Mała 2 lokatorów wspólnota
waksman1
Użytkownik
Jestem członkiem małej wspólnoty: 2 lokale. Prowadziłam też zarząd, ale sąsiad samowolnie bez mojej zgody przestawił płot, nie stawia się na zebrania wspólnoty. Żąda od mnie pieniędzy. Żadnej uchwały nie chciał podpisać. Wysłałam mu rezygnację, a on mnie szantażuje niepłaceniem rachunków na wspólnotę. Próbował mnie szarpać, co zgłosiłam na policję, a policjant stanął po jego stronie dziwiąc się czemu jest wspólnota. Co robić ? Proszę o poradę !!!!!!!:angry:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Płotu przestawić nie miał prawa. Na jakiej podstawie jest sprawowany zarząd? Kto ma większy udział?
Przydatnym może być art. 203 k.c. - każdy ze współwłaścicieli może wystąpić o wyznaczenie zarządu, jednak w przypadku jedynie 2 lokali może to narazić was na znaczące koszty.
Art. 199 Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Dlaczego ten płot został przestawiony, jak sąsiad tłumaczy taką decyzję?
Nowy doklejony: 20.06.12 17:06
Proszę sprawdzić jakie sąsiad ma udziały wpisane do księgi wieczystej, ile Pani ma udziałów ( mam na myśli stan wynikający z księgi wieczystej).
Nowy doklejony: 23.06.12 09:25
Obecnie nie zwraca za media, złożyłam rezygnację z prowadzenia zarządu, on mnie szantażuje, że nie zapłaci za media z części wspólnej. Otrzymałam zawiadomienie z wodociągów, że jeśli nie znajdzie się zarządca to w ciągu 3 miesięcy odłączą przyłącze wody. To sąsiad w swojej piwnicy wciął się nielegalnie w wodociąg. Jestem bezsilna !!!!