Umowa o zarządzanie nieruchomością wspólną (zarządca z licencją)
Gość Zarzadca.pl
Użytkownik
Dziękuję za tak wyczerpujący komentarz w sprawie zawierania umowy i obowiązków administratora nieruchomością wspólnoty.Jestem nowym członkiem wspólnoty mieszkaniowej w małym miasteczku,gdzie nikt z właścicieli nie ma pojęcia o zarządzaniu tego typu,Wszystkie wiadomości czerpiemy z tego portalu .Pozdrawiamy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
To świetnie. Ja tez mam. Wymienimy się ? Ja Ci dam oryginalna umowe na " zarządzanie" między Panem K i M a ty mi dasz swoją.
Niezgodny z prawem ale przede wszystkim od samego początku realizacja będzie źródłem nieustannych konfliktów. Zwrócił na to uwagę już swego czasu SN - nie może być we wspólnocie dwóch tworów (zarząd wspólnoty i zarządca) odpowiedzialnych za wykonywanie tych samych czynności.
Skoro właściciele określili sposób zarządu i reprezentacji w ten sposób, że wybrany zarząd samodzielnie z mocy ustawy wykonuje czynności zwykłego zarządu to taka umowa nie może tego zmieniać, że wykonuje te czynności jakaś firma zewnętrzna.
Po pobieżnej tylko analizie do wyrzucenia w § 2 są pkty: 9-12, 13-14, 16-21.
§ 5 cały do wywalenia. Wszystkie wyrazy "najemca" do wykreślenia.
Zakres zarządzania jest znaczenie szerszy niż samo administrowanie, zarządzanie to przede wszystkim reprezentacja wspólnoty mieszkaniowej na zewnątrz i w stosunkach pomiędzy wspólnotą a właścicielami, a zatem przede wszystkim zawieranie umów, ale także i kierownictwo, to podmiot zarządzający podejmuje, np. decyzje o sposobie głosowania.
Zniesienie licencji nie wyklucza zawierania umów o zarządzanie - jednak tutaj zwykle będzie konieczne określenie sposobu zarządu, czyli modyfikacja zasad ustawowych, zgodnie z którymi zarządzanie leży w gestii organu jakim jest zarząd.
Zarządzać może również inny podmiot - zarządca w rozumieniu art. 18 uwl - czyli pełnomocnik umocowany przez właścicieli- aby udzielenie takiego umocowania było możliwe w pierwszej kolejności właściciele winni zawrzeć między sobą umowę o sposobie zarządu - wszyscy właściciele - wyjątek - podczas wyodrębniania lokali - w pierwszej umowie można zawrzeć zapis o tym - będzie wywoływał skutek w stosunku do pozostałych (przy wyodrębnianiu sukcesywnym).
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 07.02.2013 roku sygn. akt V ACa 791/13