przekazanie nadwyżek z funduszu bieżącego na fundusz remontowy

bognabogna Użytkownik
edytowano października 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Podczas kontroli funduszu remontowego małej wspolnoty, w której ca 30% udziałow ma gmina zobaczyłam,że jedna osoba z zarzadu nie wpłaca na odrębne konto funduszu remontowego lecz na fundusz bieżący. Księgowa nie przeksięgowuje miesięcznie części na fundusz remontowy w związku z tym na funduszu bieżącym powstaje nadwyżka.
Co rok administrator pokazuje niby nadwyżkę. Wspolnota podejmuje uchwałę o przeznaczeniu nadwyżki na fundusz remontowy.
W rzeczywistości jest to nieuczciwe pokazywanie sukcesu, który jest fikcją.
Nie rozumiem jaki cel mają :administrator i członek zarzadu utrzymując taki sposób wpłat zaliczek.Członek zarządu oszczędza na opłatach pocztowych.
Może traci na tym gmina przy takim sposobie tworzenia funduszu remontowego, Może tracą właścicele, bo tylko część można przekazać na konto funduszu remontowego z nadwyżki.

Komentarze

• Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano października 2012
    [cite] bogna:[/cite]Podczas kontroli funduszu remontowego małej wspolnoty, w której ca 30% udziałow ma gmina zobaczyłam,
    że jedna osoba z zarzadu nie wpłaca na odrębne konto funduszu remontowego lecz na fundusz bieżący.
    Księgowa nie przeksięgowuje miesięcznie części na fundusz remontowy w związku z tym na funduszu bieżącym powstaje nadwyżka.
    I prawidłowo ... bo dysponentem tych wpłat jest tenże właściciel .
    Hmmmm....mysli.gif Dziwi mnie, że nie ścigacie tego właściciela, że ma zaległości w opłatach zaliczek na FR.... nie windykujecie?
    Ma on foch.gif, że nie wpłaca na "dwa konta" odrębnie?
    Co rok administrator pokazuje niby nadwyżkę. Wspolnota podejmuje uchwałę o przeznaczeniu nadwyżki na fundusz remontowy.
    Uważam, że chodzi o to, że Admin pokazuje nadwyżki między kosztami a zaliczkami, a nie jego wpłatami i zaliczkami.
    Właściciele lokali rozliczają tylko koszty utrzymania części wspólnych , a nie wpłaty indywidualne właścicieli lokali.
    Domniemam, że ewidencja pozaksięgowa WM jest prowadzona memoriałowo , a nie kasowo.
    Nie rozumiem jaki cel mają :administrator i członek zarzadu utrzymując taki sposób wpłat zaliczek. Członek zarządu oszczędza na opłatach pocztowych.
    Może traci na tym gmina przy takim sposobie tworzenia funduszu remontowego,
    Może tracą właściciele, bo tylko część można przekazać na konto funduszu remontowego z nadwyżki.
    mysli.gif że jest nieuprawniony wniosek .... i nie o takie nadwyżki, jak na wstępie napisałaś, jest mowa na zebraniu właścicieli lokali.
    Komentarz edytowany KubaP
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] bogna:[/cite]

Podczas kontroli funduszu remontowego małej wspolnoty, w której ca 30% udziałow ma gmina zobaczyłam,że jedna osoba z zarzadu nie wpłaca na odrębne konto funduszu remontowego lecz na fundusz bieżący. Księgowa nie przeksięgowuje miesięcznie części na fundusz remontowy w związku z tym na funduszu bieżącym powstaje nadwyżka.

Decyzję o przeksięgowaniu musi podjąć wpłacający a nie księgowa.

[cite] bogna:[/cite]Co rok administrator pokazuje niby nadwyżkę. Wspolnota podejmuje uchwałę o przeznaczeniu nadwyżki na fundusz remontowy.

Ta nadwyżka to zapewne różnica pomiędzy przychodami a kosztami a nie pomiędzy wpłatami a należnościami. Dziwi mnie dlaczego nie wyjaśniła Pani tego z zarządcą, twierdzenie, że ktoś jest nieuczciwy to mocne słowa.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wiele osób woli wpłacać na jedno konto oszczędzając na kosztach przelewów
    Kiedyś tez mieliśmy dwa konta (teraz jedno) i wtedy uchwaliliśmy, że jeśli przelew jest nieopisany, to księgujemy w kolejności f.remontowy, eksploatacja a na końcu media
    Nie wiem, czy to było zgodne z prawem, ale funkcjonowało
    Teraz mamy jedno konto i przy nieopisanych stosujemy też taką zasadę
    Sprawdza się
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Wiele osób woli wpłacać na jedno konto oszczędzając na kosztach przelewów
    Kiedyś tez mieliśmy dwa konta (teraz jedno) i wtedy uchwaliliśmy, że jeśli przelew jest nieopisany, to księgujemy w kolejności f.remontowy, eksploatacja a na końcu media
    Nie wiem, czy to było zgodne z prawem, ale funkcjonowało

O takich kwestiach właściciele nie decydują w formie uchwał, stosuje się przepisy kodeksu cywilnego.
    Art. 451
    § 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenia główne.
    § 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.
    § 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.
  • Opcje
    bognabogna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Informacje uzyskałam od głównej ksiegowej. Tzw naliczenia powinny być równe ze stanem konta funduszu remontowego w banku .
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] bogna:[/cite]Informacje uzyskałam od głównej ksiegowej. Tzw naliczenia powinny być równe ze stanem konta funduszu remontowego w banku .

Jednak nie księgowa o tym decyduje.
  • Opcje
    bognabogna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W takiej sytuacji po co założono odrębne konto funduszu remontowego jak jedna osoba (członek uzurpacyjnego zarządu) na nie nie wpłaca. To jest mała wspólnota. Czyli w majestacie prawa można działac tak jak się chce na niekorzyść pozostałych właścicieli.
  • Opcje
    PosesjaPosesja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    po co założono odrębne konto funduszu remontowego
    To pytanie do Was - właścicieli lokali. Ktoś z Was to zrobił.
    w majestacie prawa można działac tak jak się chce na niekorzyść pozostałych właścicieli.
    Na niekorzyść? Na czym polega szkoda pozostałych właścicieli?
  • Opcje
    bognabogna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1/ niemożliwość ustalenia rzeczywistego stanu na koncie funduszu remontowego w banku
    Poza tym nie wiem czy wogóle ta osoba wpłaca całość czynszu.Nie sprawdzałam konta funduszu bieżącego.
    2/ Zakładając,że ta osoba wpłaca całość czynszu i ksiegowa przekazywałaby co miesiąc należny fundusz remontowy wspólnota ponosi opłaty za przelew z konta na konto.
    3/ wydzielenie funduszu remontowego na odrebnym rachunku zrobiono prawdopodobnie pod wzięcie kredytu, z czym sie nie zgadzam.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] bogna:[/cite]W takiej sytuacji po co założono odrębne konto funduszu remontowego jak jedna osoba (członek uzurpacyjnego zarządu) na nie nie wpłaca.
    Jak to po co ? dla jasności ewidencji pozaksięgowej wspólnoty , z tego powodu wiesz, że ten na twoim celowniku, nie wpłaca ... trzeba go windykować. Nie ma na co czekać nie może życ na kredyt innych właścicieli lokali tworzących twoją wspólnotę
    To jest mała wspólnota.
    To znaczy ile ma lokali ?
    Czyli w majestacie prawa można działac tak jak się chce na niekorzyść pozostałych właścicieli.
    To jest twój wniosek czy odczucie budowane na nieznajomości prawa właścicielskiego ?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] bogna:[/cite]1/ niemożliwość ustalenia rzeczywistego stanu na koncie funduszu remontowego w banku
    Poza tym nie wiem czy wogóle ta osoba wpłaca całość czynszu.Nie sprawdzałam konta funduszu bieżącego.
    2/ Zakładając,że ta osoba wpłaca całość czynszu i ksiegowa przekazywałaby co miesiąc należny fundusz remontowy wspólnota ponosi opłaty za przelew z konta na konto.
    3/ wydzielenie funduszu remontowego na odrebnym rachunku zrobiono prawdopodobnie pod wzięcie kredytu, z czym sie nie zgadzam.

Jeżeli rachunki są w tym samy banku, to wspólnota raczej nie ponosi takich kosztów, proszę to po prostu sprawdzić. Wszyscy możecie tak zrobić, upoważnić wspólnotę do przeksięgowywania, wtedy zaoszczędzicie na przelewach jak ten członek zarządu.

Wygląda na to, że nie lubisz członka zarządu oraz nie zgadzasz się na kredyt i szukasz przysłowiowego haka, czy tak?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.