Czy instalacja gazowa w mieszkaniu jest częścią wspólną?
Agulek
Użytkownik
Witam
Przeczytałam już sporo na ten temat ale nadal nie mam ostatecznej odpowiedzi. Czy instalacja gazowa biegnąca w mieszkaniu od licznika do kuchenki gazowej jest częścią wspólną nieruchomości (mieszkanie we wspólnocie). W regulaminie wspólnoty jest info, że części wspólne to te co nie służą do wyłącznego użytku właścicieli, a dalej że częścią wspólną jest inastalacja gazowa jednak nie ma określenia że w całości do zaworu do kuchenki. Innymi słowy czy w takim razie instalacja od licznika do kuchenki która służy tylko mi jest moją własnością czy częścią wspólną.
Pozdrawiam
Przeczytałam już sporo na ten temat ale nadal nie mam ostatecznej odpowiedzi. Czy instalacja gazowa biegnąca w mieszkaniu od licznika do kuchenki gazowej jest częścią wspólną nieruchomości (mieszkanie we wspólnocie). W regulaminie wspólnoty jest info, że części wspólne to te co nie służą do wyłącznego użytku właścicieli, a dalej że częścią wspólną jest inastalacja gazowa jednak nie ma określenia że w całości do zaworu do kuchenki. Innymi słowy czy w takim razie instalacja od licznika do kuchenki która służy tylko mi jest moją własnością czy częścią wspólną.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Naprawy , przeglądy tej instalacji mogą wykonywać osoby posiadające uprawnienia , ma to związek z bezpieczeństwem użytkowników nieruchomości.
Pamiętaj, że przebudowa instalacji gazowej - również w mieszkaniu - wymaga pozwolenia na budowę.
Wzięłabym fachowca z uprawnieniami, który najpierw zrobi rysunek (projekt), postawi pod nim swoją pieczątkę a potem te rurkę za licznikiem przerobi. Na końcu dopisze, że po przeróbce sprawdził szczelność i wystarczy
Ta kartka to tak na wszelki wypadek, podkładka, że zrobione zostało zgodnie z zasadami "sztuki gazowej"
Od kiedy to Prawo budowlane obowiązuje tylko właścicieli rurek nieprywatnych? :shocked: