DRZWI WEJŚCIOWE DO MIESZKANIA
IKSI
Użytkownik
Czy właścicel mieszkania może wymienić drzwi - oczywiście na drzwi o innym "wzorze". Jak się wydaje korytarz jest częścią wspólną więc chyba obowiązują zasady "estetycznego współżycia. Może są jakieś prawne ograniczenia?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Nowy doklejony: 24.06.12 19:52
DO ZARĄDCY -
PONIWAŻ PRZYWOŁAŁ PAN UOWL, CYTUJĘ ROZDZIAŁ 3, PAR 13 - "oraz współdziałać z nimi w ochronie wspólnego dobra"
NIEWĄTPLIWIE WSPÓLNYM DOBREM JEST WARTOŚĆ ESTETYCZNA.
Nie miejsce usytuowania danego urządzenia (części budynku) stanowi granicę lecz sposób użytkowania a dokładniej to, komu to jest potrzebne do funkcjonowania - czy tylko właścicielowi czy też innym.
"...2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali..."
Nie ma dla mnie wątpliwości, że wartość estetyczna jest ważną wartością i jest to wartość wspólna.
Takie rzeczy egzekwuje się niestety sądownie. Tylko czy w tym całym bajzlu sąd bnędzie odpowiednio"estetyczny"?
Po części Cię rozumiem, ale w ten sposób za chwilę dojdziemy do absurdów w sprawach drugorzędnych, nieistotnych gdy tymczasem sprawy zasadnicze nawet nie wszystkie są ustalone i jednoznacznie określone. - również mam podobne watpliwości a więc nie ma specjalnego wyjścia jak przyzwyczaić się do zapachów czy różnych kolorowych drzwi.
Mogę tutaj dać namiar na salon drzwi w Katowicach https://oknabramyogrodzenia.pl/drzwi/ Znajdziesz tutaj duży asortyment i na pewno dobierzesz coś do własnych potrzeb.
Może , drzwi do lokalu nie są elementem części wspólnych, bo SŁUŻĄ jednemu właścicielowi . (art.3.2 UoWL)