Wykup mieszkania z adoptowanym strychem

beata70beata70 Użytkownik
edytowano sierpnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Złożyłam do Urzędu miejskiego wniosek o wykup mieszkania.Składa się ono z części komunalnej oraz adoptowanego strychu.Wspólnota uchwałą wyraziła zgodę na udostępnienie części wspólnych w celu dobudowy dodatkowego pomieszczenia (strych) do istniejącego mieszkania oraz na zmianę udziałów w wyniku adaptacji części wspólnych.Jednym z dokumentów niezbędnych do zawarcia umowy notarialnej zmiany udziałów w częściach wspólnych jest inwentaryzacja budynku.Wspólnota zgadza się na inwentaryzacje części wspólnych,ale nie chce udostępnić swoich mieszkań do takiej inwentaryzacji.Zainwestowałam w tą adaptację spore środki finansowe i bardzo zależy mi na wykupie.Co począć w takiej sytuacji?
Z góry dziękuję za pomoc.

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Rozumiem, że taki warunek stawia gmina - właściciel lokalu, który ma byc zaadaptowany. Moim zdaniem brak podstaw prawnych do takiego żądania, jednak to od woli gminy zależy czy wyrazi wolę adaptacji swojego lokalu.
    Właściciele nie mają obowiązku udostępniania swoich lokali celem przeprowadzenia inwentaryzacji - dane o metrażach znajdują się w księgach wieczystych.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Strych jest już zaadoptowany i ja już z niego korzystam,chodzi tylko o wykup,a do tego potrzebna jest według gminy inwentaryzacja całego budynku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem brak jest podstaw prawnych do takiego żądania. W szczególności to nie wspólnota odmawia dostępu tylko właściciele lokali (wspólnota nie zarządza lokalami stanowiącymi odrębną własnośc).
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W tym przypadku strych należy do Wspólnoty.Dostałam zgodę Wspólnoty na adaptację,po adaptacji podpisałam umowę najmu ze Wspólnotą.Reszta mieszkania jest komunalna.Chce to teraz wszystko razem wykupić,ale gmina domaga się inwentaryzacji,a właściciele lokali należący do Wspólnoty nie chcą udostępnić mieszkań.
  • Opcje
    wwwinylwwwinyl Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Widać mają coś do ukrycia. Np. może się okazać, że ich mieszkania są większe niż metraż, od którego płacili...
  • Opcje
    kamciakamcia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam serdecznie!Od paru tygodni wertuję wszystkie informacje dotyczące adaptacji strychów.Strych zaadoptowałam 10 lat temu i teraz jestem w trakcie jego wykupu.W Urzędzie skarbowym otrzymałam informację ,że wartość najniższa za 1m2 nie może być niższa od 1900zł bo taka jest wartość rynkowa.Strych znajduje się na 5 piętrze.Ile może kosztować metr przy wykupie.Nie ma tam windy.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ile może kosztować metr przy wykupie
    W Warszawie, Mławie, czy Koziej Wólce?
    Od wartości rynkowej lokalu wspólnota powinna odliczyć Twoje nakłady na adaptację. Różnicę wpłacasz wspólnocie na konto.
  • Opcje
    kamciakamcia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja to wszystko wiem ,ale zastanawiam się,czy właściciele mogą podać mi cenę z kosmosu za m2.Wiem ,że od ceny wyjściowej odejmuje się wszystkie poniesione koszty min amartyzacjia.Wiem ,że ponoszę koszty rzeczoznawcy i notariusza.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Mogą podać cenę rynkową (- koszty nakładów).
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kamcia - właściciel jak chce coś sprzedać to może podać cenę jaka mu wpadnie do głowy, również tą z kosmosu. Sprzedaż nie jest jego obowiązkiem, to jego przywilej. Wszystko zależy od tego czy mu na tej transakcji naprawdę zależy czy nie. Musi tu być kompromis. Jeżeli samodzielnie zaadaptowałaś strych z myślą., że w przyszłości go kupisz, to ponisłaś ryzyko inwestora. Jeżeli się nie dogadacie to zostaje sąd.:bigsmile:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.