Wynagrodzenie za pozaksięgową ewidencję kosztów
AgnesA
Użytkownik
Witam Wszystkich serdecznie.
Mam pytanie - we WM , na zebraniu właścicieli, podjęto uchwałę, że pozaksięgową ewidencję kosztów będzie prowadził członek zarządu i określono wynagrodzenie z tego tytułu.
Czy na zwiększenie wynagrodzenia musi być podjęta uchwała większości właścicieli czy wystarczy jak Zarząd taką uchwałę podejmie?
Mam pytanie - we WM , na zebraniu właścicieli, podjęto uchwałę, że pozaksięgową ewidencję kosztów będzie prowadził członek zarządu i określono wynagrodzenie z tego tytułu.
Czy na zwiększenie wynagrodzenia musi być podjęta uchwała większości właścicieli czy wystarczy jak Zarząd taką uchwałę podejmie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Reguluje to ustawa o własności lokali:
Jeśli nie został, to należy podjąć uchwałę korygującą plan gospodarczy.
po co wiec są rozliczenia po okresie obrachunkowym ?
jak dobrze mniemam to już zatrudnienie firmy do pozaksięgowej ewidencji i wynagrodzenie dla niej nie przekracza zakresu zwykłego zarządu i taką decyzję może podjąć sam Zarząd
takie to trochę śmieszne, jak Członek Zarządu ma firmę, to podpisuje umowę na ewidencję i nie potrzeba uchwały właścicieli, a jak nie ma to wiadomo :)
dokładnie, jestem daleka od wprowadzania we WM instrumentów budżetowych, po co komplikować, ma być prosto, jasno i aby każdy zrozumiał
a od czego jest uchwała właścicieli lokali? np o stawkach służących do naliczenia comiesięcznych zaliczek...
Po za tym od czego są rozliczenia po okresie rozrachunkowym?
Prawidłowym jest przygotowanie obu uchwał (ta druga ze zmianą planu).
Przekroczenia w planie powinny być efektem jedynie awarii...
Gorzej gdy z pieniędzy WM.
W małej WM (teoretycznie) nie funkcjonuje pojęcie zarządu. Czynności zwykłego zarządu powinny być przegłosowywane większością udziałów. Czynności przekraczające zwykły zarząd mieć zgodę wszystkich właścicieli.
W konsekwencji:
o ile podpisanie umowy z biurem jest czynnością zwykłego zarządu, o tyle zmiana planu gospodarczego wymaga zgody wszystkich właścicieli. A plan gospodarczy jest źródłem finansowania każdego wydatku.
"...Art. 22.
3. Czynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności:
3) ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu..."
Jeżeli jesteś jednoosobowym zarządem(?) zapewne jakieś wynagrodzenie pobierałeś, więc powinienieś właścicielom zaproponować obniżkę swojego wynagrodzenia z racji, że część obowiązków chcesz przekazać podmiotowi zewnętrznemu. Chyba że społecznie pracowałeś wtedy ten problem odpada.
W małej wspólnocie zlecanie księgowości biuru rachunkowemu to wybitnie nieekonomiczne działanie.
Czy masz spisaną jakąś umowę na sprawowanie tegoż zarządu?
Czy masz w tej umowie napisane, że możesz reprezentować właścicieli i podpisywać za nich umowy itd. - aa, nie wiedziałam, że firma rachunkowa będzie pracowała za frico. :boogie: do czasu aż właściciele nie podejmą decyzji.
Nawet zebrań właściwie nie robi się w małych wspólnotach.
No bo wyobraź sobie np. 3-lokalową wspólnotę. Prowadzący zebranie, protokolant i...jakiś widz... ale dwóch właścicieli się pochorowało i nie przyszło... z kim ma prowadzacy prowadzić zebranie?
W zakresie zarządu rzeczą wspólną w takich wspólnotach ma zastosowanie Kodeks cywilny z art. 195 - 221. - no to ty jeszcze wielu rzeczy nie wiesz.
Wspólnoty powstają z mocy prawa dla zarządzania nieruchomością wspólną a nie właścicielami lokali, czy też całą wspólnotą.
Powstawanie wspólnoty opisuje Ustawa o własności lokali.
Nie znajduję tam żadnych przepisów o konieczności NIP czy REGON-u.
W małych wspólnotach nawet nie ma pojęcia zarządu nieruchomością wspólną lecz jest zarząd rzeczą wspólną.
A każdy a nie tylko zarząd czy zarządca:
"...Art. 209. Każdy ze współwłaścicieli może wykonywać wszelkie czynności i dochodzić wszelkich roszczeń, które zmierzają do zachowania wspólnego prawa..."
Jedynym wyjątkiem może być fakt, że wszyscy właściciele w takiej małej wspólnocie zgodzili się na zarządzanie rzeczą wspólną na zasadach UoWL - rzadka rzecz ale spotykana czasami. - brawo, nie wstydź się podaj co to za gmina pośmiejemy się wszyscy.
Przykro mi że moje rady nie są ci w smak. Chciałam Ci tylko pomóc w zakresie wyprostowania Twoich błędnych poglądów i niewłaściwego, niezgodnego z prawem postępowania. Nie wieszają za to ale chyba nie spodziewałeś się, że na forum propaguje się nie to jak jest we wspólnotach ale jak powinno być.
Tyle, reszta należy do woli właścicieli, ich wybór.
Ja już nic nie muszę sobie udowadniać, bo nie mieszkam we wspólnocie a przebywanie na forum i dobre (czasami) rady to moje hobby.
p.s. Biedron_ka - znajdż sobie inne hobby
- a co ma do tego Prezydent miasta? Jest takim samym właścicielem lokalu jak każdy inny.
1) sposób ustanawiania odrębnej własności samodzielnych lokali mieszkalnych oraz lokali o innym przeznaczeniu;
2) prawa i obowiązki właścicieli tych lokali,
3) zarząd nieruchomością wspólną.
Obowiązek posiadania NIP-u przez wspólnoty mieszkaniowe (bez różnicy: duże czy małe) określa ustawa z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz.U. 2012 nr 0 poz. 1314): Obowiązek zgłoszenia wspólnoty do rejestru REGON określa ustawa z dnia 29 czerwca 1995 r. o statystyce publicznej (Dz.U. 2012 nr 0 poz. 591): Jak widać, wszystkie osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej podlegają rejestracji w systemie REGON, niezależnie od tego, czy prowadzą działalność gospodarczą, czy nie. Wymóg prowadzenia DG dotyczy wyłącznie osób fizycznych - tylko takie osoby są rejestrowane w REGON. A jaką to rzeczą wspólną zarządza mała wspólnota, jeśli nie nieruchomością wspólną?
Jeżeli jest wspólnota mieszkaniowa (nieważne: duża, czy mała) to jest też nieruchomość wspólna. Małą wspólnotę od dużej różni tylko sposób sprawowania zarządu nieruchomością wspólną.
- a jaką to niby ustawą WM stawała się w 1994 i późniejszym czasie podatnikiem? - polecam lekturę Kodeksu cywilnego.
Będzie uchwała na zatwierdzenie planu gospodarczego i dotycząca zwiększenia wynagrodzenia.
Wszystko zostanie poddane pod głosowania na zebraniu sprawozdawczym na początku przyszłego roku.