Uchylenie Uchwały

sellasella Użytkownik
uchwała dotyczyła planu gospodarczego za rok 2012 i była to uchwała o stwierdzenie nieistnienia lub uchylenie uchwały oraz dodatkowo zabezpieczenie powództwa ze względu na niegospodarność oraz braki formalne (brak podpisu zarządu).Nie zrozumiale jest dla mnie zdanie :"Zważyć bowiem należy ,że zatwierdzenia planu gospodarczego nie przesądza jeszcze o zasadności roszczeń.Ponadto zaskarżona uchwała o zatwierdzeniu PG ze swej istoty nie podlega wykonaniu ,skoro polega zatwierdzeniu". Wydaje mi się nieco dziwne ,że sąd podjął taką decyzję , zanim dostarczył stronie pozew.Wiem , bo to sprawdziłam ,że decyzja o odrzuceniu wniosku została wysłana razem z pozwem ,albo w ogóle ,bo na dzień kiedy ja otrzymałam to orzeczenie w aktach nie było żadnego doręczenia stronie,tzn odbioru przez stronę .(muszę dodać ,że istotą było uchylenie uchwały lub stwierdzenie jej nieistnienia w obrocie prawnym

Komentarze

• Opcje
    MarekMarek Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zawsze możesz złożyć kolejny wniosek o zabezpieczenie powództwa (niestety jest to dodatkowa opłata sądowa). Z mojego doświadczenia w sprawie zaskarżania uchwał Sędziowie "nie kumają" o co chodzi ze wspólnotami. Mimo że jest to Sąd Okregowy to poziom merytoryczny sędziów jest żenujący. Za mądrze jest napisany pozew i Sędzia nie zrozumiał po co skarżysz:). Ponaddto jeśli nie chce zabezpieczenia to sprawa jest wg Sędziego do oddalenia.

Ja tydzień temu dostałem pismo z sądu abym wskazał " wartość przedmiotu sporu" dotyczący zaskarżenia uchwały o powołaniu nowego członka Zarządu, bo wg sądu wpis stały w wysokosci 200 zł jest błędny.
  • Opcje
    sellasella Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dziękuję za odpowiedź ,ale raczej nie mogę ,bo ten wniosek obejmował zarówno uchylenie jak i zabezpieczenie jako dodatkowe żądanie i za tą samą odpłatność ,inaczej by coś napomknęli ,że za mało ,za tyle żądań ;) A z tym ,że jak czegoś nie chcą , to do oddalenia ,tylko czy to jest zgodne z prawem ,że zanim pozwany dostał pozew ,to najpierw praktycznie otrzymał oddalenie? I czy faktycznie PG się nie zaskarża ?
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie piszesz nic konkretnego o powodach zaskarżenia tej uchwały. Jeżeli plan został przyjety przez większość właścicieli i nie naruszył bezwzglądnie obowiązujących przepisów, to taki pozew jest moim zdaniem bez szans. W takiej sytuacji sąd prawidłowo nie uwzględnił wniosku o zabezpieczenie. Nie może być bowiem tak, że z powodu samego tylko faktu zaskarżenia sąd zawiesza wykonanie uchwały do czasu zakończenia postępowania. To dopiero byłby raj dla różnego rodzaju "pieniaczy".
    Nie oceniam Cię 'sella" tylko ogólnie sytuację. Nie piszesz w jakim kontekście zaskarżona uchwała naruszyła twoje interesy, więc po prostu na ten temat się nie wypowiadam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.