WYNAJM LOKALU I OPODATKOWANIA
piotr6
Użytkownik
Witam
Mam takie pytanie jesteśmy małą Wspólnotą sześć właścicieli jeden z właścicieli wynajął swoje mieszkanie:
pytanie ?
1) czy musi powiadomić WM o takim fakcie że wynajmuje.
2)czy musi przedstawić WM umowę wynajmu.
3)czy musi odprowadzić podatek w Urzędzie Skarbowym
4)czy WM może zgłosić do Urzędu Skarbowego czy opłaca on podatek od wynajęcia .
Mam takie pytanie jesteśmy małą Wspólnotą sześć właścicieli jeden z właścicieli wynajął swoje mieszkanie:
pytanie ?
1) czy musi powiadomić WM o takim fakcie że wynajmuje.
2)czy musi przedstawić WM umowę wynajmu.
3)czy musi odprowadzić podatek w Urzędzie Skarbowym
4)czy WM może zgłosić do Urzędu Skarbowego czy opłaca on podatek od wynajęcia .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A jak został naruszony Pana interes prawny, przez to ,że sąsiad ma korzyści ze swojej własności? OBRZYDLISTWO.
a nie wypisuj pierdół!!!!!!
Nowy doklejony: 01.08.12 19:12
PRAWO JEST PRAWEM A NIE MOŻEMY DOPUSZCZAĆ DO TAKIEJ SYTUACJI BY KTOŚ ZARABIAŁ NA LEWO PIENIĄŻKI.NIECH JE ZAROBI ALE ODPROWADZI PODATEK!!!!!!!!!!!!
1. NIE
2. NIE
3. NIE
4. NIE, może w formie donosu obywatelskiego zglosić łamanie prawa, ale jest to dzialalność sprzeczna z uowl, ale zgodna z naszą narodową tradycją.
Oczekuję ,ze temat zostanie podjęty przez "wielkich tego forum"!
to jesteś w błędzie że WM nie może zgłosić do US tego faktu -to nie jest [align=right](...) admin[/align] tak jak ty to rozumujesz to jest obowiązek obywatela
2 NIE
3 TAK (najlepiej ryczałt - teraz jest to tylko 8,5%)
4 TAK (każdy może)
3. NIE, chyba ,że ten właściciel zawodowo tym się zajmuje/ Zglosił taką DG do US.
Chociaż pytanie jest dwuznaczne Podatek dochodowy - TAK, ale to jego sprawa i dzielnicowego, jeżeli WM się w to wmiesza może narazić sie na pozew o naruszenie dóbr osobistych.
4. NIE , to nie jest sprawa WM, każdy czlonek WM - TAM. To zależy od jego wol:bigsmile:nego czasu i pojęcia praworządności.
piotr6 - to bardzo naganne, że ktoś oszukuje państwo i nie płaci podatków. Ja nie wiem , czy jak ktoś wynajmuje swoją własność to musi ten podate płacić? To sprawa US i jego. Napewno nie jest to sprawa WM, bo nie ma do tego umocowania prawnego. Ja jestem takim przykładem, WM w której administrowalem, po 1,5 roku z zemsty napisala taki "donos" do US. Chyba w poczuciu sprawiedliwości??? Jaki jest efekt. ZUS uznal mnie za "pracownika" objętego obowiązkiem ubezpieczenia społecznego. I mają problem. A ja po wygranym procesie zażądam uznania mojej pracy jako "etatowej", wygram nie wygram. Zobaczymy? To będzie kara za "nadgorliwość", a właściwie za zawziętość i zawiść. A jak podam w pozwie ,że przeznaczam to na Dom Dziecka to wszyscy będą zadowleni, oprócz pieniaczy.
Kryterium możliwości ukrycia jest miernikiem uczciwości i równości wobec obowiązku?
Prawo ma znaczyć prawo a nie chciejstwo czy czyjeś widzimisie.
Jeżeli prawo jest dla założyciela tego wątku prawem to powinien wiedzieć że WM guzik obchodzi co właściciel robi w swoim lokalu bo prawo zabrania WM (sąsiadom) wtrącać się w prawo własności. WM jest od zarządzania NW a nie lokalami właścicieli.
Natomiast jeżeli jakiś X uważa, że sąsiad oszukuje Państwo (wszystkich) nie płacąc podatku za to co robi w swoim lokalu, to nikt mu nie zabroni robić za kapusia albo inaczej spełnić swój obywatelski obowiązek. Pytanie jest tylko skąd wiadomo że nie płaci?
Tak, ale tylko wtedy gdy ma dochód.
Jak ktoś cwany, to podatku nie płaci.
No comments.
Wspólnoty zajmują się tylko częścią wspólną
Jeśli chcesz zawiadomić US, że sąsiad nie zgłosił w US wynajmu to robisz to jako osoba prywatna, a nie wspólnota
Tak jak napisał forumowicz a - z, zapłaty podatku można legalnie uniknąć, obowiązkowe jest tylko zgłoszenie wynajmu
Jeśli prawo jest jasne (obowiązek zgłoszenia wynajmu), to go przestrzegam (no, staram się )
Jeśli istnieją wątpliwości, różne orzeczenia sądowe, interpretacje itp.. to wybieram rozwiązanie dla siebie korzystniejsze.
Jednak w tym ostatnim przypadku robię to ze świadomością, że w "czarnym scenariuszu" mogę mieć kłopoty
Każdy człowiek ponosi konsekwencje swoich decyzji.
Każdy więc powinien wiedzieć, jakie ewentualne konsekwencje niesie za sobą przebieganie na czerwonym świetle a dopiero potem lecieć na przełaj lub czekać na zielone.
Zgłoszenie w banku zmiany składu zarządu wm uważam za rozwiązanie praktyczne.