stan techniczny pomieszczenia przynależnego
dziania1
Użytkownik
Mieszkam w kamienicy w której znajdują się 4 lokale mieszkalne - Wspólnota Mieszkaniowa Nieruchomości. Od 1999 roku jestem najemcom lokalu komunalnego, który dostałem w ramach samodzielnego remontu (pokój z kuchnią) sam w miarę możliwości troszkę wyremontowałem sobie pomieszczenia mieszkalne. Do lokalu przynależy pomieszczenie gospodarcze którego stan techniczny od początku pozostawia wiele do życzenia. Zwracałem się dwukrotnie z prośbą do TBS-u o remont komórki jednak mi odmówiono powołując się na wniosek który mówi o przydziale lokalu do samodzielnego remontu. Czy pomieszczenia gospodarcze muszę remontować samodzielnie? Prezes pokazał mi kosztorys na 9000 zł nie jestem w stanie tego zapłacić - obecnie jestem na kuroniówce. Kiedy odmówiłem z przyczyn finansowych prezes zaproponował bym się zrzekł komórki na rzecz właścicieli. Nie mogę tego zrobić ponieważ muszę mieć pomieszczenie na przechowanie drzewa - w domu są piece. Czy powinienem opisać problem burmistrzowi? Prezes twierdzi ze nie ma na taki cel funduszy a ja nie dbałem o komórkę chociaż ona od początku była w nie najlepszym stanie o czym informowałem ze skutkiem odmownym jeżeli chodzi o remont.Prezes już sugerował oddanie pomieszczenia innemu właścicielowi.Teraz muszę napisać jakieś pismo do prezesa w związku ze sprawą bo powiedział, że nie można tego tak zostawić.
Proszę o pomoc. Jak rozwiązać problem.
Proszę o pomoc. Jak rozwiązać problem.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Piszesz, że "do lokalu przynależy" pomieszczenie gospodarcze. Rozumiem, że jest ono wymienione w twojej umowie najmu. Tak?
TBS jest administratorem/zarządcą budynku, w którym mieszkasz. Tak?
Jak 2 x tak, to wszystkie sprawy załatwiasz z właścicielem a nie z administratorem
Chyba, że właściciel zgodzi się ponieść koszt remontu.
Potem powstają raporty, że w mieście x ileś tam procent budynków jest w stanie awaryjnym, a zasoby mieszkaniowe niszczeją. :devil: