Głosowanie współwłaścicieli lokalu
iga
Użytkownik
Prawo głosu wynikające z udziału w nieruchomości wspólnej związanego z odrębną własnością lokalu przysługuje niepodzielnie współwłaścicielom tego lokalu.
http://www.sn.pl/orzecznictwo/SitePages/Najnowsze orzeczenia.aspx?ItemID=367&ListID=411c5dda-68cb-4ad8-b865-2705079f8593&el=Izba Cywilna
http://www.sn.pl/orzecznictwo/SitePages/Najnowsze orzeczenia.aspx?ItemID=367&ListID=411c5dda-68cb-4ad8-b865-2705079f8593&el=Izba Cywilna
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ciekawe, czy w uzasadnieniu do uchwały pojawią się nowe argumenty.
Dziwi mnie pogląd Sądu Apelacyjnego, że "Podniesiona w przedstawionym pytaniu kwestia nie została do tej pory rozstrzygnięta w orzecznictwie Sądu Najwyższego (...) Z powyższych względów, z uwagi na brak i publikowanego orzecznictwa, i jednolitego stanowiska doktryny (...)". Osobiście znam dwa takie orzeczenia SN: Dlaczego Sąd Apelacyjny nie zna tych uchwał Sądu Najwyższego?
- nie ma obowiązku znać (a nawet jakby taki obowiązek był to "co mi zrobisz jak mnie złapiesz"?)
- kto z sędziów by tam czytał jakieś inne orzeczenia
- wszyscy możemy im skoczyć, więc po co mają się wysilać
- nie pierwszy i nie ostatni to przypadek gdy jedna z podstawowych zasad sądownictwa - zasada jednolitości stosowanego prawa - nie obowiązuje (nie dotyczy) w sądach
- kolejny przykład działania wymiaru sprawiedliwości lub jak niektórzy nazywają "niesprawiedliwości"
- w naszym kraju nie ważny jest przepis prawa bo jego interpretacja zależy od tego kto go interpretuje - smutne to ale prawdziwe o czym napewno nie tylko ja, wielokrotnie się przekonałam.
ale co się nie zrobi dla wyższych celów ...
Ciekaw jestem jakby sąd się zachował nad sprawą 150 właścicieli garażu wielostanowiskowego na kanwie wyrok Sądu Okręgowego we Wrocławiu, sygn. akt: I C 467/06
Liczba współwłaścicieli lokalu nie ma znaczenia dla wykładni. To nie jest tak, że przy trzech współwłaścicielach lokalu wymóg uzgodnienia jednolitego stanowiska jest prawnie w porządku, a przy trzydziestu współwłaścicielach jest niezgodny z prawem. Podzielam stanowisko Sądu Najwyższego, chociaż w praktyce wygodniejsze byłoby stanowisko sądów wrocławskich.
Skoro w orzecznictwie występują takie rozbieżności, jest to sygnał dla ustawodawcy, że tego problemu nie można zostawić wykładni, trzeba zmienić prawo. Niestety, problem jest znany od kilku lat, ale ani Ministerstwo Budownictwa (wcześniej Infrastruktury), ani posłowie wszystkich klubów i opcji nie zgłaszają pomysłów na jego rozwiązanie. Może ich po prostu nie mają. Ma obowiązek znać, to podstawa w tym zawodzie. W przeciwnym razie sędziowie mogą się skompromitować - jak w omawianym przypadku. Jak można z całą powagą, w wystąpieniu do Sądu Najwyższego głosić, że "kwestia nie została do tej pory rozstrzygnięta w orzecznictwie Sądu Najwyższego", skoro to nieprawda?
Myślę, że można to sprawdzić, wystarczy, że właściciel zaskarży kolejne uchwały w tej wspólnocie i złoży kasację do SN, właśnie tak dla zaspokojenia ciekawości, jak sądzisz?
Może też wystąpić o ustalenie nieistnienia wszystkich, które zapadły po tym orzeczeniu wrocławskiego sądu.
Zastanawia mnie dlaczego posłowie nie dostrzegają, że trzeba to rozwiązać, nie mają miejsc parkingowych?
Pytanie - dlaczego ludzie w swoim krótkim życiu, wymyślają sobie tak głupie prawa i karzą się nawzajem za ich różne stosowanie?
Najprostszej rzeczy: jak głosować w kilku - nie potrafią wyjaśnić ludzie odpowiedzialni za interpretacje prawa za co biorą ciężkie pieniądze nakazując zwykłaemu śmiertelnikowi z pensją podstawową składać pozwy i zapytania czy to jest zgodne z ich widzimisie. Oczywiście trzeba dać zarobić adwokatom a więc te dwa zdania muszą być napisane ręką mecenasa bo inaczej nie potrafią przeczytać.
Uważam, że ma tak jak przy licznie lokali dla określenia jakie prawo stosować w działalności wspólnoty ( mała i duża).
Można byłoby tu dokonać podziału. Tak więc w sprawie głosowania przez współwłaścicieli lokalu garażu wielostanowiskowego winien być dopuszczony wymóg podziału udziału proporcjonalnie od posiadanego udziału w lokalu.
za dużo mają do stracenia , tak jak w przypadku majątku odrębnego dla wspólnoty i dla właścicieli lokali
Prawo jest dla obywateli czy obywatele dla prawa? ..... winno ono ułatwiać życie obywatelom czy je utrudniać ?