opłaty we wspólnocie
Jack69
Użytkownik
W harmonogramie usług firmy sprzątającej teren naszej wspólnoty znajduje się następujący zapis:
"(...) HALA GARAŻOWA:
- zamiatanie, śmieci, mycie bramy, mycie drzwi prowadzących do hali, skrzynek z hydrantami
- sprzątanie hali garażowej z nieczystości takich jak papier, pet itp…, usuwanie pajęczyn
- maszynowe zamiatanie hali garażowej."
Mam pytanie dotyczące odpłatności za ta usługę. Nasz blok ma halę i garaże zewnętrzne. Boks garażowy w hali jak i garaże zewnętrzne posiadają odrębne KW.
Powiem szczerze, że przy ciągle rosnących kosztach czynszu nie podoba mi się takie rozwiązanie w stosunku do osób, które posiadają garaże zewnętrzne lub w ogóle ich nie posiadają. Za sprzątanie przestrzeni użytkowanych przez wszystkich mieszkańców płacę od posiadanych udziałów w nieruchomości wspólnej, czyli od m2 mieszkania + garażu + pomieszczenia gospodarczego - mają je wszyscy właściciele) i tu się zgadzam. Ale właściwie dlaczego płacę za sprzątanie czegoś do czego nawet nie mam wstępu - bo klucze i piloty do hali garażowej posiadają tylko właściciele boksów garażowych? Mój garaż nie jest sprzątany w w/w zakresie, bo muszę to robić sama. Czy za utrzymanie czystości w tej hali nie powinni płacić tylko w/w osoby? Tym bardziej, że na jednym z zebrań mieli zapędy, żeby to cała wspólnota sfinansowała jakieś czujniki do bramy wjazdowej do hali. Na co oczywiście Ci, którzy nie mają tam miejsc nie wyrazili zgody i sprawa nie przeszła.
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie tej kwestii. Z góry dziękuję za pomoc.
"(...) HALA GARAŻOWA:
- zamiatanie, śmieci, mycie bramy, mycie drzwi prowadzących do hali, skrzynek z hydrantami
- sprzątanie hali garażowej z nieczystości takich jak papier, pet itp…, usuwanie pajęczyn
- maszynowe zamiatanie hali garażowej."
Mam pytanie dotyczące odpłatności za ta usługę. Nasz blok ma halę i garaże zewnętrzne. Boks garażowy w hali jak i garaże zewnętrzne posiadają odrębne KW.
Powiem szczerze, że przy ciągle rosnących kosztach czynszu nie podoba mi się takie rozwiązanie w stosunku do osób, które posiadają garaże zewnętrzne lub w ogóle ich nie posiadają. Za sprzątanie przestrzeni użytkowanych przez wszystkich mieszkańców płacę od posiadanych udziałów w nieruchomości wspólnej, czyli od m2 mieszkania + garażu + pomieszczenia gospodarczego - mają je wszyscy właściciele) i tu się zgadzam. Ale właściwie dlaczego płacę za sprzątanie czegoś do czego nawet nie mam wstępu - bo klucze i piloty do hali garażowej posiadają tylko właściciele boksów garażowych? Mój garaż nie jest sprzątany w w/w zakresie, bo muszę to robić sama. Czy za utrzymanie czystości w tej hali nie powinni płacić tylko w/w osoby? Tym bardziej, że na jednym z zebrań mieli zapędy, żeby to cała wspólnota sfinansowała jakieś czujniki do bramy wjazdowej do hali. Na co oczywiście Ci, którzy nie mają tam miejsc nie wyrazili zgody i sprawa nie przeszła.
Uprzejmie proszę o wyjaśnienie tej kwestii. Z góry dziękuję za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Która z poniższych wersji odpowiada twojej sytuacji:
- hala garażowa z miejscami postojowymi ma swoja księgę wieczystą a właściciele posiadają tam tylko swoje udziały
- hala garażowa z miejscami postojowymi jest nieruchomością wspólną
- garaże w hali garażowej mają własne księgi wieczyste a ciąg komunikacyjny jest nieruchomością wspólną
We wspólnocie właściciele płacą od posiadania a nie użytkowania. Jesteś właścicielem wszystkich części wspólnych (klatki schodowe, ciągi komunikacyjnej) w takiej wysokości jaka odpowiada twojemu udziałowi w nieruchomości wspólnej.
art.12. 2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych przychodach.
właściciele garażu tez muszą zakasać rekawy w swoich garażach (tu nie ma różnicy), ale w ciągach komunikacyjnych, które jak piszesz są nieruchomością wspólną sprząta wspólnota
Tak, jak napisał Tsuda, nie ma tu znaczenia kto konkretnie korzysta, te ciągi komunikacyjne to nieruchomość wspólna.
po sylwestrze ...
oraz za nieuzasadnione wycinanie wpisów ....
Jack69 - czy dojazdy do garaży zewnętrznych (na powierzchni) - o ile przebiegają przez grunt wspólny - też są sprzątane przez wspólnotę? Bo powinny być.