Antena internetowa

ajor3ajor3 Użytkownik
Witam!Pewna firma zajmująca się internetem chce postawić a raczej planuje postawić-jak napisali w piśmie, na dachu naszej nieruchomości maszt antenowy i nadajniki dzięki której będzie możliwe świadczenie usług stałego dostępu do internetu. Przedstawił nam art.33 ust 1 ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych. Mam pytanie czy musimy się zgodzić na postawienie takiego masztu? A jeśli nie to na jakiej podstawie? Proszę o odpowiedź

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie musicie
    Jak się zgodzicie, to będziecie mieli z tego korzyść finansową
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano maja 2012
    Mam pytanie czy musimy się zgodzić na postawienie takiego masztu? A jeśli nie to na jakiej podstawie?
    nie musicie , chyba, że chcieliby okablować waszą nieruchomość ...
    takie postawienie anteny, to dobry pożytek dla wspólnoty min. 500 zł/m-c + 3% z umów na dostawę internetu poza waszą nieruchomość, ... więc się zastanówcie ...
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    aa Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] KubaP:[/cite]
    Mam pytanie czy musimy się zgodzić na postawienie takiego masztu? A jeśli nie to na jakiej podstawie?
    takie postawienie anteny, to dobry pożytek dla wspólnoty min. 500 zł/m-c + 3% z umów na dostawę internetu poza waszą nieruchomość, ... więc się zastanówcie ...

Oszpecenie budynku za 500 zł (czyli 5 zł miesiecznie na lokal)... bezcenne...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano maja 2012
    [cite] a:[/cite]
    [cite] KubaP:[/cite]

Oszpecenie budynku za 500 zł (czyli 5 zł miesiecznie na lokal)... bezcenne...
    To zaproponuj taka podwyżkę zaliczki współwłaścicielom:devil::wink:..... aby pozbyć się masztu, a mieć przychody dla wspólnoty....

ciekaw jestem, czy też tak szyderczo podejdą do tematu? :wink:
  • Opcje
    ajor3ajor3 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zaproponowano nam 1500zł rocznie! Na podstawie jakiego artykułu możemy napisać odmowę?
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sprawy te reguluje poniższa ustawa. Nie znalazłem w niej zapisu że właściciel nieruchomości może odmówić - wręcz przeciwnie "jest obowiązany".
    Jest też jeszcze jeden "kruczek", że czasami (wytłuściłem) udostępnianie budynku jest nawet bezpłatne. Jedynym natomiast punktem zaczepienia dla rekompensaty jest dość ogólne sformułowanie:
    "...jeżeli nie uniemożliwia to racjonalnego korzystania z nieruchomości, w szczególności nie prowadzi do istotnego zmniejszenia wartości nieruchomości..."
    "...USTAWA z dnia 7 maja 2010 r. o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych
    Art. 18.Warunki współkorzystania oraz dostępu do infrastruktury technicznej, w tym techniczne, eksploatacyjne i finansowe warunki współpracy, strony ustalają w umowie o współkorzystaniu lub o dostępie do infrastruktury technicznej, zawartej na piśmie pod rygorem nieważności.
    Art. 19. 1.Podmiot wykonujący zadania z zakresu użyteczności publicznej jest obowiązany prowadzić negocjacje w sprawie zawarcia umowy o współkorzystaniu lub o dostępie do infrastruktury technicznej, na wniosek przedsiębiorców telekomunikacyjnych, w celu świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych.
    2.Informacje uzyskane w związku z negocjacjami mogą być wykorzystane wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem i podlegają obowiązkowi zachowania poufności.
    Art. 30. 1.Właściciel, użytkownik wieczysty lub zarządca nieruchomości jest obowiązany zapewnić przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu, który doprowadził publiczną sieć telekomunikacyjną do nieruchomości, dostęp do:
    1) budynku,
    2) miejsca w budynku, w którym zbiegają się kable doprowadzone do lokalu w tym budynku
    - w celu zapewnienia telekomunikacji.
    2.Właściciel istniejącej kanalizacji kablowej usytuowanej na nieruchomości lub w budynku jest obowiązany udostępnić tę kanalizację przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu, który nie ma możliwości korzystania z innej istniejącej kanalizacji kablowej, w celu zapewnienia telekomunikacji.
    3.Jeżeli nie ma możliwości doprowadzenia kolejnego kabla telekomunikacyjnego do budynku lub umieszczenia tego kabla w istniejącej kanalizacji kablowej, właściciel kabla telekomunikacyjnego doprowadzonego do tego budynku lub rozprowadzonego w tym budynku jest obowiązany udostępnić przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu całość lub część tego kabla, w tym w szczególności włókno światłowodowe.
    4.Warunki dostępu, o którym mowa w ust. 1-3, określa umowa zawarta między przedsiębiorcą telekomunikacyjnym a odpowiednio właścicielem, użytkownikiem wieczystym lub zarządcą nieruchomości, właścicielem istniejącej kanalizacji kablowej lub właścicielem kabla doprowadzonego do budynku lub rozprowadzonego w budynku.
    5.Do dostępu, o którym mowa w ust. 1-3, stosuje się odpowiednio przepisy art. 19-24, z tym że termin zawarcia umowy dostępu wynosi 30 dni od dnia wystąpienia przez przedsiębiorcę telekomunikacyjnego z wnioskiem o jej zawarcie.
    6.W celu zapewnienia świadczenia użytkownikom usług telefonicznych, usług transmisji danych zapewniających szerokopasmowy dostęp do Internetu oraz usług rozprowadzania cyfrowych programów radiowych i telewizyjnych w wysokiej rozdzielczości przez różnych dostawców usług, budynek powinien być wyposażony, zgodnie z przepisami w sprawie warunków techniczno-budowlanych wydanych na podstawie ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2006 r. Nr 156, poz. 1118, z późn. zm.5)), w instalację telekomunikacyjną umożliwiającą przyłączenie do publicznych sieci telekomunikacyjnych wykorzystywanych do świadczenia tych usług, przy zachowaniu zasady neutralności technologicznej.

Art. 33. 1.Właściciel, użytkownik wieczysty nieruchomości lub zarządca nieruchomości są obowiązani umożliwić operatorom, podmiotom, o których mowa w art. 4 pkt 1, 2, 4, 5 i 8 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo telekomunikacyjne, oraz jednostkom samorządu terytorialnego wykonującym działalność, o której mowa w art. 3 ust. 1, umieszczenie na nieruchomości obiektów i urządzeń infrastruktury telekomunikacyjnej, w szczególności instalowanie urządzeń telekomunikacyjnych, przeprowadzanie linii kablowych pod nieruchomością, na niej lub nad nią, umieszczanie tabliczek informacyjnych o urządzeniach, a także ich eksploatację i konserwację, jeżeli nie uniemożliwia to racjonalnego korzystania z nieruchomości, w szczególności nie prowadzi do istotnego zmniejszenia wartości nieruchomości.
    2.Korzystanie z nieruchomości, o których mowa w ust. 1, jest odpłatne, chyba że linia lub urządzenia telekomunikacyjne służą zapewnianiu telekomunikacji:
    1) właścicielowi nieruchomości;
    2) użytkownikowi wieczystemu nieruchomości;
    3) osobie, której przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu;
    4) osobie posiadającej inny tytuł prawny do nieruchomości.
    3.Warunki korzystania z nieruchomości ustala się w umowie, która jest zawierana na piśmie w terminie 30 dni od dnia wystąpienia przez operatora z wnioskiem o jej zawarcie.
    7.Jeżeli w terminie, o którym mowa w ust. 3, nie zostanie zawarta umowa, stosuje się przepisy art. 124 i 124a ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2010 r. Nr 102, poz. 651).
    .."
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ajor3:[/cite]Przedstawił nam art.33 ust 1 ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych. Mam pytanie czy musimy się zgodzić na postawienie takiego masztu?
    Musicie się zgodzić na udostępnienie nieruchomości. Jeżeli odmówicie, zostanie to załatwione ponad Waszymi głowami, w trybie decyzji administracyjnej wydanej przez starostę / prezydenta miasta na prawach powiatu. W sprawie warunków korzystania z nieruchomości powinniście zawrzeć z operatorem umowę.

Korzystanie z nieruchomości przez operatora telekomunikacyjnego co do zasady jest odpłatne, wysokość opłaty ustalają strony w umowie. Jeżeli jednak choćby jeden właściciel lub użytkownik lokalu w Waszej nieruchomości wystąpił z wnioskiem o udostępnienie mu Internetu przez tego operatora, to korzystanie z nieruchomości jest nieodpłatne.

Polecam lekturę ustawy z dnia 7 maja 2010 roku o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych, przynajmniej art. 30-33: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101060675
  • Opcje
    ajor3ajor3 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedni piszą musicie inni nie musicie! I w końcu nie wiem co mam robić!
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] ajor3:[/cite] Mam pytanie czy musimy się zgodzić na postawienie takiego masztu? A jeśli nie to na jakiej podstawie? Proszę o odpowiedź
    To, że pewna firma internetowa chce, to jeszcze tylko połowa bajki. Druga połowa jest taka, że ona chce korzystać z Waszej współwłasności. To, że chce - to nie wszystko. Ważne jest - czy rzeczywiście może?

Pytania następne: czy Wy tego chcecie i czy się na to zgadzacie? Czy propozycja dokładnie w tym kształcie Wam odpowiada?
    Krótko mówiąc - czy jesteście nią zainteresowani?

Jeśli ktoś przychodzi do mnie do domu i mówi, że będzie w moim przedpokoju trzymał rower, bo on tak chce i niby mu na to ustawa pozwala - to ja mam się zgodzić? Moje mieszkanie - to moja własność! A jeśli ktoś chce korzystać z mojej własności, to jedynie za moją zgodą, na podstawie umowy dobrowolnie podpisanej, za wynagrodzeniem mnie satysfakcjonującym.

Święte prawo własności, czyli art. 64 Konstytucji RP.
  • Opcje
    edytowano maja 2012
    [cite] ajor3:[/cite]Jedni piszą musicie inni nie musicie! I w końcu nie wiem co mam robić!
    Przeczytaj ustawę - dałem Ci linka do tekstu ustawy na stronie Sejmu.
    Udostępnić nieruchomość operatorowi telekomunikacyjnemu musicie - przepisy ustawy są jednoznaczne. Zresztą, jeszcze przed uchwaleniem tej ustawy o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych, podobne zapisy były w ustawie Prawo telekomunikacyjne. Po przyjęciu osobnej ustawy o wspieraniu..., tamte przepisy z PT zostały usunięte.
    [cite] Haneczka:[/cite]Jeśli ktoś przychodzi do mnie do domu i mówi, że będzie w moim przedpokoju trzymał rower
    [align=right](...) admin[/align]
    Prawo własności nie jest "święte", podlega różnym ograniczeniom.
    Art. 64 Konstytucji RP:
    1. Każdy ma prawo do własności, innych praw majątkowych oraz prawo dziedziczenia.
    2. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej.
    3. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności.
    W odniesieniu do nieruchomości wspólnej mamy do czynienia ze współwłasnością.
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    daarekdaarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Niestety - masz rację co do prawa własności ale jak napewno sama wiesz to prawo nie zawsze jest święte, a Konstytucja wogóle nie jest przestzregana. Spróbuj wyegzekwować jakikolwiek zapis tego aktu. Ja próbowałem. Śmiech na sali - odpowie ci każdy urzędnik, każdy minister, każdy prokurator ...na słowo Konstytucja i....możesz walić głową w mur.
    Również w tym wypadku zostało ono ograniczone i ...nie masz nic do gadania, masz obowiązek udostępnić. Pisałem już jaki kruczek może spowodować że nawet bezpłatnie. Dokładna lektura ustawy powinna rozwiać wątpliwości.
    Jedni piszą musicie inni nie musicie! I w końcu nie wiem co mam robić!
    - przeczytaj całą ustawę której najważniejszy fragment Ci zacytowałem. Jedni czy drudzy mogą mieć różne zdania - zapis jest dość jednoznaczny ci co uważają, że nie musisz niech podadzą podstawę prawną na jakiej możesz odmówić.
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano maja 2012
    [align=right](...) naruszenie regulaminu Rozdział II - Zasady korzystania z Portalu, Forum i Wiki - Admin[/align]
    [cite] Posesja:[/cite]
    Prawo własności nie jest "święte", podlega różnym ograniczeniom.
    Więc wykaż te ograniczenia odnośnie tutaj opisywanej sytuacji bardziej precyzyjnie, niż tylko cytowaniem art.64 Konstytucji RP i wytłuszczaniem tego, co każdy z nas przeczytać potrafi.
    [cite] Posesja:[/cite]
    Art. 64 Konstytucji RP:
    1. Każdy ma prawo do własności, innych praw majątkowych oraz prawo dziedziczenia.
    2. Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej.
    3. Własność może być ograniczona tylko w drodze ustawy i tylko w zakresie, w jakim nie narusza ona istoty prawa własności.
    W odniesieniu do nieruchomości wspólnej mamy do czynienia ze współwłasnością
    Rewelacja! A współwłasność nie jest formą własności?
    Komentarz edytowany admin
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]Więc wykaż te ograniczenia odnośnie tutaj opisywanej sytuacji bardziej precyzyjnie
    Ustawodawca wykazał je w ustawie z dnia 7 maja 2010 roku o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych: http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20101060675
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.