wybudowanie domku gospodarczego...
adi1354
Użytkownik
Witam, poczytałem troszkę forum i chciałbym dowiedzieć się czy sąsiad mieszkający pode mną ma prawo postawić sobie 3metrową budkę gospodarczą tuż przed moim balkonem.... jest to wspólnota mieszkaniowa ale obecnie w budynku jest tylko 2 mieszkanców ( ja i on). Jest to nowy budynek dopiero oddany do użytku.
Jak mogę walczyć z takim sąsiadem? jakie kroki rozpocząć aby było to zgodne z prawem a buda znikła?
Jak mogę walczyć z takim sąsiadem? jakie kroki rozpocząć aby było to zgodne z prawem a buda znikła?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ile lokali ma budynek?
Czy budkę gospodarczą postawiono na działce należącej do wspólnoty?
Czy macie wybrany zarząd wspólnoty i administratora?
jeszcze nie mamy zarządu ponieważ budynek dopiero co został oddany do użytku.
budynek gospodarczy został postawiony pode mną, tzn ja mieszkam na 1 piętrze, "pacan"* na parterze... ma on swój ogródek ogrodzony który nabył w raz z mieszkaniem.
* pacan - sąsiad z parteru.
budynek dopiero co wybudowany i oddany do użytku, ale mieszkania wykupiło dopiero dwóch nabywców( ja i sąsiad z parteru)
Zwykle deweloper wpisuje tam samego siebie.
Art. 18. 1. UWL Właściciele lokali mogą w umowie o ustanowieniu odrębnej własności lokali albo w umowie zawartej później w formie aktu notarialnego określić sposób zarządu nieruchomością wspólną, a w szczególności mogą powierzyć zarząd osobie fizycznej albo prawnej.
Jeżeli zarządu nie ma to waszym obowiązkiem jest go powołać.
Art. 20. 1. UWL Jeżeli lokali wyodrębnionych, wraz z lokalami niewyodrębnionymi, jest więcej niż siedem, właściciele lokali są obowiązani podjąć uchwałę o wyborze jednoosobowego lub kilkuosobowego zarządu. Członkiem zarządu może być wyłącznie osoba fizyczna wybrana spośród właścicieli lokali lub spoza ich grona.
Dość często deweloperzy sprzedają ogródki a ich nabywca nie wie, że one nadal stanowią część nieruchomości wspólnej.
Sasiąd pewnie uważa, że skoro zaplacił to może robić tam to co uważa, w rzeczywistosci ty też masz prawo do tej części.
Zacznij od napisania pisma do dewelopera z prośbą o wyjaśnienie na jakich zasadach postawiono budynek gospodarczy pod twoim balkonem i kto wyraził na to zgodę.
Skoro w budynku znajduje się 12 lokali, to jest to duża wspólnota mieszkaniowa, zatem zastosowanie w zakresie zarządu mają przepisy ustawy o własności lokali. Postawienie budki wymaga zgody właścicieli lokali w formie uchwały, która podlega zaskarżeniu do sądu.
Czy właściciele powołali już zarząd, albo powierzyli zarządzanie nieruchomością wspólną?
Jaki przepis wymaga zgody na "budkę" (cokolwiek to znaczy), a jaki nie wymaga zgody na stół? 3-metrowa budka - chodzi o jej wysokość, czy powierzchnię? Jaki ma charakter ta "budka"? Czy to jest obiekt trwale powiązany z gruntem? Dlaczego Ci ona przeszkadza? Czy uniemożliwia Ci bądź utrudnia w znacznym stopniu korzystanie z nieruchomości wspólnej lub Twojego lokalu?
Czy grunt został podzielony na "ogródki" do wyłącznego użytku właścicieli lokali na parterze?
Dlaczego od razu chcesz "walczyć" z sąsiadem? Może da się sprawę załatwić polubownie?
Czy uważasz, że walka z sąsiadem "na dzień dobry" jest dobrym pomysłem na stosunki sąsiedzkie?
Taka budka wymaga zgłoszenia do organów architektoniczno - budowalnych, poza tym to duża wspólnota mieszkaniowa, postawienie budki zmienia jednak sposób korzystania z nieruchomości wspólnej.