sankcję bezwzględniej nieważności.
Czynność prawna (uchwała wspólnoty) sprzeczna z ustawą albo mająca na celu jej obejście jest bezwzględnie nieważna z mocy samego prawa, a osoba zainteresowana może w każdym czasie (nawet po przekroczeniu 6 tygodniowego ustawowego terminu) żądać przed sądem ustalenia nieważności.
Uchwały są dotknięte tą sankcją, jeżeli zostały podjęte:
1) z przekroczeniem kompetencji, czyli poza zakresem spraw dotyczących nieruchomości wspólnej
2) z naruszeniem zasad funkcjonowania wspólnoty (zasada woli włascicieli, zasada ingerencji sądu) oraz istoty jej działalności (zarząd nieruchomością wspólną)
3) pod wpływem wady oświadczenia woli (brak świadomości, brak swobody, pozorność - art. 82 i 83 KC)
Uchwałom nieistniejącym towarzyszą tak daleko idące uchybienia, że w ogóle nie można mówic o ich podjęciu.
Dzieje sie tak np. gdy:
1) przegłosowano uchwały na zebraniu zwołanym bez wymaganej procedury
2) sfałszowano głosowanie
3) zastosowano przymus fizyczny
4) treść uchwały jest niezrozumiała i można ustalić jej sensu w drodze wykładni
Moje pytanie dotyczy tego
- czy zastosowanie jego jest zgodne z prawem jeżeli zostanie wniesione w ustawowym terminie 6-ciu
tygodni od chwili podjęcia uchwały ?
- czy w okresie rozpatrywania wniosku o uchylenie uchwały mogę dosłać inne dowody wskazujące na niezgodność z prawem podjętej uchwały ?
- co wiecie o uchwale nieistniejącej ?
Nowy doklejony: 10.04.12 15:23
Pytam bo znalazłem książkę Wspólnota mieszkaniowa Aleksandra Turleja i tu cytat moje pytania dotyczą tej drugiej części
W pewnych wyjątkowych okolicznościach dopuszczalne jest skorzystanie z art. 58 KC w związku z art.1 ust. 2 UoWL, który przewiduje sankcję bezwzględniej nieważności.
Czynność prawna (uchwała wspólnoty) sprzeczna z ustawą albo mająca na celu jej obejście jest bezwzględnie nieważna z mocy samego prawa, a osoba zainteresowana może w każdym czasie (nawet po przekroczeniu 6 tygodniowego ustawowego terminu) żądać przed sądem ustalenia nieważności.
Uchwały są dotknięte tą sankcją, jeżeli zostały podjęte:
1) z przekroczeniem kompetencji, czyli poza zakresem spraw dotyczących nieruchomości wspólnej
2) z naruszeniem zasad funkcjonowania wspólnoty (zasada woli włascicieli, zasada ingerencji sądu) oraz istoty jej działalności (zarząd nieruchomością wspólną)
3) pod wpływem wady oświadczenia woli (brak świadomości, brak swobody, pozorność - art. 82 i 83 KC)
Uchwałom nieistniejącym towarzyszą tak daleko idące uchybienia, że w ogóle nie można mówic o ich podjęciu.
Dzieje sie tak np. gdy:
1) przegłosowano uchwały na zebraniu zwołanym bez wymaganej procedury
2) sfałszowano głosowanie
3) zastosowano przymus fizyczny
4) treść uchwały jest niezrozumiała i można ustalić jej sensu w drodze wykładni
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Np wspólnota podejmuje uchwałę, że mieszkanie Kowalskiego zostaje przeznaczone na biuro zarządu, Kowalski nie zaskarżył w terminie, czy to oznacza, że uchwała jest obowiązująca?
Albo inny przykład - właściciele podejmują uchwałę, że tarasy stanowią część wspólną nieruchomości - taka uchwała również nie wywoła skutków i to czy została zaskarżona, czy też nie - nie ma żadnego znaczenia.
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 7 sierpnia 2008 r. , sygn. akt: I ACa 601/08, niepubl. :
"Bez znaczenia są przy tym zarówno deklaracje, że wykonanie uchwały nie obejmie wskazanej w niej wymiany płyt balkonowych, jak i [b]nieskuteczna - bo sprzeczna z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa[/b] - próba nowego ustalenia granic nieruchomości wspólnej dokonana w uchwale nr 7/2005."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/571-i-aca-601-08-koszty-izolacji-balkonow-ponosi-wlasciciel
Z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 8 lipca 2011 r., sygn. akt: I ACa 181/11, niepubl.:
"Stąd też uchwała podjęta dnia […] maja 2010 r., oznaczona w pkt. 9 protokołu (karta 48 akt ) nie ma żadnego znaczenia prawnego, a zatem z tego względu nie może naruszać żadnych interesów żadnego współwłaściciela. Co do uchwały nr 7 – to uchwała ta odnosi się w istocie do podziału nieruchomości wspólnej do użytkowania (tak jak podział quad usum). Taki podział również nie może zostać ustanowiony w drodze uchwały wspólnoty – a jedynie w drodze orzeczenia sądowego. Zatem i ta uchwała nie może z istoty swojej naruszać ani praw ani interesów żadnego ze współwłaścicieli, ani też wspólnoty. Uchwały te wyrażają jedynie stanowisko części współwłaścicieli – które to stanowisko nie wywołuje żadnych ani pozytywnych dla współwłaścicieli i wspólnoty, ani też negatywnych skutków prawnych. "
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1462-i-aca-18111-bezskutecznosc-uchwaly-wspolnoty-mieszkaniowej
Zastosowanie art. 58 kc w wyroku Sądu we Wrocławiu:
"Wspólnota mieszkaniowa może podejmować wiążące decyzje jedynie w zakresie zarządu nieruchomością wspólną. Uchwała wykraczająca poza ten obszar nie wywołuje skutków prawnych w niej wyrażonych. Jako sprzeczna z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa jest nieskuteczna."
(wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu Wydział I Cywilny, z dnia 7 sierpnia 2008 roku, sygn. akt: I ACa 601/08).
Sąd Apelacyjny rozpoznając sprawę w II instancji w pełni podzielił pogląd Sądu Okręgowego (wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu, Wydział I Cywilny z dnia 7 sierpnia 2008 roku, sygn. akt: I Aca 601/08)."
Jak widać ten wyrok wydany został w trzy lata po wyroku toruńskim
Oto zastosowanie art. 58 kc w wyroku Sądu w Poznaniu:
Sąd Apelacyjny w Poznaniu (wyrok z dnia 13.12.2006 I ACa 589/06):
"Treść art. 25 ust. 1 ustawy o własności lokali wskazuje więc, że ustawodawca jako nadrzędne przyjął pewność i stabilizację działania wspólnoty mieszkaniowej, stąd niezaskarżona w ustawowym terminie uchwała podlega, mimo jej sprzeczności z prawem usanowaniu. Nikt już na jej nieważność nie może się w nieograniczonym terminie powoływać.
Jednak również w takim przypadku mogą zachodzić szczególne sytuacje podyktowane potrzebą ochrony uzasadnionych interesów osób trzecich i porządku prawnego, które nakazują uwzględniać sprzeczność uchwały z przepisami bezwzględnie obowiązującymi, pomimo jej niezaskarżenia w trybie art. 25 ust. 1 ustawy o własności lokali."