Piwnica Pracownia
opio11
Użytkownik
Mam pytanie co może zrobić mi wspólnota ewętalnie zarządca za wykorzystywanie Piwnicy, która ma założoną odrębną księgę wieczystą Figurującą jako odrębna nieruchomość z w wpisem pomieszczenie nie mieszkalne. Do piwnicy doprowadzona jest bieżąca woda i prąd. opłaty za media prąd na podliczniku woda odprowadzane sa na konto wspólnoty. Nie ma żadnych zaległości. Ostatnio zarząd wspólnoty poinformował administratora ze wykorzystuje pomieszczenie do celów mieszkalnych. . ze zarząd wspólnoty jednoznacznie stwierdził ze tak jest. Przebywanie w piwnicy to Jeszce nie mieszkanie ale jak uspokoić wspólnotę. I co Ew mogą mi zrobić. Nie prowadzę tam żadnej zarejestrowanej działalności gospodarczej raczej rozwijam tam swoje hobby. Proszę o poradę/
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wyobraź sobie, że masz własny garaż (też lokal, też niemieszkalny) i przesiadujesz w nim po nocach. Co im do tego?
Dlaczego im przeszkadzasz? Hałasujesz?
Jak nie, to się nie martw - nikomu nic do tego, co robisz w swoim lokalu.
Olej
Zarząd wspólnoty mieszkaniowej niewiele moim zdaniem ma tutaj do powiedzenia, ponieważ jego kompetencje sprowadzają się do zarządu nieruchomością wspólną.
Ale żeby było zgodnie z prawem to (tak jak napisał Zarządca) nic.
Chce wiedzieć na co być gotowy co życzliwi sąsiedzi jeszcze wymyślą i czym nie zaskoczą.
:bigsmile:
Ale nikt nigdy u mnie nie był i nie potrafi powiedzieć co jest wśrodku i jak wykończone jest pomieszczenie.
Potrafię tam siedzieć bardzo długo nawet czasem nocą. Innych przesłanek nie ma. Staram sie noce spędzać w domu :)
a zarząd niech się zajmie częścią wspólną a nie wtykaniem nosa do cudzego lokalu
Pomieszczeniem niemieszkalnym jest również suszarnia czy wózkarnia.
Pomieszczenie niemieszkalne to może być np. pomieszczenie gospodarcze - i takie najczęściej jest przeznaczenie piwnicy.
Jeżeli piwnica ma własną księgę wieczystą, to jest odrębnym lokalem - kompetencje zarządu wspólnoty kończą się na zewnątrz tej piwnicy, na jej progu.
Mam nadzieje ze się nie mylę
:cool:
bo bez przyczyny ten Zarząd nie zainteresował się tym twoim lokalem i hobby ....
można mieć hobby np. agencje towarzyską,
Więcej: http://www.zarzadca.pl/content/view/500/45/
Pomocne orzecznictwo:
z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2008 r., sygn. akt: IV CSK 393/07
„Zmiana przeznaczenia lokalu należącego do innego członka wspólnoty nie mieści się w katalogu czynności wymienionych w art. 22 u.w.l., a tym samym rozpoznawanie sprawy w kontekście tego przepisu nie znajduje uzasadnienia prawnego”
Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=499&Itemid=94