Wspólnota pozwała dłużnika do sądu

sellasella Użytkownik
1) Chciałabym prosić o odpowiedź ,czy słusznie sąd odmówił mi wglądu w akta sprawy ,twierdząc ,że nie jestem stroną ? Sprawa przeciwko współwłaścielowi NW
2) i mam jeszcze drugie pytanie ,czy sąd uchylając pozew o uchylenie uchwały , może to uczynić zanim wyśle stronie pozew ?
Z góry dziękuję za odp.Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Sąd oddalił pozew? Z jakiego powodu?
    Stronami dla sądu są pozwany (dłużnik) i powód, czyli wspólnota, która przed sądem reprezentuje zarząd lub pełnomocnik
  • Opcje
    sellasella Użytkownik
    edytowano listopada -1
    głównie to skupił się tylko na na podstawie art. 730 par.1 kpc jeśli chodzi o zabezpieczenie ,twierdząc ,że nie uprawdopodobniłam ,że brak zabezpieczenia polegający na wstrzymaniu wykonania uchwały (plan gospodarczy na rok 2012)uniemożliwi lub poważnie utrudni wykonanie zapadłego w sprawie orzeczenia lub w inny sposób uniemożliwi lub poważnie utrudni osiągnięcie celu postępowania w sprawie"dodając ,że uchwała została podjęta większością i za ,też rzekomo glosowałam ja (chociaż tak naprawdę to akurat nie ja ,tylko mąż po tą uchwałą się podpisał ) Moim zdanie ,to wystarczająco wykazałam niegospodarność zarządcy oraz Zarządu
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    "Wspólnota pozwała dłużnika do sądu"
    "wstrzymanie wykonania uchwały"
    Co ma piernik do wiatraka? To jest wątek o dłużniku a nie o planie gospodarczym
  • Opcje
    sellasella Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak ,przepraszam ,że tak zatytułowałam ten wątek , bo to tylko odpowiedź w zasadzie 'tak' lub 'nie' a głownie chodziło mi o tą drugą sprawę ,gdzie za Twoją koziorożka sugestią założyłam drugi wątek ,ale i tak bardzo dziekuję za odpowiedź.Chociaż myślałam ,że jako członek Wspólnoty ,mam też prawo do każdej dokumentacji Wspólnoty ,także akt sprawy ,a dokładnie właśnie 'tej' sprawy ,gdzie miasto wpłacało do naszej wspólnoty kasę za pełnomocnictwo bodajże.A jest to oficjalnie lokal prywatny ,więc dlaczego miasto coś zainkasowalo ? a le coś przy tym lokalu było z gruntem nie tak ,o ile dobrze pamiętam z KW.A miasto w zasadzie nigdzie oficjalnie nie figuruje u nas jako jakikolwiek współwłaściciel ,współużytkownik czy inny podmiot prawny
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    miasto wpłacało do naszej wspólnoty kasę
    dlaczego miasto coś zainkasowalo ?
    Raz wpłacało, raz otrzymało - sama sobie zaprzeczasz
    Udziału miasta (gminy) nie zobaczysz w księdze wieczystej, w niej widać tylko właścicieli sprzedanych (najczęściej przez to miasto) lokali
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Udziału miasta (gminy) nie zobaczysz w księdze wieczystej, w niej widać tylko właścicieli sprzedanych (najczęściej przez to miasto) lokali
    Udział gminy zobaczysz w dziale II macierzystej księgi wieczystej (KW nieruchomości gruntowej).
    Lokale pierwotnego właściciela nie mają tylko swoich ksiąg wieczystych, bo nie są prawnie wyodrębnione z całej nieruchomości.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] sella:[/cite]Tak ,przepraszam ,że tak zatytułowałam ten wątek , bo to tylko odpowiedź w zasadzie 'tak' lub 'nie' a głownie chodziło mi o tą drugą sprawę ,gdzie za Twoją koziorożka sugestią założyłam drugi wątek ,ale i tak bardzo dziekuję za odpowiedź.Chociaż myślałam ,że jako członek Wspólnoty ,mam też prawo do każdej dokumentacji Wspólnoty ,także akt sprawy ,a dokładnie właśnie 'tej' sprawy ,gdzie miasto wpłacało do naszej wspólnoty kasę za pełnomocnictwo bodajże.A jest to oficjalnie lokal prywatny ,więc dlaczego miasto coś zainkasowalo ? a le coś przy tym lokalu było z gruntem nie tak ,o ile dobrze pamiętam z KW.A miasto w zasadzie nigdzie oficjalnie nie figuruje u nas jako jakikolwiek współwłaściciel ,współużytkownik czy inny podmiot prawny

Członkowie wspólnoty nie maja prawa wglądu do akt sprawy, ich prawa wykonywane są za pośrednictwem organu jakim jest zarząd wspólnoty, właściciel, o ile zamierza brać udział w procesie, może do niego wstąpić zgłaszając interwencję.

Kto ma prawo wglądu do akt precyzują przepisy kodeksu postępowania cywilnego a nie ustawa o własności lokali.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.