Instalowanie butli gazowych w lokalach
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
W wynajmowanym mieszkaniu nie ma możliwości podłączenia kuchenki do gazu ziemnego ( jak i zresztą w całym budynku), natomiast w budynku woda i mieszkania są ogrzewane gazem ziemnym. Mam więc dylemat, bo już posiadam kuchenkę gazową i chciałem podłączyć ją do butli z gazem płynnym. Nie chcę gotować na kuchence elektrycznej z kilku powodów, których nie będę wymieniać. Może mi ktoś pomóc w tym temacie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Niestety, nikt Ci nie pomoże w tym temacie, ponieważ podałeś warunki brzegowe, z których wynika, że zbiór rozwiązań jest zbiorem pustym.
Masz trzy wyjścia:
A) zamienić "nie chcę gotować na kuchence elektrycznej" na "będę gotować na kuchence elektycznej, bo wygląda na to, że nie mam innego wyjścia",
podłączyć posiadaną kuchenkę gazową do instalacji gazowej wiedząc, że "nie ma możliwości" jedynie otworzenia w d... parasola, a cała reszta jednak jest możliwa,
C) namówić wszystkich pozostałych, żeby zrezygnowali z gazu ziemnego i przeszli na butle, albo na węgiel.
Pozdrawiam serdecznie.
Niestety, brzmi to absurdalnie. Chyba, że bierzesz pod uwagę, że mama musiałaby zapłacić za wykonanie tej instalacji, np. złożyć się na część wspólną i sfinansować część w swoim lokalu, ale z drugiej strony, skoro wspominasz o wymuszeniu zmiany mieszkania na gminie, to chyba mama nie jest właścicielką lokalu, a więc mało prawdopodobne, żeby to ona finansowała inwestycję.
miesięczne opłaty mamy już wyjaśnione, a co do maszynki (rozumiem, że kuchenki) w zdecydowanej większości przypadków nie trzeba wymieniać całego urządzenia, a jedynie przezbroić z LPG na gaz ziemny. W praktyce przezbrojenie polega na wymianie dysz w palnikach i późniejszej regulacji.
:cool:
Zapytam po Twojemu: czy samochód osobowy umieszczony w garażu można potraktować jako garaż? Sam sobie odpowiedz, czy samochód może być garażem.
Kotły gazowe o mocy znamionowej do 30 kW mogą być instalowane w lokalach mieszkalnych, w pomieszczeniach nie przeznaczonych na stały pobyt ludzi, czyli np. w łazience, pomieszczeniu technicznym, innym pomieszczeniu pomocniczym. Od tego łazienka nie staje się jeszcze kotłownią. Urządzenia o mocy powyżej 30 kW należy instalować w pomieszczeniach technicznych, przeznaczonych wyłącznie na ten cel. Takie pomieszczenie możemy wtedy nazwać kotłownią.
Podpowiem, że najczęściej kocioł wiszący dwufunkcyjny ma moc znamionową 24 kW, przede wszystkim ze względu na c.w.u. Te małe kotły wiszące mają też moce 32, lub 35 kW, ale te są szczególnie dedykowane do domów jednorodzinnych, w których łatwiej wygospodarować pomieszczenie techniczne przeznaczone na kotłownię.
Nowy doklejony: 14.07.15 11:11 Bardzo prosto. Trzeba ich namówić, żeby zrezygnowali z butli na rzecz gazu z sieci. Namawiając, należy przedstawić korzyści finansowe, wzrost poziomu bezpieczeństwa oraz wygodę i komfort użytkowania.
Kto nie zechciałby się ugiąć pod naciskiem takich argumentów?
czy to jest, aby bezpieczne ?
a może ty byś sie dorzucił i kupił np. kuchenkę na gaz przewodowy , to tak dla bezpieczeństwa jej i otoczenia
ciekaw jestem ile jest wart jej życie? , mieszka całay czas na bombie z opóźnionym zapłonem