majątek wspólnoty mieszkaniowej
dhwokulski
Użytkownik
Czy wspólnota mieszkaniowa może posiadać i nabyć lokal członka wspólnoty do majątku wspólnoty, bo natrafiłem na różne interpretacje SN.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Co z nią zrobią na co przeznaczą to podejmują stosowna uchwałę
Osobiście uważam, że wspólnota nie powinna mieć majątku bo każdy zakup dokonany przez wspólnotę jest własnością wszystkich właścicieli, a wyrok SN (odmienny od mojego zdania) został wydany, aby zalegalizować sprzedaże nieruchomości gruntowych ( zwłaszcza w Warszawie) z lat 90 ubiegłego stulecia.
Majątek w postaci nieruchomości to wrzód na jej działalności, zarzewie wielu konfliktów, a poza tym wspólnota nie jest do tego powołana , aby prowadzić działalności gospodarczą jak to ma miejsce w SM.(posiadać nieruchomości lokalowe we "własnych zasobach")
Uchwała składu siedmiu sędziów z dnia 21 grudnia 2007 r., III CZP 65/07:
"Wspólnota mieszkaniowa, działając w ramach przyznanej jej zdolności prawnej, może nabywać prawa i obowiązki do własnego majątku i nadał jej moc zasady prawnej."
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/1551-iii-czp-6507-majatek-wspolnoty-mieszkaniowej
Scenariusz:
Mam u ciebie mieszkanie. Pożytki to 100 zł a utrzymanie cz. wspólnej + remonty to 70 zł.
Wspólnota nie oddaje mi 30 zł (żebym sobie np. za media zapłaciła), tylko m.in. za te moje 30 zł kupuje lokal do swojego majątku.
Sprzedaję mieszkanie = tracę 30 zł
z uzasadnienia postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 10 grudnia 2004 r II CK 55/04:
"Nie tylko członkowie wspólnoty, ale także sama wspólnota może nabywać majątek. Już zatem tylko z przepisów ustawy o własności lokali można wyciągnąć wniosek, że wspólnota mieszkaniowa może nabywać majątek i to na swoją rzecz, a nie tylko na rzecz właścicieli lokali, będących jej członkami. Pogląd ten wspiera nowelizacja kodeksu cywilnego dokonana ustawą z dnia 14 lutego 2003 r. o zmianie ustawy - Kodeks cywilny oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 49, poz. 408), która weszła w życie w dniu 25 września 2003 r. W czasie rozpoznawania apelacji obowiązywał już art. 331 k.c., którego zresztą skarżący w podstawie kasacyjnej nie przytoczył. Zgodnie z brzmieniem § 1 tego przepisu, do jednostek organizacyjnych niebędących osobami prawnymi, którym ustawa przyznaje zdolność prawną, stosuje się odpowiednio przepisy o osobach prawnych."
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/93-iii-ck-55-04-wspolnota-mieszkaniowa-moze-nabywac-majatek
lokal = udział w NW...
udział w Nw to koszty utrzymania części wspólnych ...
kto poniesie koszt jednorazowy ( wspólnota nie posiada fundusu remontowego NW) np. remontu dachu .... itd...
Dokładam więc jeszcze 5 zł i wszyscy obecni właściciele stają się współwłaścicielami tego zadłużonego.
Szybko go sprzedajemy (nie przeznaczamy na wynajem!) i odzyskuję całość włożonych środków.
Płacę podatek, ale trudno. Lepsze to, niż kolejne lata dopłacania do dłużnika
Choć oczywiście lepiej, prościej i szybciej by było, by ten lokal kupił od komornika ktoś z zewnątrz, ale jeśli nie ma chętnego...
Nowy doklejony: 14.04.12 15:03 Jaki związek ma jedno z drugim? Taki wrzut na zdrowym organizmie? Co to znaczy "nie jest do tego powołana"?
O zakresie uprawnień wspólnoty decyduje przepis ustawy i jego wykładnia. Takiej wykładni dokonał właśnie Sąd Najwyższy w przywołanej uchwale 7 sędziów.
Jeżeli wspólnota może uzyskiwać pożytki, to znaczy, że ma prawo prowadzić działalność zarobkową. W świetle przepisów podatkowych, sama gospodarka zasobami mieszkaniowymi jest działalnością gospodarczą.
Co to za sąd, który zmienia swoje uchwały jak rękawiczki... w zalezności od sytuacji ...widać, że Vip-y z warszawki rządzą ...
Jak byś miał argumenty, to byś je przedstawił. Ale ich nie masz.