czy potrzebna uchwala wlascicieli
malutki
Użytkownik
Witam.
Bardzo proszę o poradę.Jestem początkującym członkiem zarządu i mam wątpliwości co do postępowania administratora w naszej wspólnocie.
Chodzi mianowicie o podwyżki cen podgrzania wody ciepłej które ustala PEC a administrator żąda od zarządu przeprowadzenia głosowania właścicieli celem podjęcia uchwały zatwierdzającą podwyżkę cen.
Uważam że jest to absurd ponieważ ceny te są narzucone odgórnie przez PEC i nie ma potrzeby zatwierdzania tego przez właścicieli wspólnoty.
Bardzo proszę o poradę.Jestem początkującym członkiem zarządu i mam wątpliwości co do postępowania administratora w naszej wspólnocie.
Chodzi mianowicie o podwyżki cen podgrzania wody ciepłej które ustala PEC a administrator żąda od zarządu przeprowadzenia głosowania właścicieli celem podjęcia uchwały zatwierdzającą podwyżkę cen.
Uważam że jest to absurd ponieważ ceny te są narzucone odgórnie przez PEC i nie ma potrzeby zatwierdzania tego przez właścicieli wspólnoty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zapytaj administratora, czy jeśli właściciele nie "zgodzą się" na podwyżkę i odrzucą uchwałę, to stara cena zostanie zachowana?
Nowe opłaty trzeba przeliczyć na stawki dla poszczególnych właścicieli zgodnie z regulaminem rozliczeń kosztów ciepła, który wspólnota powinna posiadać (regulamin zatwierdza się uchwałą) i powiadomić właścicieli na piśmie o nowej wysokości zaliczki na to medium.
to sprawę upraszcza ....
Nie prościej było nazwać "Regulamin rozliczania kosztów utrzymania nieruchomości wspólnej i kosztów związanych z utrzymaniem lokalu" bo tak wynika z zapisów ustawy o własności lokali art.13.1 .
No to jest klops....sami sobie założyliście kaganiec , że bez uchwały właścicieli lokali ani rusz ....
Takich rozwiązań się już nie stosuje, bo jak ci usługowcy zaczną zmieniać stawki na swoje usługi , każdy w innym miesiącu, to nie nadążysz z podejmowaniem uchwał . Uważam, że musicie to szybko zmienić, wprowadzić zmiany w zapisie regulaminu.
Nie trzeba zmieniać Planu Gospodarczego przy każdej zmianie stawek. Wspólnota mieszkaniowa to nie budżetówka....
Plan Gospodarczy jest tylko planem czyli pokazaniem ile w danym okresie obrachunkowym może kosztować utrzymanie nieruchomości.
Na zebraniu sprawozdawczym jest rozliczany , analizowany . Jak zostanie przekroczony to właściciele będą musieli dopłacić jak nie zostanie wykonany to właściciele dostana zwroty., o tym zadecyduje uchwała właścicieli lokali.
Regulamin rozliczania kosztów zakupu energii cieplnej (EC) pokazuje zasady i algorytmy rozliczeń kosztów oraz zasady naliczeń zaliczek , to tak w skrócie .