ANTENA SATELITARNA

acabanacaban Użytkownik
edytowano sierpnia 2009 w Zarządzanie Nieruchomościami
Mam pytanie:Chce sobie założyć talerz anteny na płycie czolowej mojego balkonu. CZy muszę starać się o zgodę / budynek jest wspólnotowy/ u ZARZĄDCY BUDYNKU i czy moze mi odmówić zgody jeżeli tak- to jaka jest podstawa prawna.

Komentarze

• Opcje
    PoliterPoliter Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Moze odmówic jezeli wynika to z uchwaly wspólnoty. Na montaz anteny satelitarnej na elewacji balkonu zgode pownien wyrazic zarządca wspólnoty mieszkaniowej. Elewacja stanowi czesc nieruchomosci wspolnej.
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy inni sąsiedzi mają takie anteny założone - jak tak to nie powinno być problemu. Zakładam oczywiście, że sąsiad miał zgodę administratora czy zarządu wspólnoty.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Właśnie takie kwestie należy uregulowac w uchwałach o przyjęciu porządku domowego.
    Jest to dośc kłopotliwe, ponieważ rzeczywiście z jednej strony właściciele niszczą elewację montując anteny satelitarne, z drugiej - trudno zakazac ich montażu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    KubaKuba Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z naszemiasto.pl

Tadeusz Mioduszewski naraził się wspólnocie administrującej budynkiem po tym, jak zamontował talerz anteny satelitarnej we wnęce okiennej. Usłyszał, że musi antenę zdjąć, bo narusza elewację, na której niedawno położono warstwę docieplającą. Okazało się, że wspólnota przyjęła uchwałę, w której zakazuje mieszkańcom umieszczania na elewacji zewnętrznej takich urządzeń, jak anteny czy wieszaki do prania. - Usłyszałem, że w przeciwnym razie stracimy gwarancję na to docieplenie. Poprosiłem o wgląd do umowy z wykonawcą i uchwałę wspólnoty, ale mi odmówiono - mówi Tadeusz Mioduszewski. Dodaje też, że jeden z jego sąsiadów ma założoną antenę satelitarną, a na bloku zamontowane są także uchwyty na flagi. Nasz Czytelnik uważa, że sposób, w jaki się go traktuje, to zemsta za to, że naraża się administracji. Ta nie zgadza się całkowicie z zarzutami pana Tadeusza. - Wnęka okienna jest częścią wspólną, a żeby założyć antenę na części wspólnej, musi być zgoda wszystkich lokatorów. Przed remontem były dwa zebrania, na których ustaliliśmy, że dopóki trwa gwarancja na elewację budynku, nie będziemy nic zakładać - mówi Kazimiera Dubieszko, przewodnicząca wspólnoty mieszkańców. A co z rzekomym nierównym traktowaniem lokatorów? - Lokator zgłosił się do nas przed remontem, że chce mieć założoną antenę satelitarną. Zamontował uchwyty do niej i dopiero potem położono docieplenie. Więc nie naruszył elewacji. A uchwyty na flagi służą całej wspólnocie, więc nie podlegają zakazowi - wyjaśnia Wojciech Krupiński, administrator osiedla.

Tadeusz Mioduszewski zdjął swoją antenę z wnęki i przymocował do plastikowego okna, które "częścią wspólną" już nie jest. - Ale obraz nie jest już taki jak dawniej - mówi. Po naszej interwencji administrator zapowiedział, że udostępni lokatorowi całą dokumentację dotyczącą sprawy. Nasz Czytelnik zapowiada, że odwoła się od decyzji wspólnoty do sądu.
  • Opcje
    asusasus Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Obwieszanie budynków gąszczem piętrzących się na balkonach i ścianach anten satelitarnych to archaiczny przeżytek spotykany powszechnie oprócz Polski jedynie w krajach dawnego ZSRR oraz państwach takich jak Turcja czy Uzbekistan. W większości krajów europejskich zamiast dewastowania budynku dziesiątkami czy setkami anten indywidualnych zarządcy i deweloperzy wolą zlecić wykonanie profesjonalnej zbiorczej instalacji antenowej opartej na na nowoczesnych multiswitchach. Systemy zbiorcze tego rodzaju zastępują ogromne ilości anten satelitarnych zapewwniając jednocześnie wszystkim mieszkańcom możliwość niezależnego i swobodnego dostępu do wszystkich programów satelitarnych pozwalając tym samym na korzystanie z platform cyfrowych bez konieczności instalowania indywidualnych anten odbiorczych dodatkowym plusem zbiorczych instalacji antenowych RTV-SAT jest możliwość odbioru programów lokalnej telewizji naziemnej w tym również cyfrowej DVB-T mpeg-4 dla każdego z mieszkańców budynku. Koszt realizacji instalacji antenowej to wydatek jednorazowy i niezbobowiązujący do ponoszenia opłat comiesięcznych przez wspólnotę mieszkaniową / zarządce ani mieszkańców danego obiektu budowlanego. Ciekawostką jest że dzięki instalacji zbiorczej dostęp do sygnału z satelity mogą mieć wszyscy mieszkańcy budynku bez względu na to czy ich okna/ balkony znajdują się po południowej stronie czy też po zachodniej czy pólnocnej - dla zbiorczej instalcji nie ma to znaczenia.
    Zbiorcze cyfrowe instalacje antenowe na Podbeskidziu
    harmonogram wyłączenia nadajników tradycyjnej analogowej telewizji naziemnej w Polsce
  • Opcje
    wiacek 112wiacek 112 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    mam problem z anteną satelitarną czy muszę mieć zgodę na montaż wspólnoty mieszkaniowej jeżeli budynek jest podzielony część jest czynszowa część jest wspólnoty mieszkaniowej
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspólnota zarządza częścią wspólną całej nieruchomości a dach należy do części wspólnej.
    Zgoda wspólnoty jest formalnością jeśli antenę zamocuje uprawniona firma (jak antena spadnie i wyrządzi szkody np. autom to wspólnota za to odpowiada) a ty się zobowiążesz, że pokryjesz ewentualne koszty naprawy dachu, gdyby został uszkodzony przy montażu tej anteny.
  • Opcje
    wiacek 112wiacek 112 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a jak wygląda sytuacja gdyby antena była zamontowana na ścianie też to wymaga zgody wspólnoty mieszkaniowej
  • Opcje
    tradertrader Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na ścianie elewacji jest tak samo jak na dachu.
    Bez zgody to tylko na twoim oknie lub balkonie.
  • Opcje
    elan124elan124 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wiacek112: mam problem z anteną satelitarną, czy muszę mieć zgodę na montaż wspólnoty mieszkaniowej
    Oczywiście, że Zarząd WM powinien wyrazić zgodę na montaż anteny. Najlepiej będzie jak do swojej prośby dołączysz odręczny szkic montażowy z wymiarami anteny, jej lokalizacją na dachu, sposobem umocowania, podłączeniem do odgromnienia, itp. Najlepiej zlecić tego rodzaju czynności wyspecjalizowanej firmie. Nie są to duże koszta. Pozdrawiam.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wiacek 112:[/cite]mam problem z anteną satelitarną
    czy muszę mieć zgodę na montaż wspólnoty mieszkaniowej
    jeżeli budynek jest podzielony część jest czynszowa część jest wspólnoty mieszkaniowej
    jeżeli chcesz ją zamontować na części wspólnej, to powinieneś mieć zgodę wspólnoty . Ona w wyda ci warunki montażu jakie musisz spełnić.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.