kominek na poddaszu
pgV70
Użytkownik
Witam wszystkich. Być może ten wątek już gdzieś się kiedyś przewinął ale proszę o wyrozumiałość i o pomoc.
Kupiliśmy z żoną nie dawno mieszkanie na poddaszu w kamienicy dwu piętrowej, lata trzydzieste, 2 piętro to poddasze. Sprzedający zapomniał wspomnieć że dach przecieka w pięciu miejscach, a niby był robiony... Wspólnota mieszkaniowa to 5 rodzin. Cieknie jedynie nam, bo to jedyne mieszkanie na poddaszu. Przecieki odkryliśmy dopiero przy ostatnich intensywnych opadach. Wspólnota ma firmę zarządzającą nieruchomościami.
Pytanie: czy uszczelnienie dachu leży tylko w mojej kwestii? Przeforsowanie tego problemu przez wspólnotę wydaje mi się strasznie trudne? Jakie są procedury w takim wypadku?
Drugie pytanie dotyczy ogrzewania. Mamy piec gazowy. Boję się że nie wystarczy takie ogrzewanie zimą, zwłaszcza że mamy 2 letnią córkę, a drugie w drodze...
Przewody kominowe są zajęte (wentylacja). Chcę wybudować komin stalowy, co nie powinno być skomplikowane mieszkając na poddaszu.
Czy potrzebuję jakiegoś pozwolenia na budowę komina wraz z projektem? Czy wystarczy zgoda wspólnoty i odbiór kominiarski?
Bardzo proszę o pomoc!
Kupiliśmy z żoną nie dawno mieszkanie na poddaszu w kamienicy dwu piętrowej, lata trzydzieste, 2 piętro to poddasze. Sprzedający zapomniał wspomnieć że dach przecieka w pięciu miejscach, a niby był robiony... Wspólnota mieszkaniowa to 5 rodzin. Cieknie jedynie nam, bo to jedyne mieszkanie na poddaszu. Przecieki odkryliśmy dopiero przy ostatnich intensywnych opadach. Wspólnota ma firmę zarządzającą nieruchomościami.
Pytanie: czy uszczelnienie dachu leży tylko w mojej kwestii? Przeforsowanie tego problemu przez wspólnotę wydaje mi się strasznie trudne? Jakie są procedury w takim wypadku?
Drugie pytanie dotyczy ogrzewania. Mamy piec gazowy. Boję się że nie wystarczy takie ogrzewanie zimą, zwłaszcza że mamy 2 letnią córkę, a drugie w drodze...
Przewody kominowe są zajęte (wentylacja). Chcę wybudować komin stalowy, co nie powinno być skomplikowane mieszkając na poddaszu.
Czy potrzebuję jakiegoś pozwolenia na budowę komina wraz z projektem? Czy wystarczy zgoda wspólnoty i odbiór kominiarski?
Bardzo proszę o pomoc!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak sąsiedzi nie zgodzą się na finansowanie naprawy dachu, to albo idziesz do sądu, albo robisz to na własny koszt
O kominek to też na jakimś forum budowlanym szukaj - pytaj
Więcej na ten temat w artykule: "Kominek w budynku wielorodzinnym wspólnoty mieszkaniowej" na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/452-kominek-w-budynku-wielorodzinnym-wspolnoty-mieszkaniowej
odnośnie ustaw to: "Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych" niskich czyli poniżej 4 kondygnacji i 12 m. tu ok.
4 kondygnacji LUB 12 m (w zależności od rodzaju)