Ocieplenie mieszkania z TBS

echa82echa82 Użytkownik
edytowano października 2012 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam. POtrzebuję porady i kompletnie nie wiem gdzie "uderzyć" Moi rodzice - oboje niepelnosprawni emerytka i rencista od kilkunatu lat mieszkają w lokalu należącym do towarzystwa Budownictwa Spolecznego w Szczecinie. kamienica w 98' przeszla remont generalny a rodzice otrzymali mieszkanie na poddaszu. Mieszkanie ma TRAGICZNĄ izolacje. Wieje z gniazdek, futryn, listew etc. Ogrzewanie gazowe dzialające NON STOP a w mieszkaniu (głownie kuchni i głównym pokoju) nie przekracza 15-19 stopni. Rachunki za gaz przychodzą niewyobrażalne. Rodzice zadlużyli się miejskich gazociagach. Oboje cierpią na przewlekły reumatyzm. Do kogo nalezy obowiazek ocieplenia ich lokalu ( nie są wlaścicielami)
Proszę o pomoc, jakiś paragraf na który można by się powołać. Dziękuję

Komentarze

• Opcje
    FormozaFormoza Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Najlepiej będzie jak rodzice zwrócą się z pismem do właściciela lokalu opisując zaistniałą sytuację. Mieszkania na poddaszu są najgorzej izolowane termicznie. Może będzie jakaś możliwość zamiany lokalu na inny o podobnej kubaturze. W piśmie warto również opisać stan zdrowia rodziców dołączając stosowne oświadczenia lekarskie o ich niepełnosprawności i przewlekłych chorobach. To tyle co mogę Ci podpowiedzieć.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W ostateczności można też uruchomić media.
    Gazety chętnie napiszą o krzywdzie lokatorów.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]W ostateczności można też uruchomić media.
    Gazety chętnie napiszą o krzywdzie lokatorów.
    ...ale im pasztet szykujesz ...ile osób na tym ucierpi , może sami mocodawcy artykułu sponsorowanego
  • Opcje
    echa82echa82 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kuba P. Zachowaj te fobie dla siebie. Nie zamierzam zgłaszać niczego do mediów. Ale nie stać ani mnie ani rodziców na ocieplenie mieszkania. Zeszłej zimy z racji choreldalnych opłat rodzice ograniczalni ogrzewanie i moja mama dostała zapalenia pluc. \to 70 letnia schorowana niepelnosprawna kobieta!
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pisałem
    W ostateczności można też uruchomić media.
    w ostateczności, czyli najpierw po dobroci. Dopiero jak się nie uda, to iśc na wojnę.
    Uważam, że zdrowie ważniejsze niż stosunki z gminnym TBS-em.
    Zeszłej zimy z racji choreldalnych opłat rodzice ograniczalni ogrzewanie i moja mama dostała zapalenia pluc. \to 70 letnia schorowana niepelnosprawna kobieta!

Tym bardziej nadaje się do mediów.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do kogo nalezy obowiazek ocieplenia ich lokalu ( nie są wlaścicielami)
    To należy do właściciela lokalu, więc to z nim wojuj
    O tej spółce piszesz? http://bip.stbs.pl/stbs/chapter_21006.asp
    Bubel wybudowali i teraz się nie kwapią z naprawami?
    Te nieszczelności dopiero 14 lat po remoncie generalnym się objawiły?
  • Opcje
    FormozaFormoza Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pewnie nie ale wiesz... Ludzie wiele znoszą ale ile można? W końcu bańka pęka.
  • Opcje
    echa82echa82 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    @ koziorozka - tak to wlaśnie ta spólka
    Już na samym początku ściany pękały' okna z zawiasów wypadaly, kafelki na ścianie odpadaly . Rodzice nigdy nie porafili walczyć o swoje ale oni są juz naprawdę schorowani i kolejna zima może dla nich oznaczać wylączenie gazu. A wtedy Bóg wie co się stanie.
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zamień się lokalami ...wtedy zrobisz porządek
  • Opcje
    echa82echa82 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    tak KuboP.... szukanie oraz zamiana mieszkania na stare lata jest o niebo latwiejsza niż wystapienie z wnioskiem o ocieplenie mieszkania. Gratuluję trzeźwosci umysłu...
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] echa82:[/cite]tak KuboP.... szukanie oraz zamiana mieszkania na stare lata jest o niebo latwiejsza niż wystapienie z wnioskiem o ocieplenie mieszkania.
    Gratuluję trzeźwosci umysłu...fuck.gif
    widzę, że nie czujesz bluesa ....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.