Zakaz parkowania na terenie wspolnoty mieszkaniowej
Przemek79
Użytkownik
Witam
Jestem czlonkiem wspolnoty mieszkaniowej. Na terenie wspolnym (podworku sa miejsca przeznacozne do parkowania, ktore wykupili inni czlonkowie wspolnoty). Ja parkuje na drodze wewnetrznej jednakże nie przeszkadza to zanemu uzytkowni miejsca parkingowego zeby z niego korzystał. Jakis czas temu na terenie wspolnym postawino znak strefa ruchu a na ogrodzeniu zakaz parkowania. Zostalo to wprowadzone bez zadnej uchwaly wspolnoty. I teraz moje pytanie czy ktoś (nie wiem kto powiesil te tablice) może coś takiego zrobić bez uchwaly czlonków wspolnoty mieszkaniowej. Dziekuje za odp. i pozdrawiam
Jestem czlonkiem wspolnoty mieszkaniowej. Na terenie wspolnym (podworku sa miejsca przeznacozne do parkowania, ktore wykupili inni czlonkowie wspolnoty). Ja parkuje na drodze wewnetrznej jednakże nie przeszkadza to zanemu uzytkowni miejsca parkingowego zeby z niego korzystał. Jakis czas temu na terenie wspolnym postawino znak strefa ruchu a na ogrodzeniu zakaz parkowania. Zostalo to wprowadzone bez zadnej uchwaly wspolnoty. I teraz moje pytanie czy ktoś (nie wiem kto powiesil te tablice) może coś takiego zrobić bez uchwaly czlonków wspolnoty mieszkaniowej. Dziekuje za odp. i pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Uchwała jest konieczna, ponieważ w wyniku organizacji ruchu drogowego zmieniły się zasady korzystania z nieruchomości, w niektórych miejscach, np. nie można już parkować, taka czynność przekracza zarząd zwykły nieruchomością.
Mim zdaniem to zmiana sposobu korzystania.
Jeśli potwierdzą, to dowiedz się na jakiej podstawie (czyje żądanie).
Ano ma bo ktoś musi wydać decyzję na zamontowanie znaku B1
Jeżeli nie zgłaszali tego zdarzenia i nie ma uchwały to lipa postawienie znaku jest nie zgodne z prawem .
musi być zgoda z organizacji ruchu drogowego .
bo wyobraź sobie taką rzecz każdy by zaczął stawiać zakazy bo mu nie pasuje że pojazdy wjeżdżają lub parkują i co by było wtedy?
To właściciel terenu ( w tym przypadku wspólnota) decyduje o oznakowaniu na terenie prywatnym i bierze za to odpowiedzialność .
Za brak oznakowania też odpowiada właściciel terenu . To wychodzi w sprawach odszkodowawczych.
Od kogo te miejsca członkowie wykupili? Zostały urządzone na odrębnych nieruchomościach?
Jeżeli znajdują się na terenie wspólnym, to nie mogli ich "wykupić", wpłacają opłaty na rzecz wspólnoty mieszkaniowej?
Ponieważ miejsc parkingowych nie wystarczy dla wszystkich wspólnota może w drodze uchwały zmienić ten sposób korzystania, albo wprowadzić opłaty dla korzystających z wyłączeniem pozostałych.
"Sąd Najwyższy w uzasadnieniu cytowanego na wstępie wyroku (wyrok z dnia 29 czerwca 2010 roku, sygn. akt: III CSK 325/09, niepubl.) wskazał co prawda na dopuszczalność ustanowienia prawa do wyłącznego korzystania w umowach deweloperskich, jednak podkreślił, że konieczne jest przy tym uwzględnienie, że „wszyscy właściciele mają prawo do nieruchomości wspólnej wyrażające się określonymi udziałami w jej współwłasności i wszyscy mogą z nieruchomości wspólnej korzystać zgodnie z jej przeznaczeniem społeczno – gospodarczym". W przypadku, gdy określony w umowach deweloperskich sposób korzystania powyższej przesłanki nie spełnia – „może być w każdej chwili zmieniony uchwałą większości właścicieli lokali"."
Więcej na ten temat w artykule: "Deweloper nie zagwarantuje prawa do wyłącznego korzystania" na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/komentarze/76-deweloper/802-deweloper-nie-zagwarantuje-prawa-do-wylacznego-korzystania-
Orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 29.06.2010 roku, sygn. akt: III CSK 325/09 na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://www.zarzadca.pl/orzecznictwo-sadowe/801-iii-csk-32509-prawo-do-wylacznego-korzystania-we-wspolnocie