rozdzielenie wspólnoty mieszkaniowej
arkadiusz
Użytkownik
Witam od nie dawna jestem przewodniczącym wspólnoty mieszkaniowej i od razu mam spore kłopoty a mianowicie : zarządzam budynkiem w którym jest założona wspólnota mieszkaniowa choć nie powinna ponieważ budynek jest dwu klatkowy i posiada dwie oddzielne działki gruntowe czyli każda klatka ma swoją działkę gruntową. Proszę o pomoc ponieważ nie wiem jak rozdzielić wspólnotę i na jakie przepisy się powołać przedstawiając to właścicielom. Dowiadywałem się trochę tu i tam i podobno musimy najpierw rozdzielić wszystkie media bo są jedne liczniki na klatkę A i Bi w końcu czy muszę mieć uchwałę na rozdzielenie mediów i sprawa najważniejsza kto za rozdzielenie mediów ma zapłacić wspólnota czy wodociągi lub energetyka ponieważ trzeba zamontować dodatkowe liczniki, filtry .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wszelkie rozliczenia finansowe z przeszłości między obu wspólnotami powinny mieć formę umowy
Najłatwiej byłoby, gdyby każda wm powołała zarząd, ale z takim mykiem, że wm nr 1 powołuje pana Janka i panią Helę a wm nr 2 powołuje panią Helę i pana Janka (czonek zarządu nie musi być członkiem wspólnoty).
W takim myku są dwa zarządy w identycznym składzie i w praktyce tylko księgowość byście prowadzili oddzielnie
A tak w ogóle to nie możesz udać, że o niczym nie wiesz? Jak do tej pory działało, to może niech dalej tak się toczy?
zakładam, że wiesz, że we wspólnocie nie ma żadnych przewodniczących?
na ustawę o własność lokali
a nie lepiej się połączyć i stworzyć jedną wspólnotę.
Jest to trudne, bo muszą się zgodzić wszyscy właściciela lokali , ale chyba warto pod względem ekonomicznym
Najwięcej roboty jest dla księgowej, bo trzeba rozdzielić finanse.
Media: najlepiej jak każdy budynek ma osobne liczniki główne, ale można zawrzeć też umowę między wspólnotami o podziale kosztów.
1) czy są to tylko działki gruntowe o różnych numerach geodezyjnych (wtedy jest jedna wspólnota),
2) czy też mają one odrębne księgi wieczyste (wtedy prawnie są dwie wspólnoty, bo każda KW to inna nieruchomość).
Działka to nie to samo, co nieruchomość.
Ilość działek geodezyjnych niczego nie przesądza. Zarządzam nieruchomością, złożoną z 4 działek, ale wszystkie są w tej samej KW i jest jedna wspólnota. Inna WM ma grunt złożony z dwóch działek geodezyjnych.
Nowy doklejony: 15.11.12 23:12
Jeśli jednak rzeczywiście są to dwie nieruchomości, to w świetle prawa istnieją dwie wspólnoty. To jest ten przepis: Jeżeli są różne KW dla obu działek, to te działki są odrębnymi nieruchomościami. Zatem właściciele lokali wchodzących w skład jednej nieruchomości (z jednej klatki) tworzą jedną wspólnotę, a właściciele lokali z drugiej nieruchomości tworzą drugą wspólnotę. Ci pierwsi nie mają udziałów w gruncie i częściach wspólnych budynku sąsiadów i na odwrót.
Art. 3.3 dotyczy obliczania udziałów, a nie tego, czy macie jedną wspólnotę, czy dwie. Owszem, jest to temat pokrewny, bo jeśli macie oddzielne księgi wieczyste na grunt, to właściciele lokali mają udziały tylko w swoim gruncie i częściach wspólnych swojej części budynku (swojej klatki), i właściciele z drugiej klatki podobnie (już o tym pisałem). Ale przez analizę udziałów do niczego nie dojdziesz, masz za małe doświadczenie. A Ty przecież nie wiesz, co w Waszym przypadku jest nieruchomością wspólną - jedna klatka schodowa, czy dwie.
Najważniejsze to sprawdzić, co z tymi księgami. Ile ich jest - jedna na obie działki, czy dwie, dla każdej działki oddzielna.
Sprawdziłeś to w przeglądarce KW? Podałem Ci linka.