dłużnik

TajaTaja Użytkownik
edytowano października 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

Jestem właścicielką kamienicy. Poddasze wynajmuję lokatorowi, który użytkował lokal na podstawie umowy najmu zawartej na czas określony. Umowa wygasła w 2010r. Lokator mieszka nadal i nie płaci czynszu.Co powinno być zawarte w takim piśmie które mu dostarczę.
Proszę o pilną odpowiedź

Pozdrawiam
Taja

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale co od niego chcesz?
    Wezwanie do zapłaty za bezumowne korzystanie?
    Takie coś http://eporadaprawna.pl/2012/03/wezwanie-do-zaplaty/
    Czy wezwanie do opuszczenia bezumownie zajmowanego lokalu?
    http://www.serwisprawa.pl/porady_prawne,28,1229,jak-pozbyc-sie-osob-zamieszkujacych-lokal-mieszkalny-bez-tytulu-prawnego
  • Opcje
    TsudaTsuda Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Liczysz na pieniądze czy chcesz się go pozbyć?
  • Opcje
    TajaTaja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    Najemca o którym pisałam stwarza dla mnie zagrożenie (jest alkoholikiem, dewastuje lokal) mieszka na poddaszu. Grozi że spali kamienicę. Wzywałam kilkakrotnie Policję. Jak się go pozbyć.
    Taja
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano października 2012
    Pozew o eksmisję i to jak najszybciej.

Trzeba jednak wyjaśnić jeszcze jedną kwestię:

ten lokator mieszka od 2010 roku mimo braku umowy - jednak czy w tym czasie płacił czynsz za kolejne miesiące, chodzi mi to, że w pewnych warunkach poczytuje się, że umowa została zawarta na czas nieoznaczony.

Proszę zatem wyjaśnić jak to było, najlepiej postawić się w miejscu tego lokator i przedstawić argumentację przemawiającą za tym, że ta umowa była kontynuowana.
    Jednak, nawet gdyby umowa trwała nadal, to dewastacja stanowi przesłankę do wypowiedzenia stosunku najmu w trybie natychmiastowym.

Czy są zgłoszenia na policję, pisma od sąsiadów, itd.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    zibi2zibi2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ja bym poczekał góra miesiąc po wygaśnięciu umowy i ciachnął po kolei wszystkie media. Jako właścicielka masz prawo zrezygnować z dostaw energii elektrycznej do lokalu, którego nie zamieszkujesz, czysta oszczędność, zwłaszcza teraz kiedy zakład energetyczny wystawia faktury z opłatami handlowymi i opłatami przesyłowymi na kilkadziesiąt złotych miesięcznie i nawet wtedy gdy zużycie prądu w mieszkaniu jest zerowe.
  • Opcje
    biedron_kabiedron_ka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zibi2: Ja bym poczekał góra miesiąc po wygaśnięciu umowy i ciachnął po kolei wszystkie media.
    Taja: Umowa wygasła w 2010r.
    Jak widzisz zibi2 - robisz niepotrzebne zamieszanie w kolejnym wątku.
  • Opcje
    zibi2zibi2 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pozwolisz jednak że wyrażę swoje zdanie.
    To Taja powinna wyjaśnić dlaczego przez 2 lata toleruje kloszarda w swoim mieszkaniu, ja po miesiącu bym go wywalił w sposób, który opisałem.
  • Opcje
    TajaTaja Użytkownik
    edytowano listopada -1
    WITAM,
    Proszę o pilną odpowiedz
    Kto ponosi koszty wymiany okien w lokalu wspólnoty, jeżeli sprawcą katastrofy budowlanej był właściciel lokalu.
    Pozdrawiam,
    Taja
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    sprawca - niezależnie od tego, czy zalał ci mieszkanie, czy wybił szybę w kiosku, czy wyrządził jakąś inną szkodę
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.