Oświadczenie dla Urzędu Skarbowego-mała wspólnota
bogwiol
Użytkownik
Tworzymy małą wspólnotę tj. 2 lokale. Prowadziłam zarząd, ale zrezygnowałam, bo sąsiad nie płaci za media w części wspólnej. Złożyłam rezygnację w Urzędzie Skarbowym, a sąsiad złożył oświadczenie, że nie należął do wspólnoty, mimo,że podpisał uchwałę o przystąpieniu do wspólnoty kilka lat temu, co przedstawiłam w Urzędzie Skarbowym. Co w takiej sytuacji uczyni Urząd Skarbowy i co mam z tym zrobić ja sama?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To ważne, bo jak nie ma księgi wieczystej przynajmniej dla jednego mieszkania to na pewno nie ma wspólnoty.
Jeżeli jest wspólnota to rezygnację z prowadzenia zarządu (administrowania budynkiem) dla jej skuteczności przesyłasz pisemnie do drugiego właściciela.
Twoja instalacja wody może wymagać dostosowania, ale i tak w sprawie wody i śmieci szukaj indywidualnych umów z dostawcą.
Czy wysyłałaś wezwania do zapłaty? od jak dawna sąsiad nie płaci za media? Jaki jest dług?
Czy na te lokale zostały założone odrębne księgi wieczyste, czy może jesteście właścicielami nieruchomości w częściach ułamkowych?
Czy te piwnice są ujęte w umowach wyodrębniających lokal, jeżeli nie, to stanowią nieruchomość wspólną i dla wielkości udziałów ich powierzchnia jest bez znaczenia.
Tworzycie małą wspólnotę mieszkaniową, ponieważ wyodrębniono lokale, które są własnością różnych podmiotów, okoliczność korzystania ze wspólnego korytarza nie ma na to żadnego wpływu.
Odnośnie wyboru zarządu, czy też zarządcy, to w przypadku małej wspólnoty mieszkaniowej, która w zakresie zarządu nieruchomością wspólną funkcjonuje na zasadach wynikających z kodeksu cywilnego, obowiązuje zasada, że każdy właściciel lokalu może samodzielnie reprezentować wspólnotę, zawierać umowy w jej imieniu, itd.
Należy mieć jednak na względzie, że skoro sąsiad ma większość udziałów, to każda decyzja w sprawach zwykłego zarządu wymaga jego zgody.
Skoro sąsiad nie płaci, to proszę wystąpić do sądu o zapłatę, można też złożyć wniosek o ustanowienie zarządcy przez sąd, jednak to będą dodatkowe niepotrzebne opłaty (zarządca będzie pobierał wynagrodzenie ustalone przez sąd).
Wydaje mi się, że w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem byłoby zawarcie indywidualnej umowy o dostawę wody do lokalu bezpośrednio z wodociągami, wystąpienie do sądu o zapłatę p-ko sąsiadowi. Myślę, że należałoby się zwrócić do kancelarii prawnej. Sąd powinien przekonać sąsiada do konieczności ponoszenia opłat, poza tym warto też, aby osoba z zewnątrz, np. adwokat prowadzący sprawę o zapłatę, jednocześnie wyjaśniła sąsiadowi, że jeżeli nie dojdziecie do porozumienia, to znacząco wzrosną opłaty w związku z ustanowieniem zarządcy przez sąd.
Możesz oddać sprawę do sądu.
Raczej tylko to drugie. Pierwsze ich nie powinno ruszać.
KubaP dobrze radzi. Staraj się nie mieć nic wspólnego z sąsiadem.