Zarząd wspólnotą przez właściciela większościowego.
sambaacent
Użytkownik
Witam
W mojej wspólnocie jest właściciel większościowy który ma ponad 50% udziałów a w pozostałej części jest jeszcze 6 właścicieli. Liczba lokali to 15. Z mojej wiedzy wspólnota powstaje z mocy prawa po wyodrębnieniu już pierwszego lokalu. Tak samo właściciel większościowy może być zarządcą dla tej wspólnoty a zaczynał zarządzać kilkanaście lat temu jak miał 90% udziałów. Ale moje pytanie jest w kwestii samej wspólnoty czy musi ona być w tym przypadku rejestrowana by posiadać REGON itp. skoro powstaje z mocy prawa i nie ma żadnych zaległości w niej i wszyscy jak na razie płacą za wszystko. A zarządca nie pobiera opłat za prowadzenie wspólnoty. Co wiecie na ten temat?
W mojej wspólnocie jest właściciel większościowy który ma ponad 50% udziałów a w pozostałej części jest jeszcze 6 właścicieli. Liczba lokali to 15. Z mojej wiedzy wspólnota powstaje z mocy prawa po wyodrębnieniu już pierwszego lokalu. Tak samo właściciel większościowy może być zarządcą dla tej wspólnoty a zaczynał zarządzać kilkanaście lat temu jak miał 90% udziałów. Ale moje pytanie jest w kwestii samej wspólnoty czy musi ona być w tym przypadku rejestrowana by posiadać REGON itp. skoro powstaje z mocy prawa i nie ma żadnych zaległości w niej i wszyscy jak na razie płacą za wszystko. A zarządca nie pobiera opłat za prowadzenie wspólnoty. Co wiecie na ten temat?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.zarzadca.pl/komentarze/179-wspolnota-mieszkaniowa-jak-ja-zorganizowac
Ustawa o wlasności lokali nakazuje wszelkie operacje finansowe WM dokonywać przez rachunek bankowy, ale nigdzie nie ma ,że ma to być konto WM. Chociaż jest to wygodne,logiczne i bezpieczne.Zapewniam Cię ,że jeżeli sami się nie pokłócicie o pieniądze, możecie tak dzialać nadal.:bigsmile:
Już od paru lat nikt nie ma obowiązku składać comiesięcznych czy cokwartalnych deklaracji typu CIT.
Sporządza się tylko deklarację roczną. Natomiast co miesiąc lub co kwartał (zależy co zgłosiliśmy) mamy obowiązek odprowadzić samemu wyliczoną zaliczkę na podatek.
sambaacent, każda wspólnota ma prawny obowiązek wystąpić z wnioskiem do Urzędu Statystycznego o REGON (mówi o tym ustawa o statystyce publicznej), a po jego uzyskaniu (dostaje się go od ręki) z wnioskiem do Urzędu Skarbowego o nadanie NIP. Przepisy przewidują sankcje, ale w praktyce bardzo rzadko są one wobec wspólnot stosowane. Bzdura. Działalność gospodarczą rejestruje się w EDG (ewidencji działalności gospodarczej) albo w KRS. REGON służy wyłącznie do statystyki. O tym, czy dany podmiot płaci podatki i jakie, decyduje prawo podatkowe, a nie PKD.