Prowizja banku za udzielenie kredytu
Gizi
Użytkownik
Witam wszystkich
Chciałabym zapytać, może ktoś z Was wie, ( nie mogę doszukać się w necie) czy banki,które udzielają kredytów na termomodernizację, powinny wystawić FV na naszą prośbę czy też nie mają obowiązku? Pytam, gdyż mamy właśnie taką sytuację a mianowicie, potrzebujemy rozliczyć koszty prowizji banku a nie wiem czy wystawią nam taką FV? Wystąpiłam do banku ale otrzymałam tylko wydruk,z którego wynika,że została ona wpłacona na ich konto a nie wystawiono nam żadnego innego dokumentu. Czy powinnam się upomnieć o Fv czy też są jakieś akty prawne , proszę o pomoc.
Chciałabym zapytać, może ktoś z Was wie, ( nie mogę doszukać się w necie) czy banki,które udzielają kredytów na termomodernizację, powinny wystawić FV na naszą prośbę czy też nie mają obowiązku? Pytam, gdyż mamy właśnie taką sytuację a mianowicie, potrzebujemy rozliczyć koszty prowizji banku a nie wiem czy wystawią nam taką FV? Wystąpiłam do banku ale otrzymałam tylko wydruk,z którego wynika,że została ona wpłacona na ich konto a nie wystawiono nam żadnego innego dokumentu. Czy powinnam się upomnieć o Fv czy też są jakieś akty prawne , proszę o pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ustalają swoje zasady i wszystko jest O.K.
Aj, Miruś jaki Ty dzisiaj pobudzony jesteś...
Popędliwy (oby Aduduś nie przeczytał tego słowa! :cool: ) nadmiernie, tak jakbyś drżał przed wykasowaniem każdego swojego postu i.... strzelasz jak z automatu na oślep, by zdążyć o ułamek sekundy przed gilotyną.
Tak, siak czy owak łączę się z Tobą w drżeniu. :bigsmile:
Nowy doklejony: 31.07.12 23:02
...posiadać w razie "w"
w razie "w"?
To jakiś specjalny stan Twój czy księgowej...? :cool:
Po co Ci faktura na prowizję. Wasza "księgowa" na pewno nie jest zwykłą księgową.
Musi byc samoukiem, który uważa, że prowadzenie księgowe wspólnoty może odbywać się na kartce papieru w zeszycie w kratkę.
Fakturę VAT wystawia się tylko i wyłącznie w przypadku sprzedaży usług oVATowanych. Prowizje bankowe takimi nie są.
Na pewno nie macie 10.000tys. prow. Być może wydaliście na prowizje łacznie 1000 zł, co i tak jest skandalicznie duzo. I w takiej sytuacji czym prędzej należy zmienić bank, aby prowizje nie przekraczały 500 zł/rok.
Chyba, że braliście kredyt...
Od 1 mln zł kredytu 10.000 to 1 %. Czyli OK.
Prowizja jest zapisana w umowie kredytowej i to jest podstawa do zarachowania zobowiązania po uruchomieniu kredyty. Wspólnoty mieszkaniowe prowadzą ewidencje pozaksięgową .... i nie na wszystkie przychody czy wydatki potrzebna jest faktura . Ta decyzja należy do właścicieli danej WM .
Żadna firma nie dostanie faktury na prowizję od kredytu. ORLEN SA też.
A w ogóle, to Gizi odpowiedziała na pytanie komu to potrzebne: