powód
elunia
Użytkownik
Wspólnota mieszkaniowa nie ma zarządcy. Jest tylko osoba sprawująca obowiązki administratora nad nieruchomością. Osoba ta w związku z brakiem zarządcy sprawę podała do Sądu w sprawie przyznania zarządcy przymusowego. Na pozwie powodem i administratorem jest ta sama osoba. W pierwszym piśmie z Sądu wezwano powoda do przedłożenia pełnomocnictwa Wspólnoty. Pełnomocnictwo takie złożono , ale wkrótce w kolejnym piśmie z Sądu zwrócono uwagę cytuję "(...) ponownie wzywa administratora nieruchomości do wykazania umocowania do działania w imieniu Wspólnoty Mieszkaniowej; przedłożone pełnomocnictwo* udzielone jest przez dwoje pozwanych a nie przez powoda Wspólnotę Mieszkaniową".
*w poprzednim piśmie do Sądu przedłożono pełnomocnictwo z podpisem administratora.
W takim wypadku nie wiem co mam zrobić. Co znaczy "wykazanie umocowania do działania w imieniu Wspólnoty". Zwracam uwagę, że powód i osoba pełniąca obowiązki administratora to TA SAMA OSOBA.
Co robić: cry::confused:
Pozdrawiam. E.
*w poprzednim piśmie do Sądu przedłożono pełnomocnictwo z podpisem administratora.
W takim wypadku nie wiem co mam zrobić. Co znaczy "wykazanie umocowania do działania w imieniu Wspólnoty". Zwracam uwagę, że powód i osoba pełniąca obowiązki administratora to TA SAMA OSOBA.
Co robić: cry::confused:
Pozdrawiam. E.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
ile jest wyodrębnionych lokali.?
w małej WM też?
Nie rozumiem stanowiska sądu. To nie wspólnota jako jednostka organizacyjna ma legitymację czynną (jest uprawniona do składania wniosku) w tej sprawie, lecz każdy właściciel z osobna jako osoba fizyczna. Zatem pełnomocnictwo wspólnoty nie jest do tego potrzebne, lecz dokument poświadczający własność lokalu w tej nieruchomości albo pełnomocnictwo od właściciela lokalu. Jeżeli administrator nie jest właścicielem ani pełnomocnikiem właściciela, to nie jest uprawniony, by składać wniosek o zarządcę przymusowego.
Skoro jakiś administrator (prawdopodobnie niebędący właścicielem w tej współnocie) złożył pozew w imieniu wspólnoty (jako powoda podał wspólnotę): - to oczywistym jest że ustawowym reprezentantem wspólnoty przed sądem może być jej organ (art. 38 K.c. lub art. 21 UoWL) lub pełnomocnik ustanowiony przez właścicieli danej wspólnoty odpowiednią uchwałą.
Jak słusznie zauważył a-z:
Coś mi się wydaje, że autorka wątku nie opisała wiernie sytuacji.
elunia, zacytuj przedmiot tego "pozwu" - czego dokładnie dotyczył? Kto kogo pozywał i o co? To nie jest konieczne.
A czy wspólnota ma zarząd, wybrany uchwałą?
Jaki jest status administratora? Kto go zatrudnił, na podstawie jakiej umowy? Kto tę umowę podpisał w imieniu wspólnoty?
Katarzyna Jankowska
00-268 Warszawa,
ul. Jeżynowa 35 m 11
(właściciel lokalu nr 5 w Olsztynie, ul. Kołobrzeska 12)
P E Ł N O M O C N I C T W O
(ogólne)
Upoważniam Pana Janusza Kowalskiego zamieszkałego
w Olsztynie, ul. Kołobrzeska 12 m 6, legitymującego się
dowodem tożsamości AA 1234567 do reprezentowania mnie na
zebraniu Wspólnoty Mieszkaniowej „Nasza Chata” przy ulicy
Kołobrzeskiej 12 w Olsztynie w dniu 7 ·III· 2012 r. tj. do
dokonywania czynności zwykłego zarządu oraz do głosowania w
moim imieniu nad uchwałami w zakresie czynności zwykłego zarządu
poprzez złożenie swojego własnoręcznego, czytelnego podpisu na
uchwałach lub kartach głosowania.
Olsztyn, dnia 1 ·III· 2012 r. . . . . . . . . . . . . . . .
(podpis właściciela)
....więc gdzie tkwi ten błąd, że Sąd nie jest "zadowolony":confused:
Na pewno nie powodem, ani nie powódką, tylko wnioskodawczynią, bo to nie proces. Jeżeli to duża wspólnota, to wniosek mogą złożyć poszczególnie właściciele lub dotychczasowy zarządca nieruchomości, który sprawował zarząd nieruchomością w dniu, w którym wyodrębniono własność pierwszego lokalu, i kontynuował zarząd tą nieruchomością przez okres co najmniej dwóch lat. Jeżeli to mała wspólnota, to wniosek może złożyć właściciel lokalu.
Sąd musi ustalić legitymację do złożenia wniosku, czyli ustalić czy składający jest uprawniony do złożenia wniosku. Przedstawiłaś pełnomocnictwo ogólne do głosowania nad uchwałami, jednak legitymację mają właściciele i zarządca, który spełnia przesłanki wymienione powyżej a nie osoba uprawniona do głosowania nad uchwałami w zakresie zwykłego zarządu.
Jeżeli nie jesteś właścicielem, to udowodnij, że jesteś tym zarządcą, jeżeli tego nie uczynisz, sąd powinien odrzucić Twój wniosek.
Poza tym, mam wątpliwości czy to nie jest jakiś żart, bo piszesz:
Po pierwsze sąd to rzadko kiedy ponownie wzywa, po drugie, takich wniosków nie rozpoznaje się w procesie, po trzecie nie składa się ich w imieniu wspólnoty mieszkaniowej tylko we własnym.
Nowy doklejony: 08.10.12 21:30
Skoro powód i administrator to ta sama osoba, to dlaczego sąd miałby wzywać do wykazania umocowania? To się wszystko nie trzyma tzw. kupy. żartujesz, prawda?
Do głosowania nad uchwalami wymagane jest pełnomocnictwo rodzajowe a nie ogólne bo do czynności zwykłych zarząd nie potrzebuje uchwał. Uchwał wymagają czynności przekraczające zarząd zwykły.
Nie wiem ale wysyłając takie pełnomocnictwo do sądu to jakieś kpiny sobie robisz z wymiaru sprawiedlwości.
To są jakieś jaja.
właściwym byłby tekst
W mnie we wm "obowiązuje" taka treść pełnomocnictwa na zebranie;