Centralne ogrzewanie ,termostaty
sindbad
Użytkownik
Do kogo należą termostaty centralnego ogrzewania w mieszkaniu.W naszej wspólnocie mamy jedno mieszkanie niewykupione i tam nie działają termostaty czyli lokatorzy nie mogą zakręcać grzejników. Pytanie brzmi kto ma ponieść koszty wymiany ,wspólnota ,WZMK, czy sam lokator.:shamed:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Prawdopodobnie należą do wspólnoty, ale na pewno to tylko jej zarząd ci odpowie
Skoro zgodnie z prawem właścicielowi (użytkownikowi) lokalu nic nie wolno robić z instalacją grzewczą w jego lokalu (z grzejnikeim np.) bez zgody właściciela budynku (pozostałych właścicieli) lub zarządcy budynku
( § 20 i § 42 Rozporządzenia ministra spraw wewnętrznych i administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych)
- to także zawór termostatyczny nie jest własnością prywatną właściciela bo wtedy zaprzeczałoby to bezwzględnym zapisom art. 140 K.c. wg. których właściciel może robić ze swoją własnością "co chce" - "...z wyłączeniem innych osób..." a więc bez pytania się innych właścicieli.
Albo coś jest moje i roporządzam tym albo nie jest moje i muszę się pytać czy mogę z tym coś robić.
czy ogrzewanie jest miejskie czy własny piec w mieszkaniu?
Taki jak ten kociołek: http://www.tomdom.pl/produkty/kociol-centralnego-ogrzewania-gazowy/junkers/ceraclass-zw-14-2-dv-ke-7713230772
"...JUNKERS CERACLASS ZW 14-2 DV KE dwufunkcyjny gazowy kocioł wiszący..."
- bo wtedy innych lokatorów (właścicieli) guzik obchodzi co właściciel (Ty) robi ze swoim indywidualnym ogrzewaniem, czy zakręca czy odkręca, czy włączył piec czy wyłączył itp.
Skoro pyta i wyraźnie zaznacza, że jest to centralne ogrzewanie z którego korzystają także inni lokatorzy (właściciele) i prawdopodobnie nie chcą płacić za lokatora który ma cały czas otwarte zawory na full bo nie ma możliwości regulacji, to wniosek jest oczywisty.
Pozwolisz, że zadam moje pytanie sindbadowi?
sindbad,
czy ogrzewanie jest miejskie czy własny piec w mieszkaniu?
Głowica termostatowa należy do właściciela lokalu , zawór należy do wspólnoty , bo jest integralną częścią instalacji C.O.( nie dotyczy etażowych instalacji )
U mnie jest tak samo, czyli zawór to wspólnota, ale głowica termo to już prywatna sprawa właściciela
Kupisz zaworek, który będzie pasował do jego grzejnika :)))
Za tym "zaworem" (nazwy technicznej nie znam) zaczyna się część prywatna instalacji c.o.
Sprawdza się od wielu lat, choć na początku gmina protestowała. Na szczęście zwyciężył zdrowy rozsądek
http://obrazki.elektroda.net/46_1253275909.jpg
To coś co trzeba ustawić tak aby przepływ ciepła przez grzejnik był taki sam jaki był przed wymianą. Na zdjęciu zaworek ma regulowane nastawy, ale różne grzejniki mają różne zaworki i o tym piszę.
to jest kryza nastawna. Ma być ustawiona zgodnie z projektem... jest bardzo ważne w instalacjach, gdzie lokal jest zasilany w C.O. z kilku pionów C.O.
Do tego zaworu wkręca się głowice termostatyczną i można sobie dowolnie kreci. Głowica steruje tym trzpieniem, który wystaje z zaworu .
Tak to z grubsza działa ...
W przypadku rozprowadzenia poziomego CO , taki zawór jest wstawiony przy wejściu do lokalu , te które są przy grzejnikach nie maja większego znaczenia z punktu Wspólnoty.
Niekoniecznie ...W nieruchomościach, gdzie jest poziome rozprowadzenie ciepła, instalacja CO wewnątrz lokalu nie własnością wspólnoty.
To najczęstszy sposób montażu w nowym budownictwie:))
Nowy doklejony: 06.10.12 14:45
Każde mieszkanie ma nastawy projektowe w mieszkaniach a grzebanie przy nich rozwala cały system zapotrzebowania w ciepło w pionie.