nie przestrzeganie regulaminu wspólnoty
elunia
Użytkownik
w jaki sposób wyegzekwować od lokatora przestrzeganie regulaminu? Najprostszych spraw porządkowych nie chce wypełniać, a przecież ja wszystkiego sama nie jestem w stanie zrobić (chodzi przede wszystkim o utrzymanie czystości na klatce schodowej, koszenie trawnika przy posesji, czy grabienie liści jesienią czy wiosną). Przypominanie o przestrzeganiu na każdym zebraniu Wspólnoty nie daje rezultatu. Elunia
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli ponosi koszty zarządu NW (zaliczki) to skoro w skład tych kosztów wchodzi:
"...Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości..."
- on ma
"...Art. 13. 1. Właściciel...jest obowiązany...uczestniczyć w kosztach zarządu związanych z utrzymaniem nieruchomości wspólnej..."
- to objaśnij mi (nam) dlaczego jeszcze właściciel ma sam utrzymywać porządek i czystość na NW? - czy to jest zamiast opłat?
Jesteście małą wspólnotą (do 7 lokali)? - wynika z tego skoro nie macie zarządu.
Podnosiłem sprawę, że to nie jest widzimisie właścicieli, to obowiązek ustawowy - łożenie na utrzymanie NW dlatego pytam czy ustaliliście, że zamiast opłat każdy z właścicieli i lokatorów w naturze odpracowuje należność ?
Od tych ustaleń zależy czy i w jaki sposób można egzekwować od krnąbrnego lokatora to o co pytasz.
U nas idziemy w koszty , a jak ktoś nie rozumie ( ogólna znieczulica właścicieli lokali), że jeżeli zadba o utrzymanie nieruchomości to mniej będzie sam płacił to jego sprawa.
Nie chce , to niech płaci.