czy deweloper może budować co chce pod moim oknem bez zgody?

olopolicepl2olopolicepl2 Użytkownik
podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania, następnie zanim podpisałem umowę końcową w formie aktu notarialnego deweloper zrobił dobudówkę do budynku pod moim oknem, oczywiście nie pytając nikogo o zdanie. 2 miesiące przed podpisaniem aktu notarialnego(o ten czas opóźnił podpisanie aktów) otrzymał zapłatę końcową za mieszkanie, a ja ze względu na kredyt nie mogłem już się z tego wyofać.
Odbieram ten wybieg jako specjalne działanie które miało na celu uzyskanie wyższej ceny za mieszkanie przed dokonaniem zmian w budynku.
czy jest to działanie zgodne z prawem , czy mogę podać go do sądu?

proszę o pomoc

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem decydujące znaczenie ma w tej sprawie stan wynikający z dokumentacji inwestycji w dacie zawarcia umowy przedwstępnej, jeżeli dobudówka nie była zaplanowana można dochodzić roszczeń z tytułu nienależytego wykonania umowy.
    Nie wiem na ile ta budowla utrudnia korzystanie z lokalu, a może ma wpływ na wartość nieruchomości, jednak wynik takiego procesu jest niepewny.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    olopolicepl2olopolicepl2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W momencie podpisywania umowy przedwstępnej nie było jej w projekcie. Została wybudowana na terenie parkingu czego skutkiem było jego zmniejszenie. Generalnie nowa część budynku nie utrudnia korzystania z loklau jednakże jest to wizualnie inny budynek niż ten w którym miałem mieszkać, ponadto będą na nim zainstalowane zewnętrzne elementy instalacji chłodniczo-klimatyzacyjnej (skraplacze - pod moimi oknami) co według mnie zanacząco wpłynęło na wartość mieszkania i standard budynku
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.