Przejęcie terenu
lukasz..
Użytkownik
Witam,
Mam takie pytanie, mamy blok po obrysie i nie mamy żadnego terenu w koło bloku, być może będzie możliwość przejęcia terenu od miasta i od spółdzielni. Gdzieś kiedyś czytałem że wspólnota nie może przejmować terenów ale nie wiem na ile to było prawidłowe stwierdzenie, także liczę na Waszą pomoc.
Mam takie pytanie, mamy blok po obrysie i nie mamy żadnego terenu w koło bloku, być może będzie możliwość przejęcia terenu od miasta i od spółdzielni. Gdzieś kiedyś czytałem że wspólnota nie może przejmować terenów ale nie wiem na ile to było prawidłowe stwierdzenie, także liczę na Waszą pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Możecie jako współwłaściciele kupić przyległe nieruchomości gruntowe.
Ustawa o własności lokali: Ustawa o gospodarce nieruchomościami:
Dzierżawienie od innego podmiotu terenów jest niepraktyczne i obciążone dużą odpowiedzialnością ( nawet nie zdajesz sobie sprawy ...)
Odradzam ten sposób powiększania terenów WM , lepiej nie właściciele sobie dokupią nieruchomość gruntową.
Ale jak właścicele mają sobie dokupić każdy jakąś część?
Prościej by mi było kupić, z pieniędzy zebranych np na Funduszu Remontowym.
Zwykłą uchwałą tego nie załatwisz, potrzebujesz zgody 100% właścicieli lub orzeczenia sądu
To co macie + dokupione powinno spełniać warunki określone dla działki budowlanej.
Niektóre wspólnoty dzierżawią przyległy teren, ale to niezgodne z prawem i proszenie się o przyszłe kłopoty
Nowy doklejony: 20.04.12 10:30 Jeżeli kupi wspólnota, a nie właściciele lokali na współwłasność, to nabyty grunt nie stanie się częścią wspólną nieruchomości - będzie własnością odrębną wspólnoty mieszkaniowej.
nie tylko a co odpowiedzialnością, opłatami dzierżawnymi, podatkami ... studnia bez dna
Więcej na ten temat w artykule: Utrzymanie porządku i czystości na chodnikach gminnych na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/78-utrzymanie-czystosci/446-utrzymanie-porzadku-i-czystosci-na-chodnikach-gminnych
Niestety, jest to teren Spółdzielni a jak to prezes mówi jemu ta działka nie jest potrzebna, dlatego też zechcę z nim negocjować aby nam ją przekazał.
Wiadomo tylko, że nie chcesz kupić, bo się nie da.
Chodzi Tobie o darowiznę, umowę użyczenia, dzierżawy?