Wspólnota pozwała dłużnika do sądu
sella
Użytkownik
1) Chciałabym prosić o odpowiedź ,czy słusznie sąd odmówił mi wglądu w akta sprawy ,twierdząc ,że nie jestem stroną ? Sprawa przeciwko współwłaścielowi NW
2) i mam jeszcze drugie pytanie ,czy sąd uchylając pozew o uchylenie uchwały , może to uczynić zanim wyśle stronie pozew ?
Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam
2) i mam jeszcze drugie pytanie ,czy sąd uchylając pozew o uchylenie uchwały , może to uczynić zanim wyśle stronie pozew ?
Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Stronami dla sądu są pozwany (dłużnik) i powód, czyli wspólnota, która przed sądem reprezentuje zarząd lub pełnomocnik
"wstrzymanie wykonania uchwały"
Co ma piernik do wiatraka? To jest wątek o dłużniku a nie o planie gospodarczym
Udziału miasta (gminy) nie zobaczysz w księdze wieczystej, w niej widać tylko właścicieli sprzedanych (najczęściej przez to miasto) lokali
Lokale pierwotnego właściciela nie mają tylko swoich ksiąg wieczystych, bo nie są prawnie wyodrębnione z całej nieruchomości.
Członkowie wspólnoty nie maja prawa wglądu do akt sprawy, ich prawa wykonywane są za pośrednictwem organu jakim jest zarząd wspólnoty, właściciel, o ile zamierza brać udział w procesie, może do niego wstąpić zgłaszając interwencję.
Kto ma prawo wglądu do akt precyzują przepisy kodeksu postępowania cywilnego a nie ustawa o własności lokali.