Ja wyegzekwowac od Spoldzielni Mieszkaniwej jej obowiazki przeciwpozarowe
Jurek-jb
Użytkownik
Mam prosbe....
Jak mam wyegzekwowac od Spoldzielni Mieszkaniowej wykonania regulamini i obowiazkow przeciw pozarowych.
Zglaszalem od miesiecy wielokrotnie w dziale administracyjnym ,dziale technicznym i osobom odpowiedzialnym za przepisy przeciwpozarowe w Spoldzielni Mieszkaniowej i dyrekrorowi do spraw technicznych poblem w bloku 5 kondygnacyjnym zaniedbynych suchych pionow przeciwpozarowych.
Sa one pozapychabne butelkami ,odpadkami i powykrecane ,pokradzione zaworay na kazdym pietrze w skrzynce przeciwpozarowej.
Brak reakcji i bienoc powoduje ze jestesmy narazeni na mieszkanie w zle zabezpieczonym bloku od strony przeciwpozarowej.
Ostatnio zeby odzucic moja upierdliwosc i egzekwowanie powiedziano mi,
ze dopiero co tydzien temu zamontowano wszytkie zawory i doprowadzono do porzadku suche hydranty...a juz dzis jest wszystko na nowo zdewastowane i pokradzione .
Musialem wysluchiwc ze to wlasni my lokatorzy wlasciciele nie dbamy o stan
techniczny wpuszczamy element na klatki schodowe i dlatego tak mamy.
Ze to taki polski narod ,ktory kradnie i niedba o swoja wlasnosc.
A administracja , zarzad robi wszystko co w jego mocy ale pilnowac 24 godziny nie moze.
Pozwolilem sobie sprawdzic te wykonane pracy Spoldzielni Mieszkaniowej i sprawy maja sie tak.....wszystkie rury pelne kurzu w gwintach gdzie mialy byc rzekomo powkrecane zawory jest wieloletni kurz i piasek ,,wiec nibylo nic zrobione.
Biernosc i klamstwo Spoldzielni Mieszkaniowej nie zna granic.
a przeciez w regulamminie Spoldzielni Mieszkaniowej jest.....
Obowiazki Administracji.....
....Wypsarzyc budynek w sprzet przeciwpozarowy oraz utrzymac go w pelnej sprawnosci technicznej....
Jak zmusic bierny Zarzad i Rade Nadzorcza do zrozmienie podstawowej zasady...
...ze to oni sa dla lokatorow i wlascicieli mieszkan i lokali a nie my dla nich....
Czy sprawa powinna sie zajac prokuratura lub sluzby Komendy przeciwpozarowej a moze ktos z inspektw wojewodzkiego dzialu kontroli budynkow...
Ktos powie tak wybrac innych na zebraniu walnego zgromadzeia..ale ludzie sa
zapracowani i zmeczeni ta walka..a ja sam moge tylko naslac na nich kontrole tylko jaka.......zeby na zawsze zrozumieli ze sa sa nieodpowiednimi pracownikami w Spoldzielni Mieszkaniowej.
Jak mam wyegzekwowac od Spoldzielni Mieszkaniowej wykonania regulamini i obowiazkow przeciw pozarowych.
Zglaszalem od miesiecy wielokrotnie w dziale administracyjnym ,dziale technicznym i osobom odpowiedzialnym za przepisy przeciwpozarowe w Spoldzielni Mieszkaniowej i dyrekrorowi do spraw technicznych poblem w bloku 5 kondygnacyjnym zaniedbynych suchych pionow przeciwpozarowych.
Sa one pozapychabne butelkami ,odpadkami i powykrecane ,pokradzione zaworay na kazdym pietrze w skrzynce przeciwpozarowej.
Brak reakcji i bienoc powoduje ze jestesmy narazeni na mieszkanie w zle zabezpieczonym bloku od strony przeciwpozarowej.
Ostatnio zeby odzucic moja upierdliwosc i egzekwowanie powiedziano mi,
ze dopiero co tydzien temu zamontowano wszytkie zawory i doprowadzono do porzadku suche hydranty...a juz dzis jest wszystko na nowo zdewastowane i pokradzione .
Musialem wysluchiwc ze to wlasni my lokatorzy wlasciciele nie dbamy o stan
techniczny wpuszczamy element na klatki schodowe i dlatego tak mamy.
Ze to taki polski narod ,ktory kradnie i niedba o swoja wlasnosc.
A administracja , zarzad robi wszystko co w jego mocy ale pilnowac 24 godziny nie moze.
Pozwolilem sobie sprawdzic te wykonane pracy Spoldzielni Mieszkaniowej i sprawy maja sie tak.....wszystkie rury pelne kurzu w gwintach gdzie mialy byc rzekomo powkrecane zawory jest wieloletni kurz i piasek ,,wiec nibylo nic zrobione.
Biernosc i klamstwo Spoldzielni Mieszkaniowej nie zna granic.
a przeciez w regulamminie Spoldzielni Mieszkaniowej jest.....
Obowiazki Administracji.....
....Wypsarzyc budynek w sprzet przeciwpozarowy oraz utrzymac go w pelnej sprawnosci technicznej....
Jak zmusic bierny Zarzad i Rade Nadzorcza do zrozmienie podstawowej zasady...
...ze to oni sa dla lokatorow i wlascicieli mieszkan i lokali a nie my dla nich....
Czy sprawa powinna sie zajac prokuratura lub sluzby Komendy przeciwpozarowej a moze ktos z inspektw wojewodzkiego dzialu kontroli budynkow...
Ktos powie tak wybrac innych na zebraniu walnego zgromadzeia..ale ludzie sa
zapracowani i zmeczeni ta walka..a ja sam moge tylko naslac na nich kontrole tylko jaka.......zeby na zawsze zrozumieli ze sa sa nieodpowiednimi pracownikami w Spoldzielni Mieszkaniowej.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Inna sprawa to czy administrator nie stosje metody na "odczep się".
Napisz pismo (kopia dla ciebie na potwierdzenie odbioru) i poproś o wgląd do dokumentów związanych z zakupem zaworów, które zostały zamontowane oraz kto i kiedy dokonał montażu. Napisz, że twoja dokumentacja fotograficzna, którą posiadasz wskazuje, że faktycznie nic nie zostało zrobione od czasu twojego zgłoszenia, bo:
suche piony przeciwpożarowe są nadal zapchane tymi samymi starymi butelkami ...
Wezwij do naprawy urządzeń przeciwpożarowych w sposób gwarantujący ich sprawne i niezawodne funkcjonowanie zgodnie z wymogami ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej oraz że chcesz byc powiadomiony pisemnie kiedy prace będą wykonywane.
Informowanie Straży Pożarnej zostaw na później.
Obowiązki wg.ustawy z dnia 24 sierpnia 1991 r. o ochronie przeciwpożarowej:
Art. 4.
1. Właściciel budynku, obiektu budowlanego lub terenu, zapewniając ich ochronę przeciwpożarową, jest obowiązany:
1) przestrzegać przeciwpożarowych wymagań techniczno-budowlanych, instalacyjnych i technologicznych;
2) wyposażyć budynek, obiekt budowlany lub teren w wymagane urządzenia przeciwpożarowe i gaśnice;
3) zapewnić konserwację oraz naprawy urządzeń przeciwpożarowych i gaśnic w sposób gwarantujący ich sprawne i niezawodne funkcjonowanie;
4) zapewnić osobom przebywającym w budynku, obiekcie budowlanym lub na terenie, bezpieczeństwo i możliwość ewakuacji;
5) przygotować budynek, obiekt budowlany lub teren do prowadzenia akcji ratowniczej;
6) zapoznać pracowników z przepisami przeciwpożarowymi;
7) ustalić sposoby postępowania na wypadek powstania pożaru, klęski żywiołowej lub innego miejscowego zagrożenia.
1a. Odpowiedzialność za realizację obowiązków z zakresu ochrony przeciwpożarowej, o których mowa w ust. 1, stosownie do obowiązków i zadań powierzonych
w odniesieniu do budynku, obiektu budowlanego lub terenu, przejmuje – w całości lub w części – ich zarządca lub użytkownik, na podstawie zawartej umowy cywilnoprawnej ustanawiającej zarząd lub użytkowanie. W przypadku gdy umowa taka nie została zawarta, odpowiedzialność za realizację obowiązków z
zakresu ochrony przeciwpożarowej spoczywa na faktycznie władającym budynkiem, obiektem budowlanym lub terenem.