jakie dokumenty przy zmianie udziałow
Krzysztof_cwikla
Użytkownik
Mam zaadoptowany strych do celów mieszkalnych . mam wykupioną ta część strychu .Teraz muszę podpisać notarialnie umowę z notariuszem . Kto decyduje z jakim notariuszem mam podpisać umowę o zmianie udziałów części wspólnych i jakie dokumenty muszę przedstawić przed notariuszem .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
O wyborze notariusza decydują obie strony umowy, na pewno konieczne będzie przedłożenie zaświadczenie o samodzielności lokalu powstałego w następstwie adaptacji oraz uchwały w sprawie wyrażenia zgody na przebudowę nieruchomości wspólnej i sprzedaż nowopowstałego lokalu oraz upoważnienia zarządu do zawarcia umowy sprzedaży i zmiany wielkości udziałów w nieruchomości wspólnej.
Pomocne orzecznictwo:
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 25 listopada 2011 r., sygn. akt: III CZP 65/11:
"Jeżeli mieszkanie powiększyło się na skutek przebudowy sąsiadującego z nim strychu, sama zmiana księgi wieczystej nie wystarczy. Trzeba na nowo wyodrębnić własność lokalu."
Zaświadczenie o samodzielności lokalu zmieniające zakres posiadanych pomieszczeń, nowe naliczenie udziałów na podstawie operatu rzeczoznawcy majątkowego,
Uchwała wspólnoty na sprzedaż części wspólnej po adaptację.
Uchwała w sprawie pełnomocnictwa do wykonanie czynności przeniesienia własności
Więcej na ten temat w artykule:
"Powiększenie lokalu przez przyłączenie części wspólnej" na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/1673-powiekszenie-lokalu-przez-przylaczenie-czesci-wspolnej
Panie Mirekl jakby Pan każdy poruszany temat na tym forum w który zabiera Pan głos czytał dokładnie a nie po łebkach to wiedział by Pan że to co potrzebuję to tylko a może i aż notarialne przeniesienie udziału w nieruchomości wspólnej, który będzie odpowiadał zaadaptowanej powierzchni, zmianę udziałów pozostałych członków wspólnoty mieszkaniowej i ustanowienie odrębnej własności samodzielnego lokalu powstałego na wskutego połączenia odrębnego lokalu z nieruchomością wspólną.
Nowy doklejony: 01.08.12 00:47
Dziękuję wszystkim za odpowiedź .
Ale skoro wszystko Pan wie, nie ma sprawy. Uzyskal Pan wyczerpującą odpowiedź. I to jest glówny cel tego forum.