Podwyższenie ceny mieszkania przez Dewelopera
Przemek79
Użytkownik
Witam,
Może ktos miał podobną sytację. Zawarłem z deweloperem umowe na budowe lokalu mieszklanego (umowa przedwstępna) W umowie był zapis. iż " Strony dopuszczają możliwośc wzrostu ceny za lokal mieszkalny jednakże wzrost ten nie może być wyższy niż 10% wartości Lolaku określonego w nieniejszej umowie". Po ukończeniu budowy deweloper przysłał mi pismo powłując sie na ten zapis, żę cena wrasta o 5%. Oczywiście zapłaciłem. Umowa nie przewidywała możliwości odstapienia a jedynie rozwiązanie umowy. Moja wątpliowśc dotyczy tego czy zapis cytowany wyżej zapis o wzroście ceny jest wiążacy tj. czy można go uznać za klazulę niedozwoloną a tym samą nieważną.
Pozdrawiam
Może ktos miał podobną sytację. Zawarłem z deweloperem umowe na budowe lokalu mieszklanego (umowa przedwstępna) W umowie był zapis. iż " Strony dopuszczają możliwośc wzrostu ceny za lokal mieszkalny jednakże wzrost ten nie może być wyższy niż 10% wartości Lolaku określonego w nieniejszej umowie". Po ukończeniu budowy deweloper przysłał mi pismo powłując sie na ten zapis, żę cena wrasta o 5%. Oczywiście zapłaciłem. Umowa nie przewidywała możliwości odstapienia a jedynie rozwiązanie umowy. Moja wątpliowśc dotyczy tego czy zapis cytowany wyżej zapis o wzroście ceny jest wiążacy tj. czy można go uznać za klazulę niedozwoloną a tym samą nieważną.
Pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Numer wpisu: 2470, Spółka Mieszkaniowa Salwator Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Krakowie
§ 1 pkt 4 Przedwstępnej umowy sprzedaży "strony ustalają, że w ramach niniejszej umowy zostanie wybudowany dla inwestora lokal mieszkalny położony w budynku X-3, oznaczony m 3-07, kondygnacja IV, piętro III za cenę wyznaczoną przez następujące elementy:
a. 3299,00 zł brutto/m² powierzchni całkowitej lokalu mieszkalnego (wynoszącej zgodnie z projektem architektoniczno-budowlanym 76,28 m²)
b. 750,00 zł brutto balkonu, (wynoszącej zgodnie z projektem architektoniczno-budowlanym 8,91 m²)
Powyższe ceny jednego m² są stałe i mogą ulec zmianie jedynie w przypadku:
- zmiany stawki podatek Vat na gotowe lokale mieszkalne wynoszącej obecnie 7%
- wzrostu instalacji montażowo-budowlanej w okresie od dnia 1 maja 2004 do dnia 31 kwietnia 2005, łącznie ponad 3% proporcjonalnie do wzrostu cen, z tym, że zmiana dotyczyć może jedynie niezapłaconej części"
Numer wpisu: 1437
Grupa Inwestycyjna "Hossa" S.A. w Gdyni
" par. 2 ust. 11 a - W związku ze zmianą ceny, w sytuacjach jak określono w ust. 10 lit. b (...), Kupujący dopłaci różnicę w terminie 14 dni od przedstawienia rozliczenia przedmiotu umowy w standardzie "
Numer wpisu: 3353
Przedsiębiorstwo Budowlane "Leg-bud" Gabrysiak Chodzyński spółka jawna w Legionowie
"Wpłaty zostaną dokonane w złotych polskich. Do ceny netto zostanie doliczony podatek VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami. Na dzień podpisania niniejszej umowy stawka podatku VAT na lokal mieszkalny wynosi 7 %, a na miejsce postojowe w garażu podziemnym 22 %. W przypadku zmiany stawki podatku VAT nastąpi odpowiednia zmiana ceny na sprzedaż lokali mieszkalnych, garaży lub miejsc postojowych"
za UOKiK :