zaliczki na fundusz remontowy
Krzysztof_cwikla
Użytkownik
Witam nie dawno pomagałem sąsiadowi w podobnej sprawie teraz mnie to dosięgło . W mojej wspólnocie uchwalono wysokość zaliczki na fundusz remontowy w wysokości 3 złote od metra kwadratowego / wspólnota szykuje się do termoizolacji/ . Ostatnio otrzymałem powiadomienie o zebraniu w dniu 21 maja 2012 roku mają być poruszane tematy kolorystyki elewacji , wyniki przeprowadzonego audytu , przedstawienie ofert na wykonanie termoizolacji itd . W punkcie 7 proponuje się podjęcie uchwał w sprawach przyjęcia ofert i wykonanie termoizolacji budynku , uchwalenia nowej stawki funduszu remontowego i o zaciągnięciu kredytu bankowego na częściowe sfinansowanie termomodernizacji .
Moje pytanie dotyczy sprawy ustanowienia nowych stawek funduszu remontowego na dzień dzisiejszy stanowią one 1/3 naszych opłat związanych z naszą wspólnotą np. moim przypadku tak zwany czynsz wynosi około 800 złotych . Czy jest jakieś kryterium ustanawiające ich wysokość . Na dzisiaj jak rozmawiam z ludźmi to jeszcze są wypłacalni i nikt nie zalega z płatnościami jednak czynią to na pograniczu wypłacalności i każda nowa wyższa stawka doprowadzić może do powstawania zaległości . Jak można obalić próby podjęcia uchwały podniesienia takiej stawki ?
Moje pytanie dotyczy sprawy ustanowienia nowych stawek funduszu remontowego na dzień dzisiejszy stanowią one 1/3 naszych opłat związanych z naszą wspólnotą np. moim przypadku tak zwany czynsz wynosi około 800 złotych . Czy jest jakieś kryterium ustanawiające ich wysokość . Na dzisiaj jak rozmawiam z ludźmi to jeszcze są wypłacalni i nikt nie zalega z płatnościami jednak czynią to na pograniczu wypłacalności i każda nowa wyższa stawka doprowadzić może do powstawania zaległości . Jak można obalić próby podjęcia uchwały podniesienia takiej stawki ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1) koszty utrzymania nieruchomości
2) potrzeby remontowe i modernizacyjne
3) wola większości właścicieli. Ten problem nie dotyczy jednak większości, skoro uchwalono takie stawki. Wystarczy w głosowaniu odrzucić niechciane projekty uchwał - wcześniej zjednując sobie większość właścicieli.
Trwało to nieco ponad rok. Potem zeszli do 5 złotych z kawałkiem...