ciepła woda
zagubiona
Użytkownik
Witam,
szukam pomocy w sprawie instalacji wody ciepłej dostarczanej do bloku z sieci. W 2010 roku zostało zaakceptowane przez wspólnotę sposób w jaki mamy otrzymywać ciepłą wodę użytkową tzn wymiana bojlerów gazowych indywidualnych na wodę z sieci. Inwestycja została taka przeprowadzona jednak mam wątpliwości co do jakości tej instalacji tzn mamy duże straty ciepła.
Czy jest ktoś kto posiada wiedzę w jakie parametry techniczne powinna mieć taka instalacja?
Jak powinna ona być zainstalowana tzn nad tynkiem czy pod nim?
Jakie dokumenty powinna posiadać firma wykonująca takie inwestycje?
Czym kierują się wspólnoty przy wyborze najlepszej oferty pomijając czynni NAJTAŃSZA?
Zorientowałam się, że nie ma żadnej instytucji ani urzędu którą by zainteresowało iż budynek ma dużą stratę ciepła, bo to mieszkańcy płacą za zużycie wody i jej podgrzanie. Doradzono mi wynajęcie audytora i wystąpienie ze sporządzonym protokołem do zarządu ujawniając ich niefrasobliwość i narażając wspólnotę na dodatkowe koszty.
szukam pomocy w sprawie instalacji wody ciepłej dostarczanej do bloku z sieci. W 2010 roku zostało zaakceptowane przez wspólnotę sposób w jaki mamy otrzymywać ciepłą wodę użytkową tzn wymiana bojlerów gazowych indywidualnych na wodę z sieci. Inwestycja została taka przeprowadzona jednak mam wątpliwości co do jakości tej instalacji tzn mamy duże straty ciepła.
Czy jest ktoś kto posiada wiedzę w jakie parametry techniczne powinna mieć taka instalacja?
Jak powinna ona być zainstalowana tzn nad tynkiem czy pod nim?
Jakie dokumenty powinna posiadać firma wykonująca takie inwestycje?
Czym kierują się wspólnoty przy wyborze najlepszej oferty pomijając czynni NAJTAŃSZA?
Zorientowałam się, że nie ma żadnej instytucji ani urzędu którą by zainteresowało iż budynek ma dużą stratę ciepła, bo to mieszkańcy płacą za zużycie wody i jej podgrzanie. Doradzono mi wynajęcie audytora i wystąpienie ze sporządzonym protokołem do zarządu ujawniając ich niefrasobliwość i narażając wspólnotę na dodatkowe koszty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
po uchwale w sprawie doposażenia w c.w. zamawiacie dwa projekty
a) doposażenia węzła w urządzenia o odpowiedniej dla tego budynku mocy
b) doposażenia budynku, czyli którędy mają przebiegać rury
Potem zamawiacie kosztorys i osobę go robiącą prosicie, by zwróciła uwagę, czy wyliczenia wg. niej są prawidłowe (tak na wszelki wypadek)
Dopiero na końcu wybiera się wykonawcę robót i inspektora nadzoru (przy tak dużym remoncie to bardzo wskazane).
Oczywiście, przy tak dużej i skomplikowanej inwestycji zawsze może się zdarzyć, że coś pójdzie nie tak - w sprawie tych strat ciepła powinniście skontaktować się z projektantem i inspektorem nadzoru - może wystarczy jakaś drobna regulacja
Nie ma wymagań, co do sposobu prowadzenia - nad tynkiem, czy pod. Standardowo, ze względów estetycznych tego rodzaju instalacje prowadzi się pod tynkiem, lub w wylewce pod posadzką/podłogą. Bardzo rzadko, ale jednak, inwestorzy decydują się na prowadzenie po wierzchu, najczęściej w przypadku przebudowy/remontów, jeśli się obawiają dużej demolki.
NIP, REGON oraz KRS, a jeżeli to jest osoba fizyczna wykonująca działalność na własny rachunek, to zamiast KRS musi posiadać wpis do EDG.
Przeróżnymi czynnikami. Na przykład: renoma, reputacja firmy, polecenie przez znajomych, łapówki dla zarządcy, działania marketingowe firmy instalacyjnej (umiejętność przekonywania), reklama, itp itd.
Z mojego doświadczenia wynika, że najrzadziej decyduje rzetelna ocena oferenta wykonana przez zamawiającego.
Zaraz - piszesz o przebudowie instalacji ciepłej wody, czy o dociepleniu budynku? A może chodzi Ci o straty ciepła w instalacji c.w.u.? Instytucją zainteresowaną wysokością strat ciepła jest projektant instalacji, który z mocy prawa jest zobowiązany zaprojektować tego rodzaju instalację przy uwzględnieniu przepisów techniczno-budowlanych, a w szczególności par. 118 ust. 1, 2 oraz 3 przywołanego powyżej rozporządzenia. To, o czym piszesz, jest dla mnie nieco zabawne. Przede wszystkim, co to znaczy "Ich" - kto to są oni? Na czym dokładnie w Twojej opinii ma polegać ich niefrasobliwość? Rozwiń proszę ten wątek.
Pozdrawiam.
Tak chodzi mi o utratę ciepła w instalacji c.w.u. Rury poprowadzone są po całej klatce schodowej w osłonach a są miejsca gdzie w ogóle ich nie ma. W zeszłym roku zostało wystosowane pismo do zarządu/administratora ( w naszej wspólnocie to jedna i ta sama osoba) o przedstawieniu dokumentacji dot tej inwestycji tzn projekt, nadzór i odbiór i do dnia dzisiejszego cisza. Zostaliśmy zlekceważeni przez osobę która jakby nie było miała dbać o naszą WM - chociaż może i w tym temacie jestem "zagubiona" ;o) chociaż na logikę rzecz biorąc....
No cóż może ta niefrasobliwość raczej powinna być skierowana do mieszkańców budynku (57 mieszkań z 60 jest podległa WM). Nikt się interesował się inwestycją a teraz szukane jest rozwiązanie problemu.
Co do "ich" - to długa historia. Część opowieści jest w wątku "czy ktoś ma pomysł?" w Kategorii "WOLNE TEMATY".
Mieszkańcy jak w każdym (chyba?) bloku, kamienicy się zmieniają i zorientowali się że zastosowane zapisy z lat 90 dot WM są dla nich szkodliwe bo nikt nie ma wpływu na wykonywane inwestycje i czynności naszego administratora.
57 mieszkań wykupionych , 3 mieszkania należą do gminy co oznacza, że wszystkich mieszkań w bloku jest 60
Pozdrawiam.
Ad. pomiaru:
jest to bardzo proste. Wiemy, ile wody zużywamy, bo mamy wodomierze. Wiemy, jaka jest temperatura na zasilaniu instalacji i wiemy, jaką mamy na wylewce naszego przyboru sanitarnego. Reszta, to arytmetyka.
Ad. inspekcji wizualnej:
Nie musimy wykonywać obliczeń, ponieważ już inni zrobili to za nas i zdefiniowali wymagania w przepisach dot. efektywności energetycznej. Wystarczy zatem wizualnie ocenić, czy np. grubość izolacji jest zgodna z przepisami.
Pozdrawiam.
Jeżeli na wylewce mamy temperaturę 55 °C to wszystko jest OK , jak nie to paramenty wody są niezgodne z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2004 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75/02).
Dlatego też pytałem, jak zostało to ocenione w konkretnym przypadku
KubaP.
Parametry wody, to jedno, natomiast parametry instalacji, która przesyła tę wodę, to drugie. I jedno i drugie powinno odpowiadać warunkom technicznym określonym w przepisach.
Nie należy twierdzić, że jeśli temperatura wody jest o.k., to wszystko jest o.k.
To tak, jakby stwierdzić, że dopóki samochód jedzie, to wszystko jest o.k. i nie ma znaczenie ile spala l paliwa na 100 km, albo ile emituje CO2, CO, albo NOx.
Twoje święte prawo i nikt nie może Ci tego zabronić.
dwa pierwsze wynikają z dokumentacji technicznej nie trzeba wyważać otwartych drzwi i robić problemu...(:shocked:)
pozostałe pominę, bo na nie, nie wypowiadasz się.