Pomiar ciepła w cieplej wodzie
closed2524
Użytkownik
Jak można zmierzyć ilość ciepła zawartego w ciepłej wodzie?
Węzeł grupowy obsługuje 3 budynki, w tym nasz. Węzeł znajduje się w budynku należącym do spółdzielni mieszkaniowej i to ona wystawia nam faktury za wodę i ciepło do jej podgrzania. Mamy wątpliwości do faktur za podgrzanie wody. Chcielibyśmy zweryfikować wykazywane na nich ilości ciepła.
Czy można tego dokonać poprzez instalację w naszym budynku dwu ciepłomierzy (zasilanie i cyrkulacja), podobnie jak ma to miejsce w przypadku wodomierzy? Tu są oferty przykładowych ciepłomierzy: http://niewiadomski.com.pl/do/search;jsessionid=9C492B82FF8324B0102F2E4C002F5CFC. Pytałem kilku fachowców, czy taki pomiar będzie wiarygodny i otrzymałem sprzeczne odpowiedzi.
Węzeł grupowy obsługuje 3 budynki, w tym nasz. Węzeł znajduje się w budynku należącym do spółdzielni mieszkaniowej i to ona wystawia nam faktury za wodę i ciepło do jej podgrzania. Mamy wątpliwości do faktur za podgrzanie wody. Chcielibyśmy zweryfikować wykazywane na nich ilości ciepła.
Czy można tego dokonać poprzez instalację w naszym budynku dwu ciepłomierzy (zasilanie i cyrkulacja), podobnie jak ma to miejsce w przypadku wodomierzy? Tu są oferty przykładowych ciepłomierzy: http://niewiadomski.com.pl/do/search;jsessionid=9C492B82FF8324B0102F2E4C002F5CFC. Pytałem kilku fachowców, czy taki pomiar będzie wiarygodny i otrzymałem sprzeczne odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ilość ciepła zawarta w c.w.u (przy podgrzaniu od 10 do 55 stopni C) jest zbliżona do ok. 0,18 GJ/m3 (gdzieś to już było na tym Forum). W mojej wspólnocie przyjęto (uwzględniając cyrkulację), że będzie to 0,21 GJ/m3 (rury mamy zaizolowane). I tak to rozliczamy, ale węzeł jest wewnątrz naszego budynku. Przy przesyle z odległego węzła grupowego rurami izolowanymi straty ciepła mogą być znacznie wyższe (zależnie od tego, w jakim stanie jest izolacja tych rur).
[ulist][li]na potrzeby c.o. - 224 kW,[/li][li]na potrzeby c.w.u. - 47 kW.[/li][/ulist]
Wyjaśnię pokrótce, na czym polega problem. Grupowy węzeł cieplny zapewnia c.o. i c.w.u. trzem budynkom: dwu spółdzielczym i jednemu wspólnotowemu. W węźle zainstalowano 5 ciepłomierzy:
[ulist][li]ciepłomierz główny (na wejściu węzła),[/li][li]ciepłomierz na potrzeby c.o. (przed wymiennikiem ciepła na potrzeby c.o., a za rozgałęzieniem rur doprowadzających czynnik grzewczy),[/li][li]3 ciepłomierze na potrzeby c.o., po jednym dla każdego budynku (za wymiennikiem ciepła na potrzeby c.o.)[/li][/ulist]
Nie ma żadnego ciepłomierza na potrzeby c.w.u., nawet jednego "zbiorczego" przed wymiennikiem, choć jest takowy dla c.o. Zużycie ciepła na potrzeby podgrzania wody wylicza się jako różnicę zużycia ciepła w węźle (ciepłomierz główny) i zużycia ciepła na potrzeby c.o. (ciepłomierz przed wymiennikiem). Przeanalizowałem faktury za 13 miesięcy i wyszło mi, że zużycie ciepła w węźle wynosi od 0,2838 GJ/m.sześc. do 0,4665 GJ/m.sześc. wody. To oznaczałoby ogromne straty, w które trudno mi uwierzyć.
Zużycie ciepłej wody przez nasz budynek jest liczone na podstawie wskazań wodomierzy zainstalowanych w naszym budynku (na zasilaniu i na cyrkulacji). Mamy więc dość dziwną konstrukcję: ciepło mierzą liczniki w węźle, wodę - liczniki w naszym budynku. Wysunąłem więc propozycję, by w naszym budynku zainstalować również ciepłomierze, co pozwoliłoby (mam nadzieję) zweryfikować wyliczenia spółdzielni.
a co ze stratami na przesyle - węzeł cieplny a wasz budynek... kto ma ponieść koszty?
Jakie stawki macie przy naliczeniu zaliczki na CW i CO?
Jakie stawki stosuje SM do obciążania was kosztami EC?
jakie parametry twoim zdaniem satysfakcjonowałby ciebie?
Straty nie mogą być duże, budynki stoją blisko siebie. Nasz od tego z węzłem dzieli nie więcej niż 10 m.
Prof. Jan Syposz (Katedra Klimatyzacji I Ciepłownictwa Politechniki Wrocławskiej) w jednym z artykułów podał wyniki pomiaru tego parametru w 8 budynkach we Wrocławiu. Wyniósł on od 0,209 do 0,329 GJ/m.sześc. U nas średnio w ciągu 13 miesięcy wyszło 0,3501.
Na wielkość tego parametru wpływają m.in. straty związane z przesyłem i utrzymaniem temperatury wody w instalacji. Wszystkie budynki korzystające z węzła mają nowe miedziane instalacje, izolowane. Nie wierzę w tak duże straty.
że tu nie chodzi tylko o odległość, ale o ocieplenie rur między budynkami. Jak śnieg nie leży na trasie ich przebiegu to straty są znaczne.
Przedstawiciel tej samej uczelni, na jednym ze spotkań opowiadał, że Politechnika przebadała ok 20 budynków w całej Polsce i wysunęła następujące wnioski,
że ilość GJ potrzebna do podgrzania 1 m3 wody, aby uzyskać parametr ok +55 stopni potrzeba od 0,18 do 0,42 GJ zależy to od infrastruktury technicznej instalacji EC.
Być może .... być może....
o montażu licznika EC rozmawia się z dostawcą EC...